De la sfârşitul lunii octombrie, 1.300.000 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire vor fi vaccinate gratuit împotriva gripei de sezon, anunţă Ministerul Sănătăţii.
Se pot vaccina persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
Dacă te încadrezi în categoria stabilită şi vrei să te vaccinezi împotriva gripei sezoniere prezintă-te la cabinetul medicului de familie sau într-o unitate sanitară cu paturi.
În 2010, Ministerul Sănătăţii are în plan utilizarea unui număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Cum poţi să te protejezi de gripă?
Medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălarea pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Profesorii şi parinţii trebuie să îndrume copiii în acest sens. De asemenea, se evită pe cât posibil spaţiile aglomerate.
Gripa, mult mai serioasă decât o banală răceală
Gripa este o infecţie respiratorie acută virală care afectează căile respiratorii. Există foarte multe rădăcini de virusuri care se schimbă de-a lungul timpului.
Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale răceli, precum şi de simptomele altor infecţii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc şi se dezvoltă extrem de rapid: febră, frisoane, cefalee, dureri musculare şi de articulaţii, dureri de gât, lipsa apetitului, tuse seacă şi stare generală alterată.
Dacă nu este tratată corespunzător, pot să apară complicaţii grave: bronşite, sinuzite, pneumonii, miocardite sau encefalite.
Se estimează că în fiecare an, 5-10% dintre adulţi şi 20-30% dintre copii suferă de gripă sezonieră. Epidemiile anuale de gripă afectează atât populaţia sănătoasă, cât şi populaţia cu risc din întreaga lume. Pe lângă, măsurile de igienă personală, vaccinarea anuală reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a infecţiei gripale şi a complicaţiilor acesteia.
Vaccinul antigripal nu oferă o protecţie totală împotriva virusului gripal, în rândul adulţilor protecţia fiind de 90-95%, în rândul copiilor de 68-80%, iar în cazul persoanelor trecute de vârsta de 65 de ani de 72-75%, potrivit specialiştilor. Deşi protecţia nu este de 100% şi persoanele vaccinate se mai pot îmbolnăvi, medicii ne asigură că acestea nu vor suferi complicaţii.
Posteaza comentariu