Botulismul: simptome, tratament si prevenire

Botulismul este cauzat de o toxina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. In cazul in care nu este tratata acesta boala poate duce la paralizie, la pierderea senzatiilor sau a functiei muschilor, dar poate cauza si dificultati in respiratie.

Toxina se instaleaza in corp prin intermediul alimentelor puse la pastrat necorespunzator sau prin patrunderea bacteriilor in rani. Infectia nu se extinde de la o persoana la alta.

La adulti, simptomele incep de obicei dupa 12 sau 36 ore de la consumul alimentelor infectate, iar la sugari acest interval este de la 3 pana la 30 de zile. In cazul botulismului contactat prin rani, simptomele se instaleaza dupa 4 pana la 14 zile.


Simptomele afectiunii

  • lipsa puterii;
  • gura uscata;
  • dificultati la inghitire si/sau la vorbire;
  • vedere dubla sau incetosata;
  • paralizie.

La sugari, semnele sunt greu de observat, deoarece includ constipatie, lipsa poftei de mincare, plans slab si lipsa puterii.


Cum se poate trata?

Botulismul poate fi tratat cu ajutorul antitoxicelor, care blocheaza actiunea toxinelor in sange. De obicei acestea sunt prescrise in tratamentul botulismului infantil. Daca o persoana nu poate inghiti, se recurge la tratamentul injectabil. In cazul in care au intervenit probleme in respiratie, se poate folosi un aparat pentru respiratie artificiala.
Antibioticele ar trebui folosite doar pentru a trata complicatiile cauzate de infectii.


Masuri de prevenire

Daca mancarea este gatita la peste 116ºC, atunci nu mai suntem predispusi la contaminare, deoarece bacteria este distrusa la o aceasta temperatura. In toate celelalte situatii specialistii recomanda:

  • sa se evite consumul conservelor de legume, carne si peste preparate in casa, care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);
  • sa se evite consumul alimentelor cu aspect si miros neplacut;
  • curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
  • evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile necesare pentru pastrarea lor;
  • evitarea contactului intre alimentele ne-preparate si cele preparate.

De asemenea, parintii care au copiii sub varsta de un an trebuie sa scoata mierea de albine din alimentatia copilului, deoarece contine spori Clostridium botulinum.