20, 30 si 40 de ani
Examenul dentar - trebuie sa faci o vizita la dentist o data la sase luni pentru a depista cariile incipiente sau orice alta problema cu gingiile sau limba.
Analize anuale
Mamografia - este recomandat sa faci aceasta analiza in fiecare an. Medicul iti va examina sanii si va analiza schimbarile de culoare sau ale mameloanelor, iregularitatile pielii sau alte modificari ale ganglionilor limfatici. Acest examen previne riscul aparitiei cancerului de san.
Testul Papanicolau - vor fi prevalate si examinate celule ale colului uterin pentru a fi analizate schimbarile in ideea de a preveni cancerul de col uterin. Se face anual sau o data la sase saptamani, la recomandarea medicului.
Analize biochimice ale sangelui - sunt foarte bune si indicate pentru ca pot fi depistate astfel cele mai multe boli, inclusive cele cu transmitere sexuala. Alaturi de sange se pot face si analizele de laborator la urina.
Masa corporala - medicul de familie te va cantari cu ajutorul unui cantar special care indica nivelul de grasime si pe cel de apa din organism. El iti va calcula IMC (Indicele de masa corporala) si iti va spune daca esti supra sau subponderala. Aceasta analiza te fereste de obezitate si este bine sa o faci anual.
Examenul dermatologic - doctorul iti va analiza alunitele si evolutia lor. Examenul va elimina riscul cancerului de piele.
Depistarea diabetului - daca exista diabetici in familia ta, trebuie sa faci teste ale glicemiei dupa ce nu ai mancat in ultimele opt ore. Daca ai o presiune arteriala mare sau un colesterol marit, e un semnal de alarma si trebuie sa faci acest test. Daca esti insarcinata trebuie sa faci un test pentru diabetul gestational.
Examen ocular - un oftalmolog va verifica distanta ocular, miscarile ochilor, abilitatea de a distinge culorile, acuitatea vizuala si vederea ta periferica.
La doi ani
Analiza presiunii arteriale - este esential pentru a depista hipertensiunea, presiunea sanguina mare care, daca nu este tratata, poate creste riscul crizelor cardiace, al accidentelor vascularo-cerebrale, insuficientelor cardiace si a bolilor de rinichi.
La cinci ani
Test al colesterolului - acesta iti masoara nivelul colesterolului din sange. Tinerele neglijeaza sa faca acest test, dar un nivel ridicat al colesterolului iti poate creste riscul crizelor cardiace. Daca ai problele cu colesterolul, medicul de familie iti va recomanda sa faci acest test anual.
La 10 ani
Examenul auditor - aceasta analiza determina daca ai suferit o diminuare a capacitatii auzului si daca da, de ce gen este aceasta si cui i se datoreaza.
50 de ani
Sunt valabile analizele de mai sus plus:
Depistarea cancerului colorectal - aceasta procedura este alcatuita din cinci examene care sunt efectuate la anumite intervale de timp. Ele depind de istoricul tau medical.
60 de ani
Sunt valabile analizele de mai sus plus:
Testul densitatii osoase - cercetatorii nu au determinat inca intervalul optim la care o femeie trebuie faca testele privind densitatea osoasa. Cert este ca odata cu menopauza densitatea osoasa scade, aparand riscul osteoporozei. Medicul iti poate recomanda cel mai bun interval la care trebuie sa faci acest test, bazandu-se pe istoricul tau medical si factorii de risc.
Comentarii (9)
ultimul rezultat al testului papanicolau, al carui rezultat il am in fata, este "ASC_H /celule scuamoase atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala de grad inalt" - nu inteleg cat e de grav; in orice caz eu sunt foarte speriata. Am solicitat repetarea testului. cum interpretez testul? Se mai poarte face ceva? Mentionez ca am histerectomie subtotala in 2002. Multumesc
in urma unei ecografii abdominale mia gasit ca am fierea cu un sept oarecum segmentata imi puteti spune daca mar afecta cu ceva acest lucru mentionez ca am 18 ani
De ceva vreme au aparut hemoroizii...Ce sa fac? De asemenea si tiuitul in urechi....Semn ca imbatranesc????
am facut analizele pentru ficat si mi-au esit bune dar eu tot nu m,a simt bine si mi sa spus ca am o sensibilitate la ficat care nui permite orce si trebue sa tin regim ce pot sa fac ca sa-mi treaca e posibil sa fiu toata viata asa
m-am trezit azi cu un ochi umflat ,care ma durea si ma doare si ma deranjeaza tare acest lucru la conducerea automobilului ,precum si la celelalte activitati zilnice.Ce sa ma fac ...nu stiu; va rog sa ma ajutati.
Gardnerella nu se ia prin contact sexual, de cele mai multe ori. Gaseste un prilej foarte bun de a patrunde in organism cand imunitatatea e scazuta. Bacteria se poate lua pur si simplu de peste tot, inclusiv din aer! Nici macar de pe un vas de toaleta sau altceva. Eu am intrebat ginecologul si mi-a spus. Daca faci tratament cu Clorhexin B, respectand riguros indicatiile medicului, in 3 luni dispare. Nu e grav, dar, ca orice bacterie, nu are ce cauta in organism pentru ca, treptat, duce la infertilitate.
interesant articolul si binevenit n-am ce zice dar...celulele acelea in cazul Testului Papanicolau sunt prelevate sau prevalate?? a? :) sa zicem ca a fost o greseala...trecuta cu vederea...
Ce tratament pot face.... unul temeinic... dar care sa nu imi atace ficatul.....
Este o intrebare la care doresc un raspuns concret. Este un subiect care ma macina. In urma unui examen papanicolaou- la Diagnostic descriptiv mi-a iesit ( gardnerella)- nu am avut contact sexual in ultimii 5 ani..... de unde poate fi...este o intrebare care nu pot sa-i gasesc raspunsul, va rog raspundeti-mi
Posteaza comentariu