Ce este diabulimia?

Femeile care suferă de diabet de tip 1 au un risc dublu de tulburări alimentare față de cele care nu au primit acest diagnostic. Află ce este diabulimia și care sunt factorii declanșatori.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că tulburările alimentare pot apărea mai frecvent decât de obicei în cazul femeilor care au diabet de tip 1. Diabulimia este diagnosticată în momentul în care o persoană care suferă de diabet are o tulburare alimentară sau folosește insulina pentru a slăbi.

 
Diabetul 

Este o afecțiune care se manifestă când nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat ca urmare a problemelor legate de producția de insulină. După ce se consumă diferite alimente organismul le transformă în glucoză, care intră în circulație. Insulina este un hormon produs de pancreas care prelucrează glucoza, utilizând-o drept sursă de energie pentru celelalte țesuturi. În cazul în care producția de insulină nu este suficientă, corpul nu va putea prelucra în mod optim glucoza primită. Zahărul va rămâne în sânge, ceea ce poate fi foarte periculos pentru starea generală de sănătate.

 
Diabetul de tip 1

Există două tipuri de diabet. Diabetul de tip 1 era denumit înainte diabet juvenil pentru că este adesea diagnosticat în copilărie, dar poate apărea la orice vârstă.
Dacă suferi de diabet de tip 1 înseamnă că sistemul tău imunitar atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulină, iar corpul nu o va putea genera deloc. Din acest motiv trebuie să iei insulină zilnic pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge și a asigura digestia optimă a alimentelor.

 
Diabetul de tip 2

Deși înainte se manifesta la vârste înaintate, diabetul de tip 2 este diagnosticat la persoane din ce în ce mai tinere și este cea mai des întâlnită formă de diabet. În acest caz corpul continuă să producă insulină, dar nu o poate utiliza în mod eficient. Într-o primă etapă diabetul de tip 2 este tratat prin modificarea alimentației și a stilului de viață, alături de medicamente, iar pe măsură ce afecțiunea evoluează este posibil să fie nevoie să se ia insulină.

 
Diabulimia

Se manifestă dacă nu se ia o doză de insulină sau se folosește în alt mod decât cel recomandat pentru a provoca scăderea în greutate. Este un comportament unic asociat persoanelor care au diabet de tip 1.
Acestea pot fie să ia mai puțină insulină, să o evite complet, să nu respecte intervalul la care trebuie să ia dozele sau să modifice compoziția insulinei pentru a o face inactivă.
Acest proces de manipulare a insulinei de către persoanele cu diabet de tip 1 este numit adesea diabulimie, având în vedere că definiția științifică a bulimiei include și utilizarea inadecvată a diferitelor medicamente.
De asemenea, diabulimia este uneori utilizată pentru a se face referire la o persoană care are diabet și o tulburare alimentară. În unele cazuri persoanele cu diabet iau insulina așa cum trebuie, dar pot avea în paralel bulimie sau anorexie. Simptomele acestor afecțiuni pot afecta negativ tratamentul pentru diabet. Potrivit studiilor realizate, aproximativ 50% dintre persoanele care au diabet au și probleme legate de alimentație.

 
Care este legătura dintre diabet și tulburările alimentare?

Nu se știe exact de ce persoanele care au diabet sunt mult mai predispuse la tulburările alimentare, dar există câteva teorii. În primul rând diabetul este asociat cu un număr ridicat de factori problematici, printre care și depresia.
O altă cauză ar putea fi faptul că multe femei care au diabet se îngrașă. În momentul în care sunt diagnosticate cu diabet este posibil să fi slăbit destul de mult, dar introducerea insulinei poate cauza o îngrășare accelerată, ceea ce va exacerba panica, anxietatea și va crește tentația de a manipula dozele de insulină.
O altă problemă poate fi și de ordin comportamental. Atenția excesivă la mărimea porțiilor și la profilul nutrițional al fiecărui aliment care sunt considerate esențiale pentru a ține diabetul sub control pot expune pacientele la tulburări alimentare din cauza restricțiilor.

 
Semnale de alarmă

Din păcate mulți medici ar putea trece cu vederea diabulimia în timp ce tratează un pacient care are diabet. Cel mai evident semnal de alarmă este pierderea în greutate. De asemenea, problema se va observa și prin nivelul glicemiei, măsurat prin analiza hemoglobinei glicate (Hb A1c). Dacă până acum glicemia s-a menținut stabilă, iar în prezent fluctuează destul de des trebuie investigată cauza.
Urinarea excesivă, setea constantă, oboseala, grija exagerată pentru forma corpului și greutate, restricțiile alimentare, săritul peste mese și exercițiile fizice prea solicitante sunt restul de simptome care trebuie să ridice semne de întrebare.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.