Calciul - un mineral de stricta necesitate

Am o intrebare de 10 puncte. Cantitatea de calciu pe care o consumi zi de zi atinge valoarea minim recomandata de medici? Doza minima recomandata de calciu asimilat, pe zi, este de un gram.

Am o intrebare de 10 puncte. Cantitatea de calciu pe care o consumi zi de zi atinge valoarea minim recomandata de medici? Doza minima recomandata de calciu asimilat, pe zi, este de un gram. Pare putin, dar nu este - daca ar fi sa bei un litru de lapte zilnic, dar sigur nu faci asta, ai acoperi doar putin peste 50% din necesar!

Calciul este un mineral esential organismului si vital pentru femei, mai ales pentru cele aflate la varsta adulta, intre 35 si 65 de ani. Dar nu numai - calciul este un mineral vital si pentru copii, adolescenti, adulti, femei si copii, deopotriva. De ce?

Deoarece acest mineral este esential pentru sistemul osos, intervenind in formarea si intretinerea oaselor. Este fundamental pentru structura, rezistenta si vitalitatea dintilor.

Este implicat in transmiterea impulsurilor nervoase si in reglarea permeabilitatii membranelor celulare, astfel incat este necesar pentru buna functionare a sistemului nervos si a tuturor tesuturilor.

O anume concentratie de ioni de calciu in sange este cea care mentine ritmul contractiilor cardiace (de aici acel rau cauzat de o scadere brusca a calciului din sange) si influenteaza procesul de coagulare a sangelui. Calciul activeaza enzime si hormoni. Faciliteaza absorbtia vitaminei B12. Contribuie la mentinerea echilibrului electrolitic. Are o actiune antiseptica la nivelul intestinului. Iar toate acestea nu sunt decat o parte dintre atributiile calciului.

Femeile insarcinate trebuie sa suplimenteze consumul de calciu, tocmai pentru ca micul omulet pe care acestea il creeaza isi formeaza sistemul osos si dintii, iar calciul este esential.

In perioada pre si post menopauza, femeile au nevoie de un aport suplimentar de calciu, pentru a preveni osteoporoza, dar si pentru a contribui la reglarea echilibrului hormonal dereglat prin incetarea fiziologica a functiei ovariene.

De calciu au nevoie si adolescentii, in perioada de crestere, precum si copiii, pentru combaterea rahitismului, in asociere cu vitamina D3.

In principiu, ar fi usor sa luam cate un gram de calciu, sub forma de pilula, pe zi, dar marea problema este ca acesta este si greu de asimilat, si greu de retinut de organism, comparativ cu cel provenit din surse naturale.


Toata lumea stie ca principalele surse de calciu sunt laptele si produsele derivate din acesta: branza, iaurt, smantana. Insa astfel de produse aduc, pe langa atat de necesarul calciu, si cantitati importante de grasimi, asa ca, uneori, le evitam.

Trebuie stiut ca iaurtul, branza si laptele degresat contin aceeasi cantitate de calciu ca si cele integrale, dar, evident, mai putine grasimi. Sarea reduce capacitatea organismului de a asimila calciul, astfel incat, daca vrei o portie din mineralul minune, alege branza de vaci, nu telemeaua.

Sucul de portocale contine o cantitate importanta de calciu, usor asimilabila. Bananele sunt o sursa de calciu de foarte buna calitate, dar acestea sunt, in acelasi timp, si fructe bogate in calorii.

Dintre legumele de top in categoria "bogat in calciu", se numara cartofii, conopida si fasolea.

Soia si derivatele din soia sunt bogate in calciu si bune pentru perioadele de dieta sau de post, cand eviti produsele animale.
Orezul, mai ales cel nedecorticat, reprezinta, la randul lui, o sursa excelenta de calciu.

Conservele cu peste sunt la indemana si reprezinta o alternativa pentru consumul si asimilarea calciului atat de necesar organismului. Pestele astfel preparat poate fi consumat cu tot cu oase, in care gasim calciu din belsug.

Spanacul, salata si toate legumele cu frunze verzi, care pot fi consumate fara fierbere, contin calciu usor asimilabil. O alta sursa o reprezinta nucile, alunele, semintele de susan si dovleac, care cupleaza calciul cu alte minerale esentiale.