Alimentatia poate preveni neuropatia diabetica

Daca suferi de diabet, cu siguranta stii cat de importanta este dieta in cazul tau. Cercetarile arata ca alimentatia ajuta nu doar in controlul nivelului de zahar din sange, ci poate sa previna si neuropatia diabetica, o complicatie a bolii care afecteaza sistemul nervos vegetativ si care se intalneste la multi pacienti cu diabet.

La un moment dat, multe persoane cu diabet se confrunta cu furnicaturi sau amorteli la nivelul picioarelor care pot evolua in probleme majore precum deformari osoase sau articulare care apar in special la nivelul piciorului. De asemenea, neuropatia diabetica afecteaza capacitatea de munca, digestia si viata sexuala.  

Din fericire, un regim alimentar echilibrat, poate sa previna aceste neplaceri. "Accentul se pune pe controlul zaharului din sange. De aceea schimbarile alimentare care sa faciliteze acest lucru sunt recomandate", a declarat dr. Dace L. Trence,  endocrinolog, pentru Webmd.com. "Un control eficient al glicemiei protejeaza sanatatea nervilor si poate preveni neuropatia diabetica", adauga specialistul. Pe langa tratamentul administrat, dieta are si ea o importanta colosala pentru starea de sanatate a unui pacient cu diabet.


De ce este importanta o dieta echilibrata?

Potrivit piramidei alimentare, un regim alimentar echilibrat include: carbohidrati, fructe, legume, lapte si produse lactate, carne, peste si grasimi "bune".

O astfel de dieta te ajuta sa controlezi nivelul gliceliei din organism, te impiedica sa acumulezi kilograme in exces si reduce riscul complicatiilor    precum neuropatia, bolile de inima sau accidentul vascular cerebral. Trebuie sa incluzi in meniul tau zilnic alimente din poate aceste categorii. Bineinteles ca dieta este diferita in functie de fiecare persoana, de cat de activa este, in functie de sex, varsta etc. Vorbeste cu medicul tau despre acest aspect si impreuna stabiliti care este regimul care ti se potriveste cel mai bine.

Iata si cateva recomandari din partea American Diabetes Association:

  • alege o varietate de nutrienti din alimentele si bauturile care fac parte din grupurile de produse de baza;
  • pentru a-ti controla greutatea corporala, mentine un echilibru intre numarul de calorii consumate si activitatea fizica desfasurata;
  • consuma fructe si legume bogate in fibre si cereale integrale;
  • mananca zilnic 2 portii de fructe si 2 portii si jumatate de legume;
  • dimineaza cantitatea de grasimi saturate si acizi trans pe care le consumi si opteaza pentru carne macra si produse lactate degresate;
  • inlocuieste grasimile saturate cu cele mono si polinesaturate din peste, nuci si uleiuri vegetale;
  • alege-ti si prepara-ti alimente si bauturi cu un continut scazut de zahar;
  • consuma mai putin de 2.300 mg de sodiu pe zi;
  • nu uita de activitatea fizica moderata! Se recomanda 30 de minute zilnic pentru adulti si 60 de minute in cazul copiilor.

    
Nu sari peste mese sau gustari!

Mesele tale trebuie sa se intinda pe tot parcursul zilei.
Leziunile nervilor si durerea scad apetitul si ingreuneaza digestia, de aceea mesele mici si dese pot fi de un real ajutor pentru suferinzi. Potrivit specialistilor, chiar si unele medicamente actioneaza mai eficient daca si programul meselor zilnice este regulat. De aceea, se recomanda ca acest program sa fie adaptat stilului de viata al fiecaruia, astfel incat in fiecare zi sa se respecte orele si numarul meselor principale si al gustarilor.

In fiecare zi trebuie sa ai 3 mese principale, care sa includa cantitati mici de mancare si 3 gustari sanatoase care sa te ajute sa-ti mentii sub control nivelul zaharului din sange. Astfel, vei avea:

  • mic-dejun;
  • gustare de dinainte de pranz;
  • pranz;
  • gustare de dupa pranz;
  • cina;
  • gustare de seara.
     

Nu ocoli carbohidratii complecsi si renunta la alcool

Carbohidratii te ajuta sa te saturi mai repede, deci nu va trebui sa mananci prea mult si sunt o sursa importanta de vitamina, minerale si fibre. Cerealele integrale, painea cu cereale, orezul brun, fasolea, lintea, cartofii, porumbul sunt doar cateva exemple pe care le poti include in meniul tau.


Alcoolul este toxic pentru organism. In cazul celor care au neuropatia diabetica, alcoolul poate amplifica durerea, furnicaturile si alte simptome specifice acesteia. De aceea, mai ales pentru persoanele diabetice, The American Diabetes Association recomanda renuntarea la consumul de bauturi alcoolice. Iata si alte recomandari:

  • opteaza pentru apa cu lamaie sau cu portocala;
  • prepara-ti un cocktail din: suc de rosii, putin sos de ardei iute, suc de lamaie, ierburi uscate si o tulpina de telina
  • daca sarbatoresti ceva special si ciocnesti si tu un pahar, nu bea niciodata ep stomacul gol.


Grasimile, un pericol pentru persoanele cu diabet

Statisticile arata ca 9 din 10 adulti cu diabet de tip 2 sunt supraponderali. Pierderea kilogramelor in plus poate sa ajute la scaderea glicemiei, sa dea un plus de energie si sa scada riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a atacului vascular cerebral. Grasimile se gasesc peste tot, de aceea este foarte important sa citesti cu atentie eticheta produselor pe care le cumperi. Nu manca niciodata de la fast-food, aceste alimente sunt cu adevarat un pericol pentru sanatatea ta.
Gateste-ti acasa cat mai sanatos: la abur sau la cuptor, nu praji alimentele si nu folosi ulei sau margarina din abundenta.

Nu uita sa te relaxezi si sa te bucuri de fiecare masa. In felul acesta vei evita sa mananci prea mult din cauza stresului si de asemenea, vei simti mai bine savoarea alimentelor.