Cancerele de vulva si vagin

Aceste tipuri de cancer sunt foarte rare. Cancerul de vulva reprezinta3-5% din cancerele ginecologice, iar cel de vagin 1-3%. Depistareaprecoce, atunci cand este posibila, joaca un rol major in prognosticulacestor boli.

Bolile cele mai frecvente ale vulvei si vaginului sunt infectiile,dar pot sa apara si tumori.

Cancerul de vulva
Vulva cuprinde organele genitale externe ale femeii: muntele pubian,labiile mari, labiile mici si clitorisul. Anumite cancere de vulva aparbrusc, din acest motiv fiind diagnosticate tardiv, dar altele au origineain leziuni precanceroase care pot fi tratate, permitamd astfel stopareaevolutiei spre cancer.

Leziunile precanceroase. Aceste leziuni pot fi depistate prinexamen ginecologic. Ele se pot manifesta prin maladia Bowen (tumora denatura precanceroasa a pielii si mucoaselor) si prin anumite infectiivirale (aproximativ 50% din cancerele de vulva sunt asociate cu oinfectie cu virusul papillomatozei umane). Daca exista un prurit vulvar,o coloratie anormala a mucoasei, sangerari anormale sau in caz de aparitiea unei ulceratii sau a unor placarde, este necesar consultul medical,deoarece aceste semne pot indica leziuni virale.
Daca medicul consideranecesar, va proceda la distrugerea leziunilor virale (in special acondiloamelor) cu ajutorul laserului cu dioxid de carbon sau printratament chimic (azot lichid, podofilina) sau la ablatia leziunilorprecanceroase, permitand prevenirea unei eventuale evolutii spre cancer.Cancerul de vulva. Are ca punct de plecare mucoasa (carcinomepidermoid). Apare la femeile in varsta (in medie 65 de ani). Factoriide risc sunt obezitatea, diabetul, carenta prelungita de estrogeni.

Simptome. Pruritul vulvar este simptomul esential. Acestaeste frecvent insotit de o mica ulceratie si de leziuni de culoarerosie. Analiza tesutului vulvar prelevat (biopsie) permite stabilireadiagnosticului.

Tratament. Tratamentul este chirurgical si consta,cel mai frecvent, in ablatia totala a vulvei (vulvectomie) si aganglionilor inghinali. Daca este necesar, se efectueaza postoperatorradioterapie. Supravegherea medicala permite depistarea extinderiicancerului. Prognosticul cancerului depinde de precocitateadiagnosticului.

Cancerul de vagin
Vaginul este un conduct muscular situat intre vezica urinara si rect,care se intinde de la uter la vulva. In el patrunde penisul in timpulcontactului sexual, prin el se evacueaza sangele menstrual si prin eltrece fatul in timpul nasterii.
Cancerele de vagin sunt tumori foarterare. O forma particulara a aparut la femeile ale caror mame au luat intimpul sarcinii dietilstilbestrol.

Forme. Exista doua tipuri principale de cancer de vagin:cancerul epidermoid (cancer epitelial) si adenocarcinomul (cancer altesutului glandular). Foarte rar, cancerul epidermoid survine cel maiadesea la femeile de peste 60 de ani. Limitat la debut la interiorulepiteliului (mucoasa), devine invaziv intr-o a doua etapa. Raraltadata, adenocarcinomul de vagin a devenit frecvent la femeile alecaror mame au fost tratate (in anii '60-'70), in timpul sarcinii, cudietilstilbestrol. Acest medicament, pe baza de estrogeni, era recomandatin acea perioada pentru prevenirea contractiilor uterine si a hemoragiilorobstetricale; acesta nu mai este comercializat din 1977. Riscul de cancerde vagin dupa expunerea in viata fetala la acest medicament este de 1:1000.

Cancerele secundare de vagin corespund metastazelor, cel mai frecvent dela cancere de vulva, de col uterin sau de ovar, de unde se poate deduceimportanta unei supravegheri regulate a femeilor care au suferit de unuldin aceste cancere ginecologice.

Simptome. Cancerul de vagin se exteriorizeaza cel mai frecvent prinsangerari sau secretii vaginale.
Daca au originea in administrarea dedietilstilbestrol mamei pacientei, sangerarile, importante, pot surveniin afara menstruatiilor, in momentul pubertatii sau mai tarziu. Cancerulde vagin este depistat prin frotiu cervico-vaginal; diagnosticul esteconfirmat prin prelevarea de fragmente din zonele suspecte (biopsie),care sunt analizate la microscop.

Tratament. Pentru cancere limitate si localizate in treimeasuperioara a vaginului, tratamentul este chirurgical. In celelalte cazurisi la pacientele foarte in varsta si prea fragile pentru a suporta ointerventie chirurgicala, tratamentul este radioterapeutic. Cancerulcauzat de dietilstilbestrolul necesita in general numai radioterapie.

Ablatia vulvei
Indicata in caz de cancer de vulva, ablatia chirurgicala a acesteia(vulvectomie) poate fi totala (ablatia clitorisului, a labiilormari si mici) sau partiala (cu conservarea clitorisului). Se asociazafrecvent cu cura ganglionilor. Reconstructia necesita tehnici de grefarecutanata. Practicata sub anestezie generala, aceasta interventie necesitao spitalizare de mai multe zile. Pe langa consecintele psihologice,ablatia vulvei poate produce tulburari de mers, de mictiune si poateantrena dureri in timpul contactului sexual.
Acestea se atenueaza incateva luni.

Preventie
Femeile care au fost tratate pentru un cancer vulvar, de vagin,de col uterin sau de ovar trebuie sa fie examinate anual, generalsi ginecologic. Fetele cu mame care au luat in timpul sarciniidietilstilbestrol trebuie supravegheate de la debutul vietii sexualesau inainte, in caz de sangerari in afara menstruatiei sau de secretiialbicioase abundente. Este suficient un control ginecologic anual,cu efectuarea unui frotiu. In schimb, in caz de sarcina, este necesarasupravegherea bilunara, pentru depistarea unei eventuale amenintari deavort sau a unei nasteri premature.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adelina pe 12 Mai 2008, 16:40
    secretii vaginale

    am scretii albicioase abundente din timpul sarcinii. copilul meu are acum 1an si 6 luni si am si acum aceste scretii. am cancer de col uterin?

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod