Particularitatile fiziologice ale organismului feminin influenteaza marea majoritate din bolile genitale si endocrine specifice femeilor. Bolile digestive, inclusiv cele ale ficatului si pancreasului, sunt mai putin influentate de acestea, neexistand afectari digestive care sa fie determinate numai de apartenenta la genul feminin.
Pe de alta parte insa, la femei exista o serie de particularitati legate de incidenta, simptomatologie clinica si tratament in bolile digestive. Acestea se manifesta in legatura cu perioadele fiziologice prin care trece organismul feminin: ciclul menstrual, menopauza, sarcina, lactatia. Folosirea unor medicamente specifice, cum ar fi anticonceptionalele orale, poate determina aparitia diverselor boli ale tubului digestiv.
Care sunt bolile digestive cu incidenta crescuta in care statusul fiziologic al femeii favorizeaza aparitia acestora?
In primul rand, trebuie mentionate tulburarile functionale digestive, care apar mult mai frecvent la femei. In declansarea acestor afectiuni, conditiile bio-psiho-sociale si stresul vietii de zi cu zi au un rol important. Astfel, la o serie de boli precum: sindromul de intestin iritabil si sindromul dispeptic functional de tip gastric, biliar sau colonic, femeile sunt mult mai susceptibile.
La unele noxe (toxice), cum ar fi alcoolul, femeile sunt mult mai sensibile, deoarece enzimele care degradeaza alcoolul sunt mai putin active la femei. Din acest motiv, leziunile hepatice (hepatita cronica alcoolica, ciroza hepatica) apar la cantitati mai mici de alcool consumate, comparativ cu barbatii. Hepatita autoimuna are cauze necunoscute, fiind insa mult mai frecventa la femei.
Sa nu ne ingrijoram totusi, deoarece exista si afectiuni care sunt mult mai rare la femei decat la barbati, cea mai de temut fiind cancerul gastric (in Europa, exista 34 de barbati afectati de cancer gastric, fata de 14.5 femei la 100.000 de locuitori).
Hemocromatoza, afectiune hepatica grava care consta in depunerea anormala a fierului in ficat, este, de asemenea, mai rara la femei, iar hepatitele cronice virale sunt "mai blande" comparativ cu evolutia severa pe care o intalnim la barbati.
Afectiunile digestive care apar in timpul sarcinii si alaptarii, particularitatile lor si administrarea medicamentatiei in aceste perioade fiziologice ale organismului feminin vor fi abordate in curand pe acest site.