Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului și a tratamentului adecvat. Specialiștii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va crește la 1 miliard de locuitori.
Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor și o reducere a riscului de fracturi osteoporotice.
Primele semne ale osteoporozei și factorii de risc
Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul șoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopții, scăderea progresivă în înălțime, postura încovoiată, îngreunarea capacității motorii, de a depune efort și de a ridica greutăți. În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confruntă cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore.
Cauzele apariției osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărțite în două categorii:
- cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformație corporală, antecedente familiale, prezența anumitor afecțiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).
- cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentație, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.