Te-am nimerit exact unde te doare... In plina... caldura! Nu este o perioada foarte placuta a anului, desi lumea pleaca in concedii, la mare si la munte, si se presupune ca vara este destinata relaxarii totale. Ei bine, da, ar fi asa daca nu ar exista caldura si inevitabilele probleme de sanatate pe care le creeaza. Una dintre acestea o reprezinta si epuizarea fizica din cauza temperaturilor ridicate, ceea ce slabeste foarte mult organismul.
Am militat intotdeauna pentru ideea de soare-prieten. Dar acest lucru nu inseamna ca soarele nu poate face si foarte mult rau, iar de cele mai multe ori vina o purtam doar noi, cei care nu ne luam cele mai elementare masuri de precautie in perioada verii.
Tocmai de aceea trebuie intotdeauna respectate regulile de baza ale expunerii la razele soarelui: utilizarea unei creme de protectie, plaja limitata doar la orele diminetii si ale serii, umbrela de plaja sa nu lipseasca, capul sa fie intotdeauna acoperit cu o sapca sau basmaluta, plimbarile trebuie excluse din program intre orele 11.00-14.00, hidratarea este la fel de importanta, motiv pentru care trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa zilnic etc. Sunt reguli pe care le stii deja si pe care ti le repetam cu obstinatie, pentru ca sanatatea ta primeaza!
Si totusi nu reusim intotdeauna sa ne protejam suficient de bine. Poate ca uneori nu ne dam seama in ce masura ne afecteaza expunerea la soare si la temperaturile ridicate, mai ales in oras, unde acestea trec de cele mai multe ori de 35-40 de grade Celsius, la nivelul asfaltului, in marile orase... Trebuie retinut ca aceste temperaturi au "darul" de a epuiza foarte mult organismul, slabindu-l si aducandu-te in pragul lesinului.
Potrivit reputatei Clinici Mayo, "epuizarea cauzata de caldura reprezinta unul dintre sindroamele legate de caldura, care pot creste in severitate de la crampe slabe pana la epuizare fizica si chiar la potentiale atacuri care pun in pericol viata."
Ce se intampla insa cu organismul uman ca urmare a expunerii acestuia la temperaturi foarte ridicate? Oamenii sufera afectiuni legate de caldura in clipa in care sistemul prin care organismul isi controleaza temperatura este suprasolicitat. De regula, corpul se racoreste prin transpiratie, insa, in unele conditii, doar tranpsiratia nu este de ajutor. In astfel de cazuri, temperatura corpului creste foarte repede.
Temperaturi extrem de ridicate ale corpului pot duce la afectiuni ale creierului sau ale altor organe. Anumite lucruri afecteaza chiar si abilitatea corpului de a se racori singur in timpul perioadelor extrem de calduroase. Cand nivelul de umiditate este foarte ridicat, transpiratia nu se va evapora foarte repede, impiedicand astfel corpul sa elibereze caldura.
Printre alti factori care impiedica organismul sa se racoreasca singur se numara varsta inaintata sau, dimpotriva, foarte mica (de la 0 la 4 ani), obezitatea, febra, deshidratarea, afectiunile cardiace si mintale, circulatia proasta a sangelui, arsurile solare, utilizarea unor medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau consumul de alcool.
Epuizarea cauzata de caldura poate aparea brusc, iar unele dintre cele mai evidente simptome sunt:
starea de lesin;
ameteala;
aspectul pamantiu sau cenusiu al pielii;
ritmul cardiac rapid;
presiunea scazuta a sangelui;
o piele fierbinte, rosie, excesiv de uscata sau transpirata;
febra scazuta, dar prezenta.
Ceea ce este important de stiut este ca exista solutii prin care aceasta afectiune poate fi tratata, fara urmari neplacute. Daca observi ca o persoana prezinta unele dintre simptomele de mai sus, poti actiona in felul urmator:
Indeparteaza persoana respectiva din soare, asezand-o intr-o locatie umbrita sau care beneficiaza de aer conditionat.
Roaga persoana respectiva sa se aseze si ridica-i picioarele, pentru a revitaliza circulatia sangelui.
In cazul in care hainele sunt ceva mai stranse pe corpul persoanei care sufera de epuzizare din cauza caldurii, ajut-o sa se faca cat mai lejera, astfel incat pielea sa poata respira in voie.
Apa rece, dar nu excesiv, este foarte buna in astfel de situatiii - un pahar baut poate face minuni. De asemenea, o bautura energizanta poate fi la fel de buna, pentru revitalizarea organismului.
Pulverizeaza-i pe fata apa rece si ajuta-te de un evantai pentru a scadea temperatura corpului.
Supravegheaza cu atentie persoana respectiva. In cazul in care face febra mare, lesina, are o stare de confuzie si de ameteala sau chiar sufera o criza, apeleaza de urgenta la asistenta medicala de specialitate.
Deshidratarea este si ea o mare problema in astfel de cazuri. Simptomele cela mai clare ale deshidratarii sunt urmatoarele:
Caldura, o problema... sufocanta
De Alina Bleaja