Calciul - esential pentru sanatatea ta!

Cei mai multi oameni cunosc importanta calciului si faptul ca este esential pentru a avea oase puternice si dinti sanatosi.

Cei mai multi oameni cunosc importanta calciului si faptul ca este esential pentru a avea oase puternice si dinti sanatosi. Dar nu multi sunt cei care stiu si celelalte proprietati ale calciului, si anume faptul ca este esential pentru un ritm cardiac normal si pentru reglarea presiunii sanguine. De asemenea, calciul are un rol extrem de important in buna functionare a sistemului nervos.

Care este cantitatea de calciu de care avem nevoie? In medie, atat femeile, cat si barbatii au nevoie de cel putin 1000 mg de calciu pe zi. Femeile aflate la menopauza au nevoie de o cantitate mai mare de calciu, aproximativ 1200 mg pe zi.



Este ideal sa iti iei din alimente cantitatea de calciu de care organismul tau are nevoie, dar daca nu este posibil si anumite afectiuni care impiedica asimilarea eficienta a calciului sunt prezente, se poate apela la suplimentele de calciu.

Calciul "natural", din alimente, este mai bine absorbit de catre organism.



Laptele este cea mai cunoscuta sursa de calciu. Majoritatea produselor lactate si a celor care contin lapte sunt bogate in calciu, difera insa concentratia. Din nefericire, exista persoane alergice la o substanta din lapte numita lactoza. In astfel de cazuri, este recomandat laptele obtinut din soia, imbogatit cu calciu si vitamina D. In tara noastra, laptele de soia nu are foarte mult succes, numeroase persoane nestiind de existenta acestuia, cu toate ca este un produs foarte sanatos.
Un pahar de lapte partial degresat (1% grasime) contine 290 mg de calciu.



Tofu este un preparat asemanator branzei, obtinut din soia, numit si "branza tofu".
Este o sursa importanta de calciu, in special pentru vegetarieni, pentru persoanele care tin post sau pentru cei care sufera de intoleranta fata de lactoza.
O jumatate de cana de tofu imbogatita cu calciu contine 435 mg de calciu.



Desi nu este la fel de bogat in calciu precum produsele lactate, spanacul contine mai mult calciu decat majoritatea legumelor. Un dezavantaj este acela ca organismul asimileaza mai greu calciul provenit din legume decat pe cel din produse lactate.
O cana de frunze de spanac proaspete contine 29 mg de calciu, iar o jumatate de cana de spanac gatit contine 122 mg calciu. Aceasta cantitate de spanac gatit contine mai mult calciu, pentru ca include, de fapt, trei pana la patru cani de spanac crud.



Ca si in cazul spanacului, broccoli este mai bogat in calciu, comparativ cu alte legume, dar nu la fel de bogat precum produsele lactate.
O cana de broccoli crud contine 44 mg de calciu.

Desi este mai bine sa asimilezi calciul din alimente, uneori nu este posibil din cauza unor afectiuni care pot impiedica asimilarea adecvata a acestuia.
Inainte de a apela la suplimentele de calciu, discuta cu un medic care iti poate oferi cele mai bune sfaturi.



Asa cum probabil stii, vitamina D este esentiala pentru asimilarea calciului, prin urmare este important ca aceasta vitamina sa se gaseasca in organism in cantitati suficiente. Produsa de organism cand corpul este expus la soare, vitamina D se gaseste si in peste sau oua.