Ce ar trebui să știi despre cancerul ovarian

Cancerul ovarian, la fel ca majoritatea tipurilor de cancer, începe cu producerea și răspândirea celulelor neregulate, care apoi formează o tumoare.
Atunci când tumorile se răspândesc în afara ovarelor, acest lucru este cunoscut sub numele de cancer ovarian metastastatic. Deși se credea inițial că se dezvoltă în ovare, dovezile recente demonstrează că multe tipuri de cancer ovarian au originea în trompele uterine. Iată ce ar trebui să mai știi despre cancerul ovarian!

Lucruri pe care ar trebui să le știi despre cancerul ovarian


Ce cauzează cancerul ovarian? Din păcate, medicii și oamenii de știință nu sunt siguri cu privire la cauzele cancerului ovarian, deși cele mai multe cercetări recente oferă unele informații. Experții știu acum, de exemplu, că acest tip de cancer apare la capetele trompelor uterine. Aceste informații deschid calea pentru studii noi de cercetare și o îmbunătățire la nivelul diagnosticării și tratamentului. 


1. Există factori de risc cunoscuți
Factorii care cresc riscul de cancer ovarian includ:


- un diagnostic anterior de cancer mamar, uterin sau de colon;
- vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani;
- endometrioza (o tulburare a țesuturilor care afectează uterul și organele pelvine);
- probleme de fertilitate, în special cele care cauzează apariția ciclurilor menstruale frecvente;
- predispoziție genetică pentru cancerul ovarian;
- mutațiile genelor BRCA1 sau BRCA2;
- nicio sarcină;
- utilizarea hormonilor sintetici sau a medicamentelor de fertilitate;
- obezitate.

Dintre toți factorii de risc cunoscuți, vârsta este este cel mai puternic corelată cu dezvoltarea bolii. Dacă prezinți unul sau mai mulți factori de risc pentru cancerul ovarian, cel mai bine este să consulți un specialist.

2. Deși simptomele pot fi evazive, acestea există


Dacă există un aspect al simptomelor cancerului ovarian care se distinge de afecțiunile benigne, ar fi incidența acestora. Durerea abdominală severă, de exemplu, poate fi prezentă și 12 zile pe lună.
Alte simptome care pot persista includ dureri de spate, constipație, inflamație abdominală, oboseală, modificări ale menstruației și probleme cu stomacul.

3. Modificările stilului de viață pot ține cancerul ovarian la distanță


Există mai multe studii care arată că o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi poate fi benefică în reducerea riscului de apariție a cancerului ovarian. O dietă compusă din fructe și legume proaspete, proteine slabe și alimente pe bază de plante poate fi deosebit de avantajoasă. Menținerea unei greutăți sănătoase și a antrenamentelor fizice regulate pot, de asemenea, să reducă riscul de apariție a cancerului, inclusiv a cancerului ovarian.

4. Eliminarea trompelor uterine poate reduce riscul


Mulți medici recomandă eliminarea trompelor uterine ca mijloc eficient de prevenire a cancerului ovarian, în special în cazul femeilor care nu intenționează să aibă mai mulți copii. Procedura poate reduce riscul de apariție a cancerului ovarian sever, cel care provine din capetele trompelor uterine, cu până la 65%.

5. Anticoncepționalele pot, de asemenea, să reducă riscul de apariție


Cercetările arată că administrarea contraceptivelor orale scade riscul de apariție a cancerului ovarian. Femeile care utilizează pilule contraceptive de mai mult de cinci ani au un risc cu 50% mai scăzut comparativ cu femeile care nu au luat niciodată contraceptive.
Este recomandat să întrebi un profesionist despre potențialele riscuri și beneficiile utilizării contraceptivelor.

6. Infertilitatea este corelată cu riscul crescut de cancer ovarian


Un studiu din 2004 a concluzionat că femeile care fac tratamente de fertilitate sunt susceptibile la un risc crescut de cancer ovarian. Dintre cele 12.000 de paciente studiate, femeile cu cel mai mare risc au fost cele cu endometrioză și infertilitate primară. Datorită rezultatelor acestui studiu, cercetătorii se află într-un stadiu avansat de cercetare a asocierii dintre endometrioză și riscul de cancer ovarian.

7. Nu există mijloace sigure de detectare a cancerului ovarian


Ecografiile și anumite teste de sânge nu sunt eficiente în depistarea cancerului ovarian în stadiile incipiente, când este cel mai critic. Însă ar trebui în continuare să mergi la specialiști și să îți faci controale periodice, pentru a reuși să descoperi afecțiunea în timp util și pentru tratarea acesteia.
iulia-mirica