Obosita? Nervoasa? Stresata? Nu ai chef de sex? Atunci poate fi sindromul suprarenalelor!
Esti obosita mereu, indiferent cat de mult ai dormi? Este iritabila si ti-ai pierdut orice urma de interes pentru sex? Nu te poti concentra, ai probleme cu digestia si racesti foarte des? Este foarte posibil sa fi unul dintre milioanele de oameni, afectati de sindromul secolului XXI: oboseala glandelor suprarenale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ca exista o legatura intre oboseala si stres, si o anume disfunctie a glandelor suprarenale. Din cauza manifestarilor variate si a simptomelor care aparent nu au legatura intre ele sau sunt asociate cu alte afectiuni asa zis “banale”, acest sindrom este foarte greu de diagnosticat.
Femeile sunt mai afectate decat barbatii
Statisticile arata ca femeile sunt mai afectate decat barbatii de acest sindrom care este provocat de suprasolicitarea glandelor suprarenale. Boala se alimenteaza singura pentru ca stresul afecteaza activitatea suprarenalelor, iar aceasta accentueaza suferinta glandelor.
Simptome ale oboselii glandelor suprarenale
- Oboseala fara motiv: te trezesti mai obosita decat te culci;
- Ai nevoie permanenta de cafea sau energizante;
- Esti in continua stare de stres, cu sau fara motiv, pe principiul ca esti “mereu in priza”;
- Simti nevoia sa rontai permanent cate ceva;
- Iti este greu sa tii pasul cu obligatiile tale zilnice;
- Perioadele de convalescenta sunt de lunga durata;
- Esti lipsita de simtul umorului, esti lipsita de chef de viata;
- Nu ai deloc chef de sex.
Ce sunt glandele suprarenale?
Suprarenalele sunt glande endocrine aflate in partea de sus a rinichilor, cu multiple roluri in sistemul endocrin, dar cu o “responsabilitate” majora in coordonarea capacitatii organismului de a raspunde la stres prin sinteza catecolaminelor si a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei si cortizolului.
Atunci cand nu functioneaza corect, nivelul cortizolului din corp scade, fapt care duce la reducerea rezistentei organismului la stres, dar mai ales la infectii. Fiziologic nivelul de cortizol fluctueaza la copii, ceea ce ii face mai labili (plang usor, trec de la o stare la alta cu usurinta), dar el se stabilizeaza odata cu inaintarea in varsta, daca nu apar probleme in functionarea acestor glande. O functionare ineficienta a suprarenalelor perturba procesul de metabolizarea a zaharului din sange, ceea ce duce la oboseala si slabiciune.
Comentarii (6)
eu am fost diagnosticata de ceva vreme de hipertiroidism,nu stiam insa de existenta acestor glande suprarenale,iar citind acest articol am observat ca am aceleasi simtome.unde sa gasasec un medic bun in domeniul asta? eu am fost la mai multi doctori endocrinologi,insa niciunul nu mia explicat nimic sa inteleg.
De ceva timp ma simt ingrozitor,slabita chiar de ma alimentez, simt ca ma prabusesc,nu ma pot relaxa deloc, nu ma pot odihni, dorm foarte putin ,(desi incerc). Manifestarile sunt de genul...nu suport zgomote,simt o tensiune cu stare de lesin, uneori nici sa vorbesc nu pot, ma oboseste,simt in abdomen lesinul si trebuie sa ma asez culcata incercind sa ma relaxez, sa imi revin. Nu mai pot imi trebuie un tratament. Cred ca este vorba de un exces de adrenalina ca raspuns la stres. Astept un raspuns si ce as putea lua pina merg ala un medic. va multumesc
cand nu functioneaza optim, din cate stiu eu, devine vizibil, mai ales la femei. apare o pilozitate faciala anormala, tipic barbatilor.
Multumesc pentru aprecierei. Ce ale subiecte te-ar mai interesa? Multa sanatate!
Foarte bun articol. Foarte interesant! Dar, ce pacat, ca noi cei de varsta a doua, acum nu mai putem intoarce timpul inapoi! De 20 de ani umblu prin doctori sa aflu de ce am tot felul de tulburari la inima si nici pana acum nu am aflat. Stau in fiecare zi pe diverse forumuri si articole si descopar singura lucruri interesate care-mi sunt de folos. Si devin mai indulgenta cu mine si cu cei din jur,mai ales cand gasesc si persoane precum Catalin, care are mare dreptate. As fi interesata sa schimb impresii si experiente despre viata si sanatate, la adresa: ionescu_kamelia@yahoo.com.
Semnele ar trebui evidentiate si mediatizate ca sa fie informati mai ales tinerii, eu nu am fsot informat la timp si acum platesc pretul ignorantei. Orice modificare in comportament sau fizica trebuie tratata cu interes si nu trebuie pusa pe seama ideii preconcepute "lasa ca e trecator". Aveti grija ce mancati, ce beti si cat va enervati. Evitati orice mancare sau bautura foarte prelucrata industrial, dulciuri, sare si alcool.
Posteaza comentariu