Ziua Mondiala a Astmului este un eveniment care se desfasoara anual sub egida Global Innitiative for Asthma (GINA), avand ca scop popularizarea acestei afectiuni la nivel mondial. Tema Zilei Mondiale a Astmului 2009 este “Astmul poate fi controlat” aleasa de Comitetul Executiv al GINA pentru a evidentia faptul ca exista in prezent tratamente cu eficienta demonstrata in astmul bronsic si ca majoritatea astmaticilor pot obtine si mentine un control al bolii in conditiile unui diagnostic corect, ale unei educatii adecvate, respectiv ale unui tratament bine ales. Acest lucru este posibil chiar si pentru cei mai tineri pacienti astmatici.
Controleaza astmul si vei avea o viata activa!
Societatea Romana de Pneumologie defineste astmul ca fiind "o afectiune cronica a plamanilor caracterizata prin probleme respiratorii recurente cum ar fi: lipsa de aer, respiratie suierata, apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale fluxul de aer intra si iese liber din plamani. Atunci cand astmul nu este controlat, caile respiratorii sunt inflamate si edematiate. Ele devin foarte sensibile la schimbarile din mediul inconjurator si poate aparea criza astmatica. In timpul acestuia, peretii cailor respiratorii se edematiaza, muschii din jurul acestora se contracta, iar mucusul care se secreta in cantitate mare obtureaza caile respiratorii, facand respiratia foarte dificila".
Astmul nu poate fi vindecat, insa poate fi tratat in mod eficient. Simptomele sunt variate, intensitatea lor fiind diferita de la o persoana la alta si se agraveaza in general noaptea sau in primele ore ale diminetii. In privinta cauzelor astmului, acestea raman in continuare un adevarat mister pentru specialisti. Cercetarile s-au oprit acum zece ani la influenta pe care o pot avea gazele de esapament si poluarea aerului, iar in prezent oamenii de stiinta isi orienteaza atentia asupra factorului genetic sau asupra modului in care se dezvolta sistemul imunitar in primii ani de viata.
Fiecare astmatic reactioneaza la anumiti factori de risc, de aceea este foarte important sa-i identifici pentru a controla eficient boala. Printre factorii declansatori se numara: acarienii, polenul, alergenii proveniti de la caini si pisici, fumul de tigara, poluarea aeriana, efortul fizic, reactiile emotionale puternice (cum ar fi rasul sau plansul intens), factorii iritanti chimici si anumite medicamente (aspirina si beta-blocanti).
Spirometria si PEF, doua metode de diagnostic
Pentru a diagnostica si a monitoriza cu atentie astmul, medicul are nevoie de istoricul tau medical, o examinare fizica si doua teste care masoara functia pulmonara. Este vorba despre:
- spirometrie care este o investigatie simpla se realizeaza in cabinetele specializate si are rolul de a evalua limitarea fluxului de ae. "Pacientul sufla intr-un aparat care face aceasta testare prin intermediul unei piese bucale. ", explica prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie de la Institutul „Marius Nasta"; Spirometria este efectuabila gratuit cu bilet de trimitere de la medic de familie sau specialist. Toate spitalele si policlinicile mari poseda logistica pentru o astfel de investigatie
- PEF (peak-expiratory flow) masoara viteza maxima la care fluxul de aer poate iesi din plamani si poate fi testat cu peak-flow-metre portabile, din plastic, ideale pentru utilizarea la domiciliu sau la locul de munca. "Peakflowmetria este o investigatie care masoara fluctuatiile individuale zilnice la un pacient cu obstructie. Se poate efectua dimineata si seara. Acest tip de investigatie are avantajul ca pacientul sufla intr-un peakflowmetru, un aparat portabil ale carui valori le poate inscrie intr-un caiet personal cu situatia la zi a capacitatii respiratorii. In acest fel el poate fi avizat cand functia respiratorie se prabuseste si corelat cu simptomatologia agravata aceste date se constituie intr-un semnal de alarma pentru bolnav si medic care arata ca a aparut o complicatie sau astmul nu este controlat", adauga specialistul.
Ce inseamna controlul astmului si cum se obtine?
Persoanele astmatice trebuie sa stie ca un tratament adecvat al astmului vizeaza controlul bolii si mentinerea acestuia. De aceea, potrivit Strategiei Mondiale de Management si Prevenire a Astmului a mentine sub control astmul inseamna:
- sa ai simptome minime sau deloc;
- sa nu te trezesti noaptea din cauza astmului;
- sa nu ai deloc nevoie (sau rareori) de medicatie "la nevoie";
- sa te bucuri in voie de activitati fizice si exercitii normale;
- sa ai o functie normala a plamanilor, in urma testelor speciale;
- sa nu ai atacuri de astm sau se apara foarte rar.
Asadar, trebuie sa acorzi atentie maxima simptomelor cu care te confrunti, sa apelezi la un specialist si sa urmezi un tratament adecvat pentru a mentine boala sub control. Societatea Romana de Pneumologie precizeaa ca majoritatea astmaticilor au nevoie de doua tipuri de medicamente:
- medicatia "de control" - agenti anti-inflamatori de tipul glucocorticosteroizilor inhalatori cu administrare zilnica pentru a preveni simptomele si crizele de astm;
- medicatia "la nevoie" - medicamente cu actiune bronhodilatatoare cu actiune rapida pe care trebuie sa le tii mereu la indemana pentru a trata crizele si a dilata rapid caile respiratorii.
Sfatul specialistului
Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie de la Institutul „Marius Nasta"
"Pentru a fi sigur ca boala sa este controlata un astmatic trebui sa consulte regulat medicul specialist pneumolog, alergolog, internist si sa tina legatura permanent si cu medicul de familie. Trebuie de asemenea sa cunoasca simptomele care semnaleaza ca boala nu este controlata (gafaiala, crize de sufocare nocturne, zgomote in piept sau tuse). Pacientul trebuie sa fie atent si la unele viroze sau infectii respiratorii care la randul lor pot destabiliza aceasta boala. Daca pacientul este intr-o perioada fara acuze, orice manifestare noua trebuie sa-l aduca la specialist sau medic de familie pentru a identifica o cauza a decompensarii. In primul rand insa nu trebuie sa uite ca secretul unui astm controlat este un tratament permanent, pe perioade lungi (in omultitudine de cazuri toata viata) cu ajustarea dozelor in functie de momentul bolii, ca un astmatic cu afectiunea aflata sub control poate avea o viata normala, fiind capabil de eforturi fizice si intelectuale similare cu cele realizate de un om sanatos".
Stiai ca ...
- 300 de milioane de oameni din inteaga lume au astm in acest moment, potrivit raportului Global Burden of Asthma;
- Se estimeaza ca inca 100 de milioane de persoane se vor imbolnavi de astm pana in anul 2025.
Pe aceeasi tema citeste si ...
Astmul in sarcina
Astmul la copil
Astmul bronsic
Studiu: televizorul favorizeaza aparitia astmului la copii
Studiu: mancarea de tip fast food creste riscul de astm
Posteaza comentariu