"Cafeaua este una dintre bauturile cele mai apreciate de milioane de oameni din toata lumea de cel putin o mie de ani, fiind un produs 100% natural. In timp ce pe majoritatea pietelor din tarile dezvoltate consumul de cafea creste de la an la an, in Europa de Este consumul de cafea aproape ca s-a triplat din 1982", a declarat Roger Cook, Directorul Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (COSIC).
Despre cafea si sanatate
Cafeaua contine de 4 ori mai multi antioxidanti decat ceaiul obisnuit. Antioxidantii sunt substante chimice care contribuie la protectia impotriva deteriorarii celulare provocate de radicalii liberi. Acestia se afla printre cauzelel principale care duc la aparitia a numeroase boli. Astefl, cafeaua contine multi antioxidanti benefici, printre care se afla: acidul clorogenic, polifenolii, acidul cafeic si melanoidele.
De asemenea, studiile au demonstrat ca evolutia diabetului de tip 2 poate fi incetinita sau chiar oprita cu ajutorul cafelei, insa, inca nu este cunoscut in totalitate mecanismul de actiune. Mai mult, cofeina este un bun stimulent pentru sistemul nervos central , elibereaza adrenalina, care provoaca senzatia de energizare, atenueaza oboseala la volan, "alunga" moleseala de dupa masa de pranz, iar in vazul persoanelor varstnice "improspateaza memoria".
Guta, deseori considerata a fi boala "batranilor", poate fi prevenita cu ajutorul cafelei. Astfel, consumul de cafea pe termen lung este asociat cu reducerea riscului de aparitie a gutei. Studii recente, efectuate pe un esantion de 45.000 de barbati, au demonstrat ca nivelul accidului uric este diminuat prin consumul de cafea.
Multe persoane isi pun intrebarea daca cafeaua provoaca deshidratarea organismului. Roger Cook, Directorul Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei a tinut sa mentioneze ca acest lucru este perfect neadevarat, deoarece consumul adecvat de lichide este esential pentru functionarea normala a organismului si pentru prevenirea deshidratarii, iar cafea este o sursa importanta de lichide in alimentatie, care in plus este si un usor diuretic. Acesta a conchis ca acesta bautura, cafeaua, este placere naturala, perfect sanatoasa, si nu afecteaza organismul.
Cu toate acestea consumul cafelei in Romania este cu mult sub media Europeana datorita pretului destul de ridicat in comparatie cu veniturile reduse ale populatiei, si accesul limitat la informatii asupra beneficiilor cafelei asupra sanatatii. Consumul mic de cafea este pus si pe seama accizelor ridicate in comparatie cu salariile romanilor. Acciza pentru cafea va fi diminuata treptat de la 612 euro pe tona, in 2007, pana la 153 euro pe tona, in 2010. In 2011 se preconizeaza ca accizele la cafea vor fi eliminate in totalitate.
Asociatia Romana a Cafelei are ca scop reprezentarea intereselor importatorilor de cafea si ale industriei de prelucrare a cafelei din Romania, asociatia jucand un rol de avocat si de purtator de cuvant in vederea abordarii eficiente a problemelor comune ale industriei.
© Copyright:
Cafeaua intre placere si sanatate
Cafeaua este unul dintre cele mai studiate produse din lume, facand obiectul a numeroase cercetari stiintifice. Rezultatele acestor studii demonstreaza faptul ca un consum moderat de cafea este sigur si poate avea anumite efecte pozitive pentru sanatate. Mai exact, cafeaua este o sursa naturala de sanatate deoarece contine antioxidanti, care imbunatatesc vigilenta si performanta fizica si psihica.
Comentarii (18)
M.am putut lasa de tigari dar de cafea nu am reusit!
F.f. interesant. Dar ce fac persoanele care au hipertensiune arteriala si probleme cu inima?
in fiecare dimineata , am un ritual de pregatire si servire a cafelei. Nu m-am putea "revigora" alfel !
o bautura excelenta,imi alunga somnul,ma intareste simi da puteri cind cad de oboseala la serviciu,daca se intimpla sa se termine din neatentie,pot sa inlocuiesc cu un ceai verde.
O cafea dimineata este bine venita .Ati da forta si putere pentru a incepe o noua zi .Si eu beau cafea de la 16 ani acum am 46 si nu sant dependenta .Doar dimineata si an unchend una mica dupa amiaza.nu este un drog
Cafeaua este cea care mi-a adus numai probleme: lipsa de calciu, tahicardie etc. Este o otrava!!!
EU UNA BEAU CAFEA PENTRU CA IMI PLACE FOARTE MULT GUSTUL. BEAU CAFEA DE CC 15 AN SI NU SUNT DEPENDENTA. PUR SI SIMPLU IMI PLACE. POT SA BEAU 2 SAU 3 PE ZI SAU SUNT ZILE IN CARE NU BEAU. CHESTIA CU DEPENDENTA ESTE RELATIVA.CONSIDER ARTICOLUL INTERESANT PRIN PRISMA INFORMATIILOR E CARE LE FURNIZEAZA
este adevarat ca poate aveaa si un efect diuretic. Daca beau cafeaua calda dimineata am aceasta probleama si este destul de jenanta. Pana la urma am reusit sa gasesc o solutie: o beau rece, este la fel de buna dar cei din jur ma privesc pitin amuzati cand astept sa se raceasca prima sa o beau.
Beau cafea de la varsta de 24 ani . Acum sunt dependentata de ea.Nu fac nimic pana nu beau o cafea.Este adevarat ca nu este buna in cantitate mare dar la 32 ani cati am nu pot trai fara ea,pentru ca nu am ambitie sa o las.
Daca Asociatia Romana a Cafelei o considera atat de benefica organismului,de ce nu este scoasa spre vanzare in farmacii?Beau zilnic extrem de multa cafea iar lipsa ei imi provoaca dureri de cap si somnolenta.Nu e bine sa incurajati consumul de cafea doar de dragul reclamei.
Adica nu o jumatate de kg de cafea intr-o canita si nici cani de udat florile... o ceasca normala cu cafea de tarie medie cred ca este binevenita. Fiti mai atenti la ce vrea sa se spuna in articol.
cafeaua produce foarte rapid dependenta, si efectul dupa o perioada este doar ca previne simptomele de sevraj pe care le-ai avea daca nu ai mai bea-o.. nici gand sa mai alunge somnul. seara esti mai obosit decat daca nu bei cafea, iar dimineata te trezesti mai greu. si esti "robotizat" pana iti iei portia de "drog". produce nervozitate si esti tentat sa bei din ce in ce mai mult, pt ca nu mai are acelasi efect de stimulare.
ma bucur sa aud cat de benefica este cafeaua.Va rog publicati reteta pentru cafeaua antioxidant. Multumesc
daca aste sanatoasa,nu stiu, dar de ce ma inteapa inima dupa ce beau cafea?...o singura cafea.
Este un lucru bun ca se mediaqtizeaza efectele benefice ale cafelei, atat de mult consumata. Ar fi bine sa se spuna mai mult despre acest lucru si in mass media scrisa, pt.ca nu toti au acces la internet. Eu insami sunt consumatoare de cafea de f. multi ani.
Consider ca cei care sufera de anumite afectiuni nu trebuie sa ia in considerare acest articol, care este de fapt o reclama la cafea
Ma bucura mult informatiile aflate in acest articol, deoarece imi place foarte mult cafeaua. Cu multumiri, D.
nu consum in excess dar dimineata imi place foarte mult si ma simt foarte bine imi da o sursa de energie extraordinara nu consider ca dauneaza organismul eu locuiesc in Norwegia si aici se bea enorm e pe masa dimineata la pranz si seara ,cafeea la filtru aici e o clima rece asa ca o cafea calda e binevenita oricand,,,
Posteaza comentariu