As dori sa aflu mai multe despre gastroschizis

"Anul trecut am nascut o fetita, prematur (34 saptamani), care a avutgastroschizis. Fetita are acum 1 an si trei luni si este bine din punct devedere al sanatatii. As dori sa aflu mai multe despre aceasta malformatie"- Alina Sandulache.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica-ginecologie, raspunde:
Gastroschizis reprezinta una dintre cele mai frecvente anomaliicongenitale care sunt intalnite in practica chirurgicala pediatrica. Eapoate fi o leziune simpla, unica, care poate fi corectata de rutina decatre orice chirurg neonatolog, sau poate fi o parte a unei intregiconstelatii de alte defecte congenitale, care necesita o gestionareterapeutica multidisciplinara.

Este o anomalie data de un defect de inchidere al peretelui abdominalfetal, caracterizata prin hernierea viscerelor abdominale in afaracavitatii abdominale. Este evidenta la nastere si decelabila la examenulechografic inca din cea de-a 14 saptamana de sarcina, cand se vizualizeazaviscerele abdominale plutind liber in lichidul amniotic.

Trebuie diferentiata de o alta anomalie congenitala care se exprimaprin hernierea viscerelor in afara cavitatii abdominale fetale, si anumeomfalocelul.
Aceasta are drept caracteristica hernierea viscerelor prinorificiul ombilical, astfel ca viscerele sunt continute in interiorulcordonului ombilical, pe cand in gastroschizis viscerele herniazaprintr-un defect situat langa insertia cordonului ombilical, nefiindacoperite de peritoneu, ci plutesc liber in contact direct cu lichidulamniotic.

Interesant este faptul ca defectul de perete se afla intotdeaunain dreapta locului de insertie al cordonului ombilical pe abdomenulfetal! Trebuie sa amintesc ca exista si o herniere normala, fiziologica,a viscerelor in afaracavitatii abdominale fetale, fiind data de discrepanta la un momentdat dintre cresterea rapida a viscerelor abdominale si cea a cavitatiiabdominale. Acest lucru se intampla cam prin saptamana a 6-a de sarcina.

Hernierea aceasta are loc prin inelul ombilical, si ulterior dispare(cam in saptamana a zecea) cand are loc o rotatie si ulterior o fixatiea viscerelor cu formarea mezourilor viscerale pe care le intalnim sila adult.
In omfalocel si gastroschizis aceasta rotatie si fixatie nuare loc, astfel ca exista riscul aparitiei ulterioare a unui volvulusintestinal.

Cauza acestui defect de inchidere al peretelui abdominal fetal? S-auemis mai multe teorii, printre care:
- o defectuoasa dezvoltare a unui tesut embrionar numit mezoderm lanivelul jonctiunii dintre peretele abdominal si structura care va formacordonul ombilical, astfel ca rezulta un perete abdominal displazic carese rupe in conditiile unei presiuni abdominale crescute;
- o involutie anormala a venei ombilicale drepte sau chiar un accidentvascular cu implicarea arterei omfalomezenterice, ambele putand determinaaparitia unei slabiri localizate a peretelui abdominal care se va rupeulterior in aceasta locatie;
- ruperea unui omfalocel mic cu absorbtia sacului acestuia si cu crestereaulterioara a unei punti de piele intre defectul de perete abdominal sicordonul ombilical.

Care sunt pericolele in aceasta afectiune? In viata intrauterina viscereleintra in contact nemijlocit cu lichidul amniotic, astfel ca ele sufera unproces de iritatie cronica devenind inflamate, cu peretii grosi, si cu ocrestere incetinita.
Se asociaza frecvent cu nasterea prematura, ceea cea fost cazul si la sarcina dumneavoastra. Uneori pot exista si afectiunicardiace. Nedescoperirea anomaliei inainte de nastere poate conduce laleziuni ale viscerelor fetale in nasterea pe cale normala, vaginala.

Imediat dupa nastere neonatologul trebuie sa protejeze intestineleherniate de contactul prelungit cu aerul, mai ales ca ele sunt dejairitate de contactul cu lichidul amniotic. Mai pot interveni problemelegate de inchiderea acestui defect parietal, mai ales in cazurile cuherniere masiva a intestinelor. Dupa procedura chirurgicala mai potaparea probleme legate de vindecarea plagii chirurgicale sau de slabireaperetelui abdominal cu hernie ventrala. De asemenea lipsa de rotatiesi fixare a intestinelor prezenta in gastroschizis poate conduce lavolvulus. Mai frecvente sunt problemele legate de motilitatea defectuoasaa viscerelor si de absorbtia deficitara a alimentelor datorate contactuluiprelungit al intestinelor cu lichidul amniotic sau cu aerul.

Faptul ca intestinele sunt mai scurte poate juca si el un rol in acestesindroame de malabsorbtie.
Uneori lipsa de rotatie a viscerelor ducela plasarea centrala, si nu in dreapta cum este normal, a ficatului,care devine astfel mai vulnerabil la traumatisme (asa ca sa fiti atentacu sporturile pe care le va practica fetita).

In rest va sfatuiesc sa fiti atenta la digestia fetitei (diaree,varsaturi bilioase, etc.) si sa stiti ca sunt foarte frecvente cazurilede localizare aberanta a apendicelui, astfel ca o durere abdominalaascutita, de exemplu in stanga abdomenului fetitei, poate fi cauzata side o apendicita!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea pe 24 Sep 2010, 19:55
    laparoschizis

    ma adresez D-nei Alina Sandulache...cand ai aflat ca fetita ta are laparoschizis doctorii ce au spus?spune-mi te rog exact ce ai facut tu...sunt dsperata si nu stiu ce sa fac crede-ma...te rog daca ai putea sa ma contactezi...0768.414.494 multa sanatate

    0
    0

  • mihaela pe 21 Sep 2010, 14:13
    laparoschizis

    Pentru andreea: Andreea nu am tinut sarcina. Fetitei mele nu ia dat nimeni nici o sansa. Mi-au spus sa fac avort si oricum avortul s-a provocat fara sa fac eu nimic.Am nascut normal la 24 de saptamani. Si acum plang pentru ce s-a intamplat. daca vrei sa vb sunama te rog la nr. de telefon 0726748384. poate te ajut cu ceva

    0
    0

  • Andreea pe 21 Sep 2010, 09:03
    laparoschizis

    am 24 sapt si fetita mea are laparoschizis...as vrea sa o intreb pe mihaela daca a tinut sarcina sau...eu sunt ft derutata nimeni nu ii da sanse copilului meu si eu nu stiu ce sa fac astept un rasp va rog

    0
    0

  • mihaela pe 28 Iun 2010, 11:31
    gastro laparoschizis

    Sunt insarcinata in 22 de saptamani si la morfofologia fetala copilul a fost depistat cu malformatia laparoschizis. Nu stiu nimic de aceasta boala si as dori sa stiu care sunt sansele ca fetita mea sa se nasca sanatoasa, sa fie operata , ce complicatii sunt dupa interventia chirurgicala. Va rog daca ati trecut prin asa ceva sau daca stiti anumiti doctori care sa ma poata ajuta. Multumesc. Astept raspuns

    0
    0

  • kamy pe 25 Mar 2008, 16:28
    perete abdominal rupt

    am fost operat de colecist acum 2 luni si dupa operatie am avut o tuse seaca care a dus la evisceratie,am scos firele,operatia s a desprins,am fost cusut iarasi dar acum dupa ce s a vindecat constat ca peretele abdominal este rupt pe o portiune de 10/15 mm.ce trebuie sa fac?MII DE MULTUMIRI

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod