Batalia cu raceala si gripa

Fiecare dintre noi se confrunta cel putin de doua ori pe an cu astfelde probleme: o raceala usoara sau o gripa in cazurile nu cele maifericite. Multe dintre noi lasam lucrurile sa treaca de la sine (ceeace nu este asa de grav in cazul unei simple raceli) sau ne tratam dupasfaturile bunicii. Cand este bine si cand nu sa urmam aceste sfaturivom vedea in cele ce urmeaza.


Simpla raceala numita rinofaringita acuta (guturaiul; coriza; rinitaacuta) este inflamatia mucoasei nazale si faringiene; procesul inflamatorpoate cuprinde si sinusurile paranazale si urechea medie. Stranutuleste caracteristic unei simple raceli, fiind cauzat de iritatia mucoaseinazale. Se intalneste cel mai des in lunile reci de iarna si afecteazain general copiii si adultii de toate varstele. Majoritatea dintre noiracim intre doua si patru ori pe an, iar timpul de vindecare este camde o saptamana.

In cazul unei raceli, daca nu mai este vorba si de alteinfectii, nu trebuie consultat un doctor.


Desi nu este o boala grava, nu este deloc placut sa ai dureri de cap,sa stranuti tot timpul sau sa-ti curga nasul. Iata cum poti evita toateaceste neplaceri:
- Daca este posibil, evita aglomeratia;
- Evita pe cat posibil contactul cu persoanele bolnave;
- Nu-ti atinge nasul sau ochii dupa ce ai atins pe cineva care estebolnav;
- Spala-te pe maini tot timpul, mai ales dupa ce iti sufli nasul;
- Camera sau biroul in care stai trebuie sa fie bine aerisite, temperaturade 18-20 grade C este cea mai potrivita, iar atmosfera este bine sa fieusor umeda.


Da, in cazul unei simple raceli iti sunt de ajuns sfaturile unuifarmacist.
Da, te vei simti mai bine daca bei ceva cald: ceai cu miere si lamaie,supa sau alte lichide calde.
Da, este bine sa dormi cu o perna mai inalta sub cap.
Nu, nu este indicat sa fumezi cand esti bolnava: iti vei irtita si maimult mucoasa nazala.
Nu, nu este indicat sa folosesti o batista pentru a-ti sterge nasul:sunt mai potrivite batistele de unica folosinta care vor fi aruncateimediat dupa folosire pentru a evita raspandirea virusului.
Nu, nu este nevoie sa stai in pat toata ziua, chiar daca te vei simtimai obosita decat de obicei.


Gripa este o infectie acuta virala cu afectare generala importanta,cu febra, cefalee, curbatura (dureri musculare), stare de prostratie,disfagie (dureri la inghitire), coriza (iritarea mucoasei nazale)si tuse chinuitoare persistenta.
O afectiune mult mai serioasa decatsimpla racela, in cazul gripei trebuie sa ne adresam medicului de laprimele simptome ale bolii.
Gripa isi amelioreaza simptomele cu paracetamol. In cursul infectiilor cuvirus gripal la copil administrarea de Acid Acetil Salicilic (aspirina)trebuie facuta sub supraveghere medicala, intrucat exista riscul aparitieisindromului Reye (o boala grava, foarte rara, care se manifesta prinmodificari de coagulare ce nu pot fi stapanite).
Intotdeauna este mai bine sa evitam decat sa tratam. Si cand vine vorbade gripa functioneaza aceleasi metode de prevenire ca in cazul racelii.


Realitate
Da, vaccinul impotriva gripei este eficient mai ales in cazul varstelorextreme si in special la persoanele care prezinta un risc crescut pentrucomplicatiile asociate. Nu se va administra insa vaccinul antigripalatunci cand:
- persoana respectiva prezinta alergie la substantele active alevaccinului, la unul din excipienti, la oua si proteine de pasare, laneomicina;
- boala este febrila sau este vorba de o infectie acuta.
Da, vei accepta sfatul bunicii de a bea ceai si supe: trebuie asiguratun plus de lichide sub forma de ceai, supe, compot sau apa.
Da, daca temperatura corporala depaseste 38 grade C, atunci iti veiaplica impachetari cu apa sau alcool pentru a evita aparitia convulsiilorfebrile.
Doar un mit
Nu, in nici un caz camera in care este tinut bolnavul nu va fi neaerisita:aerul nu trebuie sa fie prea uscat.
Nu, bolnavul nu trebuie "infofolit" sau imbracat cu haine prea groase:se va evita astfel supraincalzirea.

Nota: Multumim doctoritei Viorica Gheorghita - medic medicina de urgenta,membru al Serviciului de Ambulanta Bio-Medica International (programzilnic, intre 08:00 - 21:00; tel.: 211.96.74 / 211.71.36.).