Ce este sindromul colonului iritabil și cum se tratează

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune întâlnită frecvent. Aceasta afectează intestinul gros (colonul).
Sindromul colonului iritabil cauzează crampe, dureri abdominale, gaze, diaree și constipație. Această boală este, de fapt, o afecțiune cronică, ce trebuie gestionată pe termen lung. Chiar dacă simptomele bolii provoacă neplăceri, sindromul colonului iritabil nu cauzează modificări ale țesutului intestinului și nu crește riscul apariției cancerului colorectal, precum fac boala lui Crohn și colita ulcerativă. Doar un procent mic de persoane care au această condiție prezintă simptome severe. Unii oameni își pot ameliora simptomele printr-o dietă sănătoasă și o viață lipsită de stres.
Iar alte persoane au nevoie de medicamente.

Simptomele sindromului colonului iritabil


Acestea pot varia foarte mult de la o persoană la alta și se aseamănă în multe cazuri cu cele ale altor boli. Printre cel mai des întâlnite simptome se numără și:

  • durerile abdominale
  • balonarea
  • gazele
  • diareea sau constipația - chiar și crizele alternative de constipație și diaree
  • prezența mucusului în scaun

Pentru majoritatea oamenilor, un colon iritabil reprezintă o afecțiune cronică, deși sunt și momente când simptomele se agravează și perioade în care acestea se ameliorează sau dispar complet.

Tratamente pentru sindromul colonului iritabil


Din cauza faptului că nu este cunoscută cauza exactă a acestei boli, tratamentele se concentrează mai mult pe ameliorarea simptomelor, pentru a le oferi o viață normală pacienților. În cele mai multe cazuri, simptomele pot fi controlate eficient prin gestionarea stresului și schimbările aduse în dietă și stilul de viață.
Încearcă să eviți alimentele care activează simptomele. De asemenea, încearcă să faci mișcare, să bei multe lichide și să dormi suficient. Iată ce modificări poți face în dieta ta:

1. Elimină alimentele care provoacă balonare.


Dacă printre simptomele sindromului colonului iritabil se numără balonarea și gazele, medicul s-ar putea să îți sugereze să eviți băuturile carbogazoase, legumele precum varza, broccoli și conopida.

2. Elimină glutenul din alimentația ta.


Cercetările arată că, în cazul unor persoane care suferă de această afecțiune, simptomele au fost ameliorate atunci când nu s-a consumat gluten (grâu, orz și secară). Această recomandare rămâne una controversată, deoarece dovezile nu sunt clare.

3. Elimină anumite tipuri de carbohidrați.


Este vorba de fructoză, fructani, lactoză și altele. Acestea se regăsesc în unele cereale, legume, fructe și produse lactate.
Cu toate acestea, oamenii nu sunt afectați de fiecare aliment dintre cele care conțin tipurile de carbohidrați menționate. Poți urma o dietă strictă și să reintroduci alimentele pe rând ulterior.

În cazul în care simptomele sunt moderate sau severe, probabil că este nevoie de un tratament medicamentos recomandat de către medic.
iulia-mirica