Se întâmplă adesea să te doară capul sau să ai stări de anxietate? Ai menstruația neregulată? Te doare capul după ce ai consumat vin? Simți înțepături pe limbă sau îți curge nasul după ce mănânci banane, avovado sau vinete? Este foarte posibil să fie câteva dintre simptomele care te anunță că ai o intoleranță la histamină.
Histamina, o substanță pe care o avem în corp, are legătură cu sistemul imunitar, precum și cu cel nervos și asigură o digestie bună. Fiind un neurotransmițător, histamina transmite mesaje importante creierului, fiind produsă ca răspuns la o reacție alergică în corp. Histamina se regăsește și în sucurile acide din stomac, favorizând la o bună digerare și absorbție a alimentelor consumate.
Rolul ei în corp este acela de a determina o reacție inflamatorie pentru a atrage atenția sistemului imunitar cu privire la o posibilă problemă.
Ea determină dilatarea vaselor de sânge, astfel încât să permită leucocitelor să atace rapid inefcția sau problema cu care se confruntă corpul. Tocmai această eliberare masivă de histamină determină simptomele supărătoare, însă este un proces natural de apărare a corpului. Problema apare atunci când corpul nu reușește să gestioneze histamina eliberată, astfel că apare intoleranța la histamină. De aceea, medicamentele antihistaminice prescrise în cazul unor alergii sezoniere sau la diverse alimente au un efect rapid și diminuează intensitatea simptomelor supărătoare.
Pentru că histamina circulă prin tot corpul, ea poate să afecteze intestinele, plămânii, pielea, creierul și sistemul cardiovascular, contribuind la apariția unor simptome care sunt greu de diagnsticat.
Intoleranța la histamină: simptome
Atunci când histamina este produsă în exces și nu poate să fie metabolizată de corp apar simptomele asociate cu intoleranța la histamină: crampe abdominale, diaree, constipație, hipertensiune arterială, stări de amețeală, anxietate, probleme de piele (eczemă, urticarie), probleme respiratorii, migrene, grețuri, tahicardie, rinite, față înroşită, transpirații profunde, inflamații puternice la muşcăturile de țânțari, secreții nazale, sângerări nazale, astm, insomnie.
Histamina poate să provină și din afara organismului, din anumite alimente pe care le consumăm. Dacă ai intoleranță la histamină trebuie să eviți consumul alimentelor care au o concentrație mai ridicată de histamină, recomandă dr. Mind Body Green:
Amy Myers, un naturopat recunoscut citat de site-ul - băuturile alcoolice (vin, bere, șampanie)
- alimente fermentate (varza murată, chefir, lapte bătut, oțet, iaurt, kombucha, sos de soia) și murături
- citrice
- brânzeturi marurate
- cacao și ciocolată
- cafea
- legume (vinete, dovecei, roșii, avocado)
- afumături
- fructe uscate (curmale, caise, smochine, stafide, prune uscate)
- oleaginoase, în special nuci și caju.
Cum se tratează intoleranța la histamină?
Potrivit specialiștilor, reducerea nivelului de histamină se realizează prin mai multe modalități, de la urmarea unei diete adecvate până la administrarea unor suplimente alimentare sau a unor tratamente medicamentoase, numai la recomandarea unui medic alergolog. După mai multe investigații necesare și obținerea unui diagnostic corect, medicul va decide care este cea mai bună opțiune de tratament în funcție de particularitățile și simptomele generate de intoleranța la histamină.
Un prim pas pe care îl poți face în cazul în care bănuiești o posibilă intoleranță la histamină este să elimini alimentele cu o concentrație mare de histamină timp de o lună pentru a observa dacă simptomele deranjante continuă să se manifeste.
Posteaza comentariu