De foarte multi ani, cafeaua este blamata pentru declansarea foarte multor afectiuni medicale - de la amuzanta replica "Iti va opri cresterea!" pana la mai putin amuzanta ingrijorare, potrivit careia poate duce la aparitia bolilor de inima si a cancerului. Cu toate acestea, studii recente indica faptul ca mult criticata cafea nu are efecte atat de negative pe cat se credea intial. Pana la urma, care este raspunsul? Consumul de cafea aduce avantaje sau dezavantaje starii tale de sanatate? Cea mai optima varianta de raspuns este: nu pare sa iti faca rau si este posibil sa te ajute.
In urma unui studiu din luna mai 2006, la care au participat 128.000 de femei si de barbati, s-a constatat ca nu exista un risc crescut pentru aparitia bolilor cardiovasculare pentru consumatorii de cafea filtrata. Rezultatele acestui studiu arata ca riscul declansarii unor astfel de afectiuni nu este influentat de cantitatea de cafea filtrata consumata.
Un alt studiu, din martie 2006, la care au participat 4.000 de consumatori de cafea, arata ca doua sau mai multe cesti de cafea pe zi pot duce la un risc crescut de declansare a unei boli de inima la persoanele care sufera de o mutatie genetica specifica (de altfel, des intalnita), care incetineste procesul de asimilare a cafelei in organism.
Avand in vedere numarul mare de participanti la primul studiu mentionat, este logic sa ajungem la concluzia ca acest lichid pune in pericol foarte putin sau chiar deloc starea de sanatate a persoanelor "bautoare" de cafea.
Insa aceasta afirmatie nu trebuie sa insemne ca "ai verde" sa dai cu piciorul celebrei sintagme care ar trebui sa iti guverneze viata, mai ales in cazul consumului de alimente sau de bauturi: "Totul cu moderatie."... Chiar daca un consum mai mare de cafea nu ridica probleme grave de sanatate, tine cont de faptul ca alte bauturi, cum ar fi sucul sau laptele, contin nutrienti importanti, pe care cafeaua nu ii contine.
In ceea ce priveste alte avantaje pe care le poate aduce cafeaua starii tale generale de sanatate, exista unele dovezi stiintifice care arata ca un consum constant de cafea protejeaza organismul impotriva diabetului de tip 2 si a cancerului de colon.
Nu se cunosc exact motivele pentru care cafeaua poate avea un cuvant de spus in ceea ce priveste prevenirea diabetului de tip 2, insa medicii au oferit cateva explicatii posibile.
Cafeaua contine antioxidanti care controleaza distrugerea de celule care contribuie la evolutia bolii. De asemenea, este o sursa de acid clorogenic - in cazul experimentelor pe animale, s-a demonstrat ca acesta reduce concentratiile de glucoza.
Cofeina, probabil cea mai faimoasa componenta a cafelei, nu pare sa aiba vreo legatura cu acest lucru. Studiile care au analizat cafeaua fara continut de cofeina arata ca lichidul "minune" duce la scaderea riscul de declansare a bolii, in aceeasi proportie ca si cafeaua cu continut de cofeina.
Cantitatile mari de cafea par sa contribuie la prevenirea diabetului - cercetatorii au descoperit ca persoanele care beau de la patru pana la sase cesti de cafea pe zi, au un risc cu 28% mai mic de a suferi de diabet decat persoanele care consuma zilnic doua cani de cafea sau mai putin. Studiile au aratat ca persoanele care consuma peste sase cesti de cafea pe zi au un risc de aparitie a bolii cu 35% mai mic.
Totusi protectia impotriva acestor afectiuni - cum ar fi diabetul de tip 2 sau cancerul de colon - este mult mai evidenta datorita consumului de fructe, legume si anumite cereale decat datorita consumului de cafea. Ca atare, nu te teme sa te bucuri zilnic de ceasca ta de cafea, dar tine cont in permanenta de faptul ca dieta ta trebuie sa contina o mare varietate de alimente si de bauturi!
Exista si alte avantaje pe care cafeaua le aduce sanatatii tale: dovezile stiintifice arata faptul ca o ceasca de cafea poate fi benefica organismului tau. Cu cat cafeaua este mai tare, cu atat mai bine. Tocmai de aceea, cercetatorii recomanda mai degraba un espresso decat o cafea obisnuita. Cafeaua contine tanin si antioxidanti, care au efecte benefice asupra inimii si arterelor.
De asemenea, cafeaua poate fi considerata "responsabila" pentru "disparitia" durerilor de cap si aduce avantaje si activitatii ficatului - poate preveni ciroza si aparitia pietrelor la vezica biliara. Cofeina pe care o contine cafeaua poate reduce atacurile astmatice, imbunatatind circulatia sangelui la nivelul inimii.
Dar consumul de cafea nu este recomandat oricui. Un consum exagerat al celui mai la indemana si popular drog din lume iti poate spori starea de nervozitate, determinand tremuratul mainilor si un ritm cardiac rapid. Femeile insarcinate, pacientii bolnavi de inima si toti cei care sufera de ulcer sunt sfatuiti sa evite consumul de cafea.
Studiile sunt variate si concluziile lor si mai si... Cu toate acestea, oamenii de stiinta iti recomanda sa nu bei mai mult de trei, maximum patru cesti de cafea pe zi. Mai mult de atat intra in categoria "Ce e prea mult strica"...
Comentarii (19)
defapt eu am baut un pic de enerzizant mia luat mama unul dar atunti nam mai luat si pot sa beau si enerzizant si cafea ma eu cand am baut enerzizant nam simtit nimic nu mai enerzie in corp nam dormit cateva minute dar e buna enerzizantul e ca sucul dar si puternic am baut cat o cana mare o jumate ca o cana si nimica am baut dupaia azi o cafea de dimineaza si nimica enerizizantul e fuarte bun pentru viteza adica pentru sport sa zic asa imi plac enerzizantele or ce forma e cafele ca mam apucat sa beau dar nu ma lasa parintii si cafea duar un pic 3 linguri si cu lapte a si ie si puternica enerzizantul
CHAFEAUA ESTE UN PERICOL PENTRU SANATATEA OAMENILOR !
barbatii in tarile de est sunt cei mai slabi la pat!!!k sa ajunge ti la performante sexuale k francezii sau italienii consumati zilnic 3-4 cesti de cafea!!!
Categoric NU !!!!!!! pentru o sanatate buna. eu consum din fiecare ocazional si stiu ca gresesc. Nu mai vorbesc de un consum zilnic. Doar un singur lucru :-TOATE DAU DEPENDENTA. Fiecare face ce vrea cu sanatatea lui. Imi este imposibul sa va explic aici cum actioneaza fiecare asupra organismului. Totul e sa luati informatiile corecte. Aici e cel mai greu!!!
Cumpatarea=Mama intelepciunii.
in general dupa ce bei o cafa dimineata stii ce urmeaza?..(un big shit)...:))))
este o reteta anume pentru crema de oua?
salut.voi ati "testat" ungerea fetei cu oua dupa cafea?nu stiu ce sa cred,am mai auzit despre ungere,dar nu stiu ce sa fac.
eu stiam ca prea multa cafe nu e bine sa bei ,petru ca cafeaua te ataca la inma .....acuma nustiu daca e chiar asa .....
Dupa savurarea unei cafele trebuie sa se execute etapa de ungere a fetei cu oua
Nu'i rea cafeaua, decat daca bei mai mult de un kg pe zii.
este buna ca curata toxinele
daca eu nu beau cafeaua dimineata nu sunt buna de nimic toata ziua.eu cred ca e buna cafeaua atata timp cat e consumata cu moderatie.nu trebuie abuzata de ea.eu am baut cafea si cat am fost insarcinata si cat am alaptat.
inainte beam cate 5 cafele pe zi plus capucino si ma simteam rau imi amortea partea stanga acum o cafea dimineata si daca mai beau una peste zi si ma simt mult mai bn cafeaua e buna dar consumata in cantitati moderate ca altfel e de rau o spun din experienta
cafeaua este buna dar moderata...eu am baut multa cafea si acum de la o gura de cafea mi se face rau....si am dureri de colon...deci cafeaua mai ales pe stomacul gol e o ''otrava'' care in timp face mult rau in organism...spun din experienta
eu nu beau cafea decat cand mi-e somn
De mai bine de un an de zile beau cafele Gano. Mi-am rezolvat achiditatea si problema calciului, si de aici cea a ficatului si a tenului...Recomand cu toata caldura, o cafea in care ai toata increderea ca iti face bine. Pe deasupra, le va placea tuturor, fie indulcita, fie cu lapte, moca sau ciocolata gustoasa pentru copii. www.ganoterapia.ro
eu sunt consumator de cafea de la 15 ani si acum am 22 si nu am nici o pb. deocam data!;))
as vrea sa stiu daca la varsata mea de 18 ani este buna cefeaua si daca imi afecteaza cu ceva sanatatea...eu beau cafea de cativa ani si nu ma deranjeaza cu nimic in privinta sanatatii.......dar as vrea sa stiu daca pe parcurs poate afecata sanatatea cu ceva?
Posteaza comentariu