Primele leziuni apar in jurul varstei de 25 de ani, dar boala in sine se instaleaza dupa 40 de ani. BPOC-ul este principala consecinta a tabagismului. Un fumator din 7 va face BPOC in timpul vietii. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru atingerea obiectivului pe termen lung – prevenirea progresiei bolii. Diagnosticul pozitiv in BPOC se stabileste pe baza simptomatologiei si se valideaza prin spirometrie. Interventiile farmacologice pot contribui la reducerea impactului BPOC.
BPOC, o boala nevindecabila, dar tratabila
Depistata precoce, BPOC este o afectiune care poate beneficia de un tratament mult mai eficient, comparativ cu stadiile avansate ale bolii. Tratamentul amelioreaza simptomele respiratorii si astfel pacientii isi pot desfasura activitatile cotidiene in conditii mult mai bune. Declinul functiei pulmonare se poate incetini prin reducerea expunerii la factorii de risc. De aceea, principala recomandare este sa se renunte la tutun. "Doar jumatate din cei care fac exacerbari frecvente, dupa trei ani mai sunt in viata. De aceea, una dintre tintele tratamentului este reducerea exacerbarilor", afirma prof. dr. Stoicescu.
Tratamentul de face in functie de cele 4 grade de severitate. Astfel, pentru un pacient diagnosticat cu BPOC intr-un stadiul IV (foarte sever) costurile tratamentului depasesc 2.000 de euro intrucat terapia implica asistenta de urgenta, spitalizari repetate etc. In SUA, de exemplu,s-au cheltuit numai in 2003 aproximativ 18 miliarde de dolari pentru aceasta boala. Specialistii avertizeaza ca aceste costuri pot fi semnificativ micsorate daca boala se depisteaza in stadii incipiente si se urmeaza un tratament adecvat de la inceput.
BPOC, o boala scumpa si tratata necorespunzator
Romania se afla pe locul 3 in Europa ca rata a mortalitatii prin BPOC la barbati, dupa Ungaria si Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 de locuitori. Acesti bolnavi prezinta cel putin 2 exacerbari pe an. 83% din costurile datorate BPOC sunt reprezentate de costurile cu aceste episoade, costuri ce ar putea fi scazute cu un tratament cronic eficient in ambulator.
La noi in tara sunt aproximativ 900.000 de cazuri de BPOC. Totusi, foarte multi pacienti primesc tratamente subeficiente intrucat boala este confundata cu alte afectiuni, ca de exemplu astmul. De asemenea, mai mult de 60% din pacienti prezinta patologie cardiovasculara asociata. Aderenta bolnavilor la tratament este in jur de 30%, acest lucru insemnand o medie de 4 luni pe an in care pacientii urmeaza tratamentul cu un medicament, desi acesta trebuie administrat continuu.
Potrivit specialistilor, in Romania medicatia inhalatorie de fond nu reprezinta mai mult de 12-14% din totalul medicamentelor utilizatein bolile obstructive respiratorii.
Tratament gratuit in BPOC pentru pensionarii cu venituri mici
Categoria cel mai profund afectata de BPOC este cea a varstnicilor. Situatia financiara precara a majoritatii le limiteaza de obicei accesul la tratamente moderne.
"Tusea, expectoratia si dificultatea de a respira sunt de prea multe ori puse pe seama varstei inaintate, mai ales in cazul fumatorilor", spune prof. dr. Paul Stoicescu. "Din pacate, atunci cand calitatea vietii varstnicilor este mult diminuata si nu mai pot, de exemplu, sa urce nici macar 2-3 trepte fara sa aiba senzatia de sufocare, este deja prea tarziu pentru a putea minimiza efectele bolii, care este incurabila. Totusi, prin folosirea medicatiei de ultima generatie, calitatea vietii se poate imbunatati", adauga specialistul.
In Romania, 3.000.000 de pensionari traiesc cu pensii sub 700 de RON/luna. Dintre acestia, SRP estimeaza ca cel putin 500.000 sufera de astm si BPOC. In ajutorul lor vin acum atat Ministerul Sanatatii cat si patru companii producatoare ale celor mai moderne medicamente care trateaza astmul si bronsita cronica.
"Ministerul Sanatatii compenseaza cu 90% cele mai moderne tratamente pentru astm si BPOC. Patru dintre companiile producatoare ale acestor tratamente compenseaza si ele restul de 10%, astfel incat pensionarii cu venituri mici beneficiaza de ele gratuit", potrivit prof. dr. Paul Stoicescu. "Faptul ca tratamente moderne, de cea mai buna calitate, sunt acum disponibile gratuit pensionarilor al caror venit lunar nu le-ar permite in mod normal accesul la acestea, este o informatie care trebuie sa ajunga la toata lumea, in toata tara", continua prof. Stoicescu.
"Pentru a beneficia de gratuitatea acestor tratamente, pensionarii cu simptome de astm si BPOC trebuie in primul rand sa mearga la consultatie la medicul specialist care ii va trimite la medicul de familie. Acesta le va prescrie reteta cu care sa poata lua medicamentele gratuite de la farmacie", adauga prof. dr. Mihaltan.
Ar putea fi BPOC?
Raspunde sincer la intrebarile de mai jos:
- Tusesti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile?
- Elimini sputa din piept in cele mai multe zile?
- Obosesti si ramai fara suflu inaintea altor persoane de aceeasi varsta?
- Ai peste 40 de ani?
- Fumezi sau ai fumat candva?
Daca ai raspuns cu "da" la cel putin 3 intrebari, este posibil sa ai BPOC. De aceea, consulta-ti doctorul si fa un test simplu de respiratie (spirometrie).