Noul tip de coronavirus a apărut prima dată în orașul Wuhan din centrul Chinei, în luna decembrie. Virusul provoacă afecțiuni respiratorii grave și pneumonie, iar autoritățile din întreaga lume sunt în alertă.
Ce este coronavirusul?
Probele prelevate de la pacienții infectați au fost analizate în laborator, iar specialiștii din China și cei de la Organizația Mondială a Sănătății au ajuns la concluzia că infecția este cauzată de un nou tip de coronavirus.
Coronavirusurile formează o familie vastă de virusuri, dar numai șase dintre ele (cu cel nou descoperit fiind șapte) afectează oamenii.
Sindromul respirator sever acut (Sars), care este cauzat de un coronavirus, a ucis 774 de persoane și alte 8098 au fost infectate într-o epidemie apărută în China în 2002.
Cât de gravă este infecția cu coronavirus?
Coronavirusurile pot cauza simptome care variază de la cele ale unei răceli obișnuite și până la simptome severe ce duc la deces. Iar acest nou virus pare să se situeze undeva la mijloc, explică specialiștii citați de bbc.com.
„Când descoperim un nou coronavirus, vrem să știm cât de severe sunt simptomele, iar în acest caz avem de-a face cu ceva mai mult decât simptome precum cele ale unei răceli și de aceea este îngrijorător, însă nu este la fel de sever precum Sars”, declară Prof.
Dr. Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh.Sunt cunoscute șase tipuri de coronavirusuri care infectează oamenii.
De unde a apărut noul virus?
Sunt detectate frecvent noi virusuri. Acestea trec de regulă de la o specie de animale la oameni.
„Dacă ne gândim la epidemiile din trecut, atunci este foarte probabil să fi provenit de la o specie de animale”, declară pentru BBC Prof. Dr. Jonathan Ball, virusolog la Universitatea Nottingham.
Virusul Sars s-a transferat la oameni de la zibetă (mamiferul faimos pentru cafeaua obținută din excrementele sale).
Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers), care a ucis 858 de persoane din 2494 de cazuri înregistrate de la apariția sa din 2012, este transferat la oameni de la dromader.
Ce animal transmite noul coronavirus la oameni?
După ce specia sursă este detectată, situația devine mai ușor de gestionat, spun oamenii de știință. Toate cazurile de infecție cu noul coronavirus au o legătură cu piața de fructe de mare din Wuhan, China, unde a și fost detectat virusul.
Chiar dacă și unele dintre mamiferele marine sunt purtătoare de coronavirusuri (precum beluga, o specie de balenă), în piața din orașul chinez sunt comercializate și animale vii, inclusiv găini, lilieci, iepuri sau șerpi, fiind o probabilitate mai mare ca una dintre acestea să fie specia purtătoare.
Specialiștii sunt de părere că acest nou coronavirus ar putea fi transmis de șerpi, specie la care coronavirusul ar fi ajuns prin intermediul liliecilor. Oamenii de știință fac în continuare cercetări pentru a afla dacă șerpii sunt cu adevărat principalii transmițări ai noului coronavirus.Cât de repede se răspândește?
Autoritățile din China au confirmat că virusul se transmite pe calea aerului de la o persoană la alta. Un pericol major este dat de faptul că noul coronavirus este contagios înainte ca persoana infectată să prezinte simptome.
La oameni, perioada de incubație (timp în care o persoană este bolnavă, dar nu are încă simptome) variază de la una la 14 zile, sunt de părere specialiștii. Fără simptome, persoana infectată nu știe că este purtatoare, dar poate răspândi virusul.
Este una dintre principalele îngrijorări ale specialiștilor în ceea ce privește virusurile care afectează plămânii, pentru că tusea și strănutul sunt o modalitate foarte eficientă de răspândire a virusului.
„Cele mai multe coronavirusuri sunt transmisibile de la om la om și asta este principala mea îngrijorare”, declară Dr.
Woolhouse.Cât de repede se răspândește?
Se credea inițial că focarul este unul limitat, dar noi cazuri au fost raportate de la apariția virusului, din luna decembrie. Centrul epidemiei este orașul Wuhan, însă au fost descoperite numeroase alte cazuri în Asia, în Europa și în America de Nord. Experții sunt de părere că ar putea exista mai multe cazuri nedetectate.
În aeroporturile din Asia și în unele aeroporturi din Statele Unite au fost instalate scanere pentru măsurarea temperaturii corporale pentru a detecta persoanele infectate, însă virusul este transmisibil înaintea apariției simptomelor, inclusiv a febrei. Autoritățile din China au închis orașul Wuhan, în care au instaurat carantina.
Cât de îngrijorați sunt experții?
„Pentru moment, până nu avem mai multe informații, este dificil de spus cât de îngrijorați ar trebui să fim. Până când nu avem o sursă confirmată vom fi într-o stare de neliniște”, spune Dr. Golding.
„Ar trebui să fim îngrijorați din cauza oricărui nou virus care intră în contact cu oamenii pentru că a depășit deja prima barieră majoră. Odată ce a pătruns în celulele organismului uman și după ce s-a replicat, poate începe să genereze mutații care îi permit să se răspândească mai ușor și să devină mai periculos.
Nu vrem să-i oferim unui virus această oportunitate”, spune Prof. Dr. Ball.Printre semnele infectării se numără probleme respiratorii, febră și tuse. Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor să se spele des pe mâini, să pună mâna la gură când tușesc sau strănută, să evite contactul cu animale vii, să gătească bine carnea și ouăle și să evite contactul cu persoanele care prezintă simptome de răceală sau gripă.
Posteaza comentariu