Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa porcina este o afectiune respiratorie cu un grad ridicat de contagiozitate care afecteaza in special porcii din crescatorii. Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la persoane in acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoana la persoana din picaturile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta, sau indirect atunci cand picaturile sau secretiile din nas sau gat ajung pe maini sau pe alte suprafete care sunt atinse de alte persoane care isi duc apoi mana la gura sau nas.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic in mod corespunzator.
Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicatiile antivirale cum ar fi inhibitorii de neuraminidaza (oseltamivir si zanamivir) si la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine). Noul virus gripal este susceptibil la inhibitorii de neuraminidaza, insa este rezistent la amantadine. Ministerul Sanatatii nu se recomanda ca persoanele sanatoase sa ia medicamente antivirale ca masura de precautie.
"Acest virus se transmite de la om la om si nu de la porc la om. ", ne lamureste Ion Bazac, ministrul Sanatatii care in cursul zilei de astazi a anuntat ca in Romania nu exista niciun caz de gripa umana cu tulpina porcina. Pentru eventualele cazuri ce ar putea sa apara vor fi instituite masuri speciale la Institutul National Matei Bals
Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt in general asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, simtome respiratorii cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat, eventuale ale simtpome cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus. In anumite cazuri este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane sanatoase infectate cu noul virus. Dupa 2-3 zile, simptomele se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Insa, daca este tratata in faza incipienta, boala este vindecabila.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala (decat pentru porcine), tratamentul pentru populatie constand in administrarea de antibiotice, sub supraveghere medicala. Asadar este recomandat ca orice persoana care prezinta semne de gripa – febra, simptome respiratorii - si care a calatorit, in ultima perioada, in zonele afectate din SUA (California, Texas, Kansas, Ontario si Mexic) - sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia. In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile se vor avea in vedere urmatorele:
- Izolarea la domiciliu;
- Purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
- Anuntarea imediata a medicului de familie;
- In cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).
Ce masuri de prevenire trebuie sa luam?
Ministerul Sanatatii ne recomanda sa avem mare grija la igiena personala (in special sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun), sa folosim batista personala pentru stranut si tuse, sa nu luam medicamente fara o recomandare din partea unui medic si sa amanam pe cat posibil calatoriile in zonele afectate.
Autoritatile romane recomanda evitarea calatoriilor in Mexic
Ministerul Afacerilor Externe ne recomanda sa evitam calatoriile in Mexic daca nu sunt de maxima urgenta. In cazul in care cetatenii romani trebuie sa se deplaseze in Mexic sau se afla deja in aceasta tara se recomanda evitarea locurilor aglomerate, utilizarea mastilor de protectie, respectarea igienei personale, precum si vizita la medic inca de la primele simptome ale bolii.
De asemenea, MAE recomanda cu insistenta incheierea asigurarii medicale si de calatorie in cazul deplasarii in Mexic. Daca deplasarea nu poate fi evitata sau va aflati deja pe teritoriul sau, MAE recomanda sa anuntati Ambasada Romaniei din Mexic si sa solicitati informatii de ultima ora in legatura cu evolutia situatiei. Mai multe detalii despre conditiile de calatorie poti sa aflii accesand site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.
Ce fac daca sunt in contact permanent cu porcinele?
Pe site-ul oficial al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vei gasi toate detaliile despre pesta porcina, care sunt semnele de boala la porci si care sunt argumentele pro si contra vaccinarii.
Pe aceeasi tema:
Primul caz de deces provocat de gripa porcina in SUA
A inceput distribuirea de antivirale in spitale
3 cazuri de gripa porcina in Noua Zeelanda
Vaccinul impotriva gripei porcine: disponibil si la noi in opt luni
Gripa porcina: posibile cazuri si in Australia
Primul caz de gripa porcina confirmat in Israel
Ion Bazac spune ca nu exista niciun caz de gripa porcina la noi
In Spania a fost confirmat primul caz de gripa porcina
MAE recomanda evitarea calatoriilor in Mexic
Pasagerii care ajung cu avionul la noi vor completa chestionare de sanatate
Mexic: zeci de decese provocate de gripa porcina