Cat de multa nevoie avem de multivitamine?

Milioane de oameni din intreaga lume iau periodic vitamine, din dorinta de a-si mentine sanatatea cat mai buna si de a combate...
Milioane de oameni din intreaga lume iau periodic vitamine, din dorinta de a-si mentine sanatatea cat mai buna si de a combate starile de epuizare fizica si psihica. Sigur, nu este deloc rau, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa abuzezi sau sa iei orice gen de pastile din aceasta categorie; ar trebui sa te informezi cum le poti alege pe cele mai indicate din punct de vedere al trebuintelor organismului tau.

De fapt, daca am manca in fiecare zi numai ce trebuie si am avea grija ca din alimentatia zilnica sa nu ne lipseasca nutrientii esentiali, administrarea vitaminelor n-ar fi necesara pentru ca organismul si-ar lua "singur", din hrana, vitaminele si mineralele de care are nevoie. Insa cati dintre noi mancam, cu adevarat, ceea ce trebuie?

Majoritatea persoanelor de varsta adulta manifesta, de regula, deficienta de minerale precum calciu sau magneziu, ori de vitamine cum ar fi A, B, C si E. Aceasta ar fi, sa spunem, tendinta generala; in acelasi timp insa, unele persoane sunt predispuse la carente vitaminoase grave, care pot cauza dezechilibre serioase in organism.


In aceasta categorie se regasesc femeile insarcinate, persoanele care au adoptat un regim alimentar strict vegetarian si varstnicii. De asemenea, i-am putea numi aici pe cei (destul de multi, din pacate) al caror regim haotic de viata ii impiedica sa se alimenteze corespunzator.

Cu trecerea timpului, aceste probleme se pot agrava. De exemplu, carenta de fier poate duce la aparitia anemiei, uneori in forme grave de manifestare; deficitul acut si prelungit de vitamina B12 poate provoca leziuni ireversibile la nivelul sistemului nervos; referitor la acest lucru, ti-ar putea fi de folos sa stii ca, dupa varsta de 50 de ani, organismul asimileaza mai bine vitamina B sintetica, si nu prin alimentatie.

Problema este ca multi dintre noi tindem sa credem ca vom fi cumva "absolviti" de grija de a manca sanatos si de cel putin trei ori pe zi, daca luam vitamine. Aceasta este insa o abordare gresita a situatiei si cu siguranta nu procedam corect.
Multivitaminele sunt sanatoase si indicate, nu sustine nimeni contrariul, insa le lipsesc numeroase elemente esentiale - fibrele, de exemplu.

In definitiv, de aceea se si numesc "suplimente nutritive". Rolul lor este de a imbunatati aportul de vitamine si minerale, si nu acela de a ne hrani. De aceea, ele sunt poate necesare uneori, dar in nici un caz nu ar trebui sa ne bazam pe ele.

Vitaminele ar putea preveni maladiile cronice?


Adevarul este ca n-ar trebui sa te bizui pe asta. Da, cu titlu de generalitate sau de adevar general valabil, ar putea reduce riscul, dar intr-un procent infim. Afectiunile cardiace, renale si bolile maligne nu sunt decat extrem de rar influentate pozitiv de aportul vitaminos - cancerul de colon, spre pilda, ar putea fi prevenit facandu-se cure anuale de multivitamine - dar acestea nu ar trebui sa totalizeze mai mult de 30 de zile, in total. In aceeasi nota, suplimentele de calciu ar putea preveni aparitia osteoporozei.


Numai ca de aici ar putea aparea o alta problema: unii risca sa ajunga la... o supradoza de vitamine. Aceasta ar putea fi o problema infinit mai grava decat carenta vitaminoasa si tocmai de aceea, inainte de a lua vitamine ar trebui sa ceri sfatul medicului si sa-ti faci si un set complet de analize.

La ce ar trebui sa fii atenta?


Oferta de specialitate este din ce in ce mai vasta si, din acest motiv, ti-ar putea fi greu sa te hotarasti care dintre vitamine sunt indicate pentru tine. Iata cateva aspecte care te-ar putea ajuta in acest sens:

  • Exceptand cazul in care ti-a fost recomandata expres de catre medic, evita pilulele care contin in proportie semnificativa vitamina A (retinol). Excesul ar putea provoca probleme ale ficatului si ale sistemului osos.

  • Fii atenta si in ceea ce priveste fierul. Prezent in organism in cantitate prea mare ar putea cauza boli foarte grave, intrucat acesta este un antioxidant puternic si este de natura sa influenteze negativ metabolismul celular.

  • Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului, tine cont de acest aspect.
    Dar, pentru ca a venit vorba de calciu, nici acesta nu ar trebui sa fie prezent in cantitate prea mare; hipercalcemia provoaca ameteli, stari de greata, varsaturi si migrene violente.

  • Daca nu ai nici o carenta vitaminoasa anume si vrei doar sa-ti asiguri un supliment de energie, cele mai indicate sunt vitaminele care contin "cate putin din fiecare". De regula, acestea nu prezinta nici o reactie adversa; dar ideal este ca in prealabil sa te consulti cu medicul.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • taturodica pe 30 Iul 2008, 13:12
    multivitamine

    este foarte corect ce se scrie in articol.dar,cat timp trebuie sa luam multivitamine si cata pauza sa facem in caz ca vrem sa luam? cu multumiri

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod