Astmul bronsic si interventiile chirurgicale

Interventia chirurgicala este un motiv de ingrijorare pentru toata lumea, dar pentru persoanele care sufera de astm motivele de ingrijorare sunt mult mai serioase. Daca doctorul, anestezistul si chirurgul sunt constienti de riscurile unui pacient care sufera de astm, pot fi luate masuri adecvate si nu ar trebui sa exista factori de risc.

Interventiile chirurgicale altereaza schimburile ventilatorii cu risc de hipoxemie (oxigenarea insuficienta a unui organ) si hipercapnie (crestere a concentratiei de dioxid de carbon in sange), favorizeaza atelectazia (absenta aerului intr-o zona sau in tot plamanul datorata obstructiei bronsiei) prin dopurile mucoase, durerea postoperatorie altereaza eficienta tusei si favorizeaza dispneea iar intubatia poate induce bronhoconstrictie.

Cele mai mari riscuri sunt intalnite la pacientii cu astm sever supusi interventiilor chirurgicale toracice sau abdominale superioare.



Masuri postoperatorii:

  • monitorizare functionala cateva zile anterior interventiei chirurgicale (incluzand corticoterapia orala);
  • tratament agresiv pentru optimitizarea functionala pulmonara;
  • suplimentarea bronhodilatatoarelor cu administratie inhalatorie sau sistematica.

Majoritatea medicamentelor folosite pentru anestezia locala sau generala sunt indicate si in cazul pacientilor cu astm. La unele persoane, mai ales cele care sufera de o forma de astm instabil, unele proceduri chirurgicale pot agrava astmul sau pot conduce la tuse spastica. Daca acest lucru se intampla sub anestezie, acesta va fi capabil sa tina totul sub control.


Pentru a reduce riscul respiratiei ingreunate sau tusei inainte si dupa anestezie astigura-te ca inainte de a intra in operatie astmul este sub control. Chiar si daca un plaman nu functioneaza cum trebuie, anestezia generala este facuta in siguranta, cu toate ca este necesara o ingrijire speciala inainte si dupa interventia chirurgicala.


Ingrijiri inainte de operatie

Daca faci parte dintre categoria persoanelor care sufera de astm, esti expusa unui risc mai ridicata de a dezvolta probleme in timpul si dupa operatie decat persoanele care nu au aceasta afectiune.

Ingrijirea speciala a astmului inainte cu o luna pana la operatie te poate ajuta sa reduci riscurile de a dezvolta complicatii.
Persoanele cu o forma severa de astm pot avea un tratament pe termen scurt cu corticosteroizi orali pentru a imbunatati functionarea plamanului inainte de operatie si pentru a prevenii complicatiile.

Sfaturi cand trebuie sa faci o anestezie:
  • timp de o luna inainte de operatiei controleaza-ti astmul cat mai bine cu putinta si foloseste medicamente optionale impotriva simptomelor;
  • evita sa te expui factorilor de risc;
  • fumatul este un factor de risc, incearca totusi ca inainte de o interventie chirurgicala sa renunti la tigari;
  • discuta fiecare nelamurire cu doctorul si anestezistul inainte de operatie.
    Acestia au multi pacienti cu astm si vor intelege motivele de ingrijorare si vor fi capabili sa iti raspunda la intrebari.

Dupa ce te-ai asigurat ca medicul si anestezistul stiu de astm si daca a fost bine controlat inainte de interventie, astmul nu trebuie sa devina o problema la o interventiei chirurgicala.