Cand alegi chirurgia plastica?

Chirurgul plastician este si estetician in acelasi timp, deoarece urmareste nu numai modificarile tegumentelor provocate de o operatie, ci si confluenta acestora intr-un context armonios cu intregul corp uman.

Astfel, chirurgul recomanda interventii chiar in vederea unor ajustari sau corectari pentru echilibrare sau remodelare a tabloului pictorial chirurgical.

De multe ori, urmele lasate postoperator tradeaza autorul. Se spunea: "Chirurg mare, incizie mare", ceea ce presupunea tot asa, o cicatrice de dimensiune mare. Astazi se incearca dinadins, prin tehnici speciale, leziuni cat mai mici, sangerari minime si, bineinteles, cicatrice mult mai putin vizibile si fine - citez pe maestrul desavarsit, profesorul Lascar: "Cicatricea lasata de chirurg este cartea lui de vizita!".

Astazi stim ca acest tablou de arta, care este corpul uman, al creatorului suprem, la care intervine chirurgul, este unul dinamic, tridimensional, cibernetic si mistic. Poate ma intrebati de ce mistic, subiect pe care il vom percepe ca fiind destul de dificil, dar promitand abordarea sa directa mai tarziu.

De pilda, "terenul" mostenit de pacient din punct de vedere genetic poate induce in eroare. Daca "terenul" pe care a fost efectuata interventia este predispus la formarea unor cicatrice vicioase, problema devine mult mai delicata, astfel eforturile chirugului si rezultatele postoperatorii devin compromise, necesitand ingrijiri speciale de lunga durata, cu substante injectabile sau topici locale (unguente), in incercarea de a ameliora evolutia acestor cazuri specifice.



Multi dintre pacienti sau, mai bine spus, candidati la interventia chirurgicala, din motive estetice doresc sa fie operati cat se poate de repede posibil. Deseori suntem intrebati: "Domnule doctor, nu ma puteti opera chiar astazi?".



Excluzand interventiile chirugicale de urgenta sau cele reparatorii, de necesitate, care presupun alte conditii si norme, fara a influenta mult momentul interventiei, in rest orice alt candidat obligatoriu trebuie sa indeplineasca niste conditii optime pentru a fi supus interventiei chirugicale.

In primul rand, este necesara o intalnire de consultatie, intre pacient si medic, aceasta fiind absolut necesara pentru a elucida motivele cererii pacientului, aici fiind mai degraba motive predominant estetice sau functionale.

De aceea ne vom focaliza asupra acestui tip de interventii, eliminandu-le din discutie pe cele medicale, cu amendamentul ca in aceasta rubrica vom incerca sa raspundem la toate intrebarile tale, care se adreseaza chirurgului plastician. In mod personal, poti solicita o consultatie la cabinet prin aceasta rubrica a revistei, care automat iti va acorda 30 de minute, timp de consultatie in cabinet.

Aici, pe scurt, incercam in mod imaginar sa iti oferim cateva raspunsuri la eventualele intrebari ale tale, tinand cont de cele mai des intalnite solicitari.

Orice solicitant primeste o lista de intrebari tiparite pe un formular sau este intrebat in mod direct de catre medic. In continuare, medicul specialist, pentru o evaluare corecta si obiectiva a cazului, va face o "plimbare" in ceea ce priveste istoricul unor afectiuni precedente sau daca, in prezent, pacientul are vreo suferinta, pentru care este supus unui tratament medicamentos.
In aceasta categorie pot intra afectiuni cardiace, digestive, hepatice, boli infecto-contagioase (hepatite, HIV...).

Aceasta fiind o rubrica ce se adreseaza sexului feminin, trebuie sa mentionam faptul ca medicul va adresa si intrebari legate de ciclul menstrual, daca este regulat sau nu, daca este abundent, durata lui si asa mai departe.

De asemenea, femeile trebuie sa se astepte si la intrebari legate de protectia impotriva sarcinii, respectiv daca pacienta se afla sub tratament cu anticonceptionale sau nu. De exemplu, in interventiile ample sau chiar in cazul celor minore, anticonceptionalele prelungesc timpul de sangerare sau predispun la formarea unor hematoame in cantitati mici sau mari, in cavitati preformate post operator, care pot compromite evolutia favorabila a vindecarii, ba chiar uneori ducand la infectii locale sau fiind un punct de plecare pentru o infectie generalizata sau septicemii.

Daca ai suferit o alta interventie chirurgicala pana acum, de ce fel de anestezie ai beneficiat, daca te stii alergica fata de vreo substanta chimica, medicamentoasa etc. Orice problema sau afectiune cardiaca este important sa fie cunoscuta de medicul specialist, pentru o alegere buna a premedicatiei sau felului de anestezie pe care doctorul il va aplica, potivit fiecarui caz in parte.

Diabetul zaharat, indiferent de tipul sau, influenteaza in mod cert procesul de vindecare, tocmai de aceea esti rugata sa efectuezi unele probe de laborator, in vederea precizarii nivelului glicemiei, sau ale unor enzime ce indica afectiuni hepatice cu tulburari ale timpului de coagulare sau ale sangerarii si asa mai departe.


Nu de putine ori este necesara efectuarea unei radiografii pentru evidentierea unor modificari ale scheletului osos de sustinere. Este nevoie de acest lucru in cazul rinoplastiilor, asa-numitele "operatii de nas", unde pot exista atat modificari ale piramidei nazale post traumatice, congenitale (din nastere) sau ale septului nazal, in cazul deviatiilor de sept, care obliga doctorul plastician sa solicite si consult de specialitate (O.R.L), in vederea corectarii deviatiei septului nazal.

Astfel se observa cat de importanta poate fi o informatie furnizata de pacienta, pentru un prognostic post operator optim. Scopul principal la toate acestea (examen clinic riguros, investigatii paraclinice) il reprezinta desfasurarea unei intervetii chirurgicale indeplinita in cele mai bune conditii, pentru o vindecare in timp eficient, cu o evolutie favorabila si o cicatrizare estetica. Orice complicatie, mica sau mare, va infuenta nefavorabil rezultatul final.

Pe langa aceste date clinice si de laborator, care nu fac altceva decat sa elimine cat mai multi factori de risc, este obligatorie si o evaluare psihologica a cazului, pentru a evidentia asteptarile concrete, reale si justificate ale pacientei, de asemenea si pentru a afla motivele principale pentru care pacienta ar dori sa fie supusa operatiei estetice.

Asteptarile unei paciente trebuie sa fie realiste, lucru care depinde in primul rand de comunicarea directa si sincera dintre pacienta si chirurg. O pacienta nelamurita, cu sperante exagerate si ireale, intotdeauna poate prezenta un risc major, de nemultumire.


De pilda, a fi constienta de faptul ca dimensiunile sanilor se vor modifica, respectiv vor fi micsorate post operator, la o interventie de tip mamoplastie cu reducerea de dimensiuni ale sanilor, este una si alta este ca vor ramane cicatrice post operatorii in sectorul operat. Nu trebuie uitat ca nu exista interventie chirurgicala fara urme!

Se povesteste adesea, in mod ireal, ca o pacienta a fost operata cu laser si nu a mai ramas nici o urma de operatie. Trebuie sa fie foarte bine stiut de catre paciente faptul ca dimensiunile inciziilor sunt extrem de importante prin mecanismul de producere a leziunii.

Astfel, un bisturiu clasic produce un alt tip de incizie. Aceasta este o plaga taiata care se vindeca altfel, trecand prin etapele vindecarii si ale cicatrizarii, in functie de dimensiunile ei, de profunzimea inciziei etc.

Altceva este o plaga produsa (prin arsura) de un electrocauter, de mare sau de mica putere, sau de radiocauter, cu dispozitiv fin sau de diametru mare, si cu totul diferita este o plaga produsa (tot prin arsura) de razele laser, cu calitati diferite, diferite una de alta, folosite cu scopuri distincte.

Confuzia dintre termeni, precum si mecanismul factorilor de actiune asupra tegumentelor, pot produce o mare neintelegere, care trebuie elucidata prin dialog direct si sincer.