Bronzul

Dupa cele doua zile de chin, pielea e adaptata la radiatia solara si incepe pigmentarea. Abia acum apare "bronzul" cel frumos: anumite celule specializate fabrica un pigment numit melanina. Radiatiile UVA au efect bronzant mai puternic decat cele UVB, adica e mai bine sa ne bronzam dimineata si dupa-amiaza tarziu, nu cand soarele e sus pe cer. Pigmentul se disperseaza treptat si uniform in celulele tesuturilor vecine, formand un strat protector. Asta ar fi vestea buna.

Vestea proasta este ca intra in actiune un al doilea mecanism de protectie care duce la aparitia ridurilor.
Stratul cornos (un strat superficial al epidermei) sufera o hiperkeratinizare (ingrosare) care ajuta la apararea pielii prin reflectarea razelor solare. Pielea astfel ingrosata se rideaza usor si duce la o imbatranire prematura numita fotosenescenta actinica. Alterarea structurii cutanate inseamna uscarea si reducerea elasticitatii pielii. Cele mai afectate sunt tegumentele expuse cel mai mult la soare. Fata si mainile sunt de altfel cele care ne tradeaza varsta biologica. Uneori pielea poate reactiona anormal la radiatiile ultraviolete.

Creme pentru plaja
Ce fac oare Pamela Anderson si fetele din "Baywatch" de arata atat de bronzate, cu o piele atat de frumoasa si fara probleme? Mai mult ca sigur ca folosesc produsele cu protectie antisolara.
Cosmetica medicala moderna ofera o gama foarte bogata de produse care garanteaza o fotoprotectie moderata sau totala la expunerea la soare, crearea unui bronz artificial si o buna ingrijire a pielii dupa plaja. Rezultatul este o piele frumoasa, elastica si uniform pigmentata.

Produsele fotoprotectoare sub forma de emulsii, solutii, geluri, creme, batoane sau spray-uri au invadat piata cosmeticelor. Principiile lor active sunt de doua tipuri: filtrele organice, molecule capabile sa absoarba fotonii razelor ultraviolete, si pigmentii, pudre minerale care reflecta razele solare.


Pe langa fotoprotectie, majoritatea produselor cosmetice asigura in plus si hidratarea, emolierea si nutritia tegumentelor. Ele sunt rezistente la apa si impiedica formarea radicalilor liberi. Cifra de pe ambalaj reprezinta indicele de protectie, adica gradul de eficacitate a produsului in apararea de razele soarelui.

In general, indicele de protectie se alege dupa dorinta, insa, daca aveti probleme medicale, este bine sa optati pentru un produs farmaceutic cu foto- protectie totala.

Autobronzantele contin substante oxidante ale acizilor aminati din piele, care au drept efect colorarea acesteia.


Acceleratoarele de bronzare actioneaza asupra mecanismului de sinteza a melaninei si sunt in general produse medicale (Oxoralene, Psoralene), care se administreaza numai cu recomandarea medicului.

Combaterea arsurilor solare
O, sole mio...


©Romanian Publishing Group
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod