Ajuta-ti fiica sa invinga bulimia

Trei adolescente din zece se confrunta cu cel putin o criza de bulimie. Ea este cauzata de depresie, de un traumatism sau, cel mai adesea, de dorinta de a fi la fel de slaba ca un manechin.
Trei adolescente din zece se confrunta cu cel putin o criza de bulimie. Ea este cauzata de depresie, de un traumatism sau, cel mai adesea, de dorinta de a fi la fel de slaba ca un manechin.

Semnale de alarma


Bulimia apare mai ales in adolescenta sau dupa o destabilizare emotionala (pierderea cuiva drag, esec profesional). Ea se manifesta printr-o pofta exagerata de a manca fara a-ti fi foame, mai ales dulciuri si alimente cu multe calorii. Crizele de bulimei se desfasoara in singuratate, fiind acompaniate de un puternic sentiment de vinovatie care duce la provocarea starii de voma.

O persoana este considerate bulimica, daca prezinta in medie doua crize pe saptamana, timp de cel putin trei luni. Bulimia este adesea insotita de anorexie si daca nu se iau masuri se instaleaza pentru o perioada lunga de timp. Ea nu trebuie confundata cu alte tulburari alimentare, cum ar fi rontaitul dintre mese.

Iata cateva semne care te vor ajuta sa iti dai seama daca fiica ta se confrunta cu aceasta problema:

  • Are fata umflata.
  • Glandele parotide, situate sub lobul urechii, si glandele salivare sunt umflate.
  • Are obiceiul de a-si face stocuri de hrana, ascunzand dulciuri prin casa.
  • Mananca pe ascuns si inghite foarte repede.
  • Starea sa de spirit este instabila, fiind mereu ingrijorata, agitata si nemultumita.

Sustinerea ta


In cazul in care fiica ta sufera de bulimie, ca mama, trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a o ajuta. Daca adolescenta se gandeste tot timpul la mancarea din frigider, nu o sfatui sa reziste si incurajeaz-o sa manance un pic.
Nutritionistii spun ca, cu cat pacientul se priveaza mai mult de anumite alimente, cu atat criza bulimica va fi mai mare.

Ajut-o sa manance la ore fixe chiar daca nu ii este foame si nu ii cultiva ideea ca nu are voie sa consume anumite alimente. Nu vei face decat sa o determini sa le manance pe ascuns. Luati masa in familie pentru ca astfel va fi stimulata sa manance.

Stai de vorba permanent cu ea si vezi ce o nelinisteste. Transforma-te in confesoarea ei si castiga-i increderea. Ajut-o sa isi depaseasca complexele si sa isi faca prieteni pentru a evita izolarea.

Fa o lista cu alimentele care ii provoaca crizele bulimice, notandu-le in functie de gradul de risc. Incetul cu incetul, adolescenta va trebui sa invete sa le reintegreze in alimentatie, dar in cantitati moderate.

Intareste-i fiicei tale increderea in ea si ajut-o sa se impace cu corpul sau. Expilca-i faptul ca schimbarile hormonale din perioada adolescentei afecteaza silueta, dar ca problemele se vor rezolva cu timpul.
Trebuie sa fie convinsa ca modificarile corpului sau sunt pasagere.

Gateste echilibrat si nu cataloga anumite alimente ca fiind calorice. Un adolescent are nevoie sa consume de toate, chiar si alimente care favorizeaza ingrasarea. O masa echilibrata include: 1/3 legume, 1/3 carbohidrati, 1/3 proteine, 1 fruct si 1 produs pe baza de lactate.  

Nu incuraja dietele ci indeamn-o mai degraba sa se plimbe si sa practice un sport care ii face placere. Evita afirmatiile de genul: "Te-ai cam ingrasat, ai mancat suficient." Risti sa ii creezi complexe. Ajut-o sa se aprecieze asa cum este, scotandu-i in evidenta calitatile.  

Solutii medicale


Antidepresivele sunt eficiente temporar si nu impiedica recidiva de aceea trebuie sa fie insotite de o dieta si o terapie psihologica. Sustinerea psihologica se va orienta in urmatoarele directii:

  • Psihoterapia de grup - primul stadiu al rupturii de singuratate si eliberarea de secretul bolii.
    Intalnirile se vor face regulat si in cadru restrans, cu sau fara mediator. Grupul va avea un numar de membri constant pentru a spori increderea bolnavului.

  • Terapia cognitiva si comportamentala - ii permite pacientului sa se pozitioneze favorabil fata de propria persoana, familie si societate. Il face sa isi sporeasca increderea in sine si sa isi construiasca o imagine de sine, conforma cu realitatea, si pe care sa o accepte fara resentimente. Demontarea progresiva a comportamentului bulimic va permite modificarea lui. Bolnavul va invata din nou sa manance normal, intr-o atmosfera calma si linistita.

  • Psihanaliza - cauta cauzele inconstiente ale dezordinii individului si le rezolva perin exprimarea lor directa. Bolnavul scapa astfel de traume si obsesii, impartasindu-le. Ea necesita timp si o incredere totala a pacientului in psiholog.

  • Hipnoza - poate fi un mijloc care ajuta pacientul sa scape de obsesiile sale alimentare. O treime din pacientii cu tulburari alimentare reusesc sa se vindece dupa zece sedinte.
    Daca dupa primele doua sedinte nu se observa nicio ameliorare este inutil sa fie continuat tratamentul, insemnand ca aceasta terapie nu functioneaza in cazul pacientului respectiv.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elizabeta pe 11 Nov 2012, 16:38
    bulimie

    va'ti putea opri daca aveti putina ambitie,totul vine de la gandire,nu are rost sa iti strici sanatatea,pentru ce?sa arati bn?fiecare arata bine in felul lui,daca ganditi pozitiv.si mancati des si putin,nu va mai trebuie nimik,acesta este tratamentu.

    1
    0

  • carmen pe 12 Oct 2009, 11:08
    hipnoterapie

    Exista si in Sibiu un hipnoterapeut renumit ,daca doriti detalii ma puteti contacta pe id : carmen_andra78@yahoo.com

    0
    0

  • cristiana pe 10 Sep 2009, 22:31
    solutii

    Singurele cabinete care se ocupa cu hipnoterapia pe care le-am gasit pe net sunt in bucuresti,departe deorasul dvs.Daca va hotarati vreodaat va las adresele mai jos: 1)Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae nr. 11, comuna Voluntari , Telefon: Tel. 0744.432.737 Orar: L-V: 10-17 2)Detalii: Psihoterapie, consiliere si evaluare psihologica, tehnici de relaxare, hipnoterapie Adresa: Bd. Burebista nr. 1, bl. D15, sc. 4, et. 6, ap. 130, sector 3, Telefon: Tel. 0730.362.901 Email: office@hipnoterapie.ro; gold.psy.solutions@gmail.com; Web: www.hipnoterapie.ro; Orar: L-V: 8-21; S: 8-14

    0
    0

  • roxxana pe 13 Iul 2009, 19:28
    bulimia

    Am 28 ani, locuiesc in timisoara.....am aceeasi problema de la 16 ani. Initial am facut un curs de modeling, unde pot spune imbecila de profesoara a distrus jumate di fetele inscrise....ne jicnea in ultimul hal....ne numea :vaci, grase...dar ea manca mc donald in fata noastra si era plinuta bine...oricum a reusit sa ne cultive aceasta obsesie...de care eu una n-am mai scapat.la inceput am fost anorexica, apoi bulimica.Cred sincer ca mai sunt si alte fete in aceeasi situatie, am revazut una di fete acum vreo luna pe strada......la distanta de peste 10 ani, arata infiorator....foarte,foarte slaba.Eu am 1.72cm si 59 km, as zice normal....dar cu crizele de bulimie nu mai razbesc.....sunt zilnice. Prietenele mele s au casatorit, o parte au si copii...doar pt mine parca timpul a ramas in loc. Mi e frica sa ma gandesc la o sarcina, cred ca as fi stresata tot timpul ca fac rau pruncului....nu stiu ce sa fac.....am incercat la 2 psihologi, dar nu erau destul de buni pt mine, m am retras.....daca cunoasteti in timisoara vreun specialist bun, sau chiar vreun doctor prin hipnoza, v as fi recunoscatoare! inca ceva: bulimicele, pot face copii? ms anticipat.

    0
    0

  • Eu pe 12 Iun 2009, 03:18
    bulimia

    Si eu sunt in aceeasi situatie.Este incredibil, citesc mesajele voastre si imi vine sa plang teribil.Parca le-as fi scris eu.Nu pot sa cred cate persoane trec prin acelasi calvar.Cel mai mult ma uimeste ca ai putut sa ai 2 copii sanatosi.Mie imi este atat de teama, mi-e frica de faptul ca nu voi putea avea copii niciodata.Am 20 de ani si de la 16 ani sufar de bulimie.Traiesc acelasi calvar zi de zi, si nu stiu ce sa fac ca sa ma opresc.Ma simt atat de neputincioasa.Am slabit de la 73 de kg la 54.Ma lupt cu mine in fiecare zi si de fiecare data renunt.

    0
    0

  • Mia pe 11 Feb 2009, 18:00
    bulimia

    Sunt Mia, fata, 18 ani, de la 13 ani sufar de bulimie.. dupa un an de anorexie in jurul varstei 16-17 ani am slabit de la 63 la 46 (in prezent) apoi am revenit la vechile obiceiuri.. Crizele de bulimie sunt zilnice si variaza 1..maxim 4. Superficialitatea din tara noastra, vis a vis de postul de mai sus este in continua crestere, Bulimia e considerata un tabu, o ..'prefacatorie' ca sa o citez pe propria mea mama. Singura am apelat la 4 psihologi.. fara rezultat.. Singura am luat trimitere si am fost la Psihiatrie unde am facut tratament cu Arketis si Taver (Seroxat si Carbamazepina) solutia a fost temporara. Crizele revin. Ma lupt cu mine in fiecare zi si pierd. De cele mai multe ori imi vine sa renunt..

    0
    0

  • raisajo pe 30 Oct 2008, 17:21
    bulimia

    Si eu sint in aceeasi situatie, 28 ani, cu doi copii, bulimica de la 14 ani. E o minune ca acesti copii sint sanatosi , nici cind eram gravida nu m-am putut abtine, e mai tare decit mine, imi controleaza viata. In obsesia de a arata mai bine, mai slaba am ajuns sa ma distrug complect. Dintii mi-s rosi(la dentist spun ca e vina sarcinilor) ce minciuna , cred ca un om nornal nu poate concepe ce ne facem noi cu mina noastra. E jenant si nu as recunoaste sotului meu sau oricarei persoane nici in ruptul capului, tenul incepe sa se distruga si el, sint constienta de toate si nu pot sa ma opresc. Oriunde ma duc, la masa,la restaurant , primu lucru controlez "buda", am vomitat in cele mai ordinare wc. Pt mine e totul sau nimic, ori maninc pina explodez, ori nu ma ating de nimic,, doar fructe si lucruri care nu ingrasa. sint din Oradea si singura mea speranta ar fi terapia prin hipnoza. E atit de grea boala asta ca pt mincarea e vitala, nu poti trai fara ea, de orice altceva poti..drog, alcool,, medicamente. E cea mai grava dintre dependente si e tratata cu superficialitate, mai ales in tara noastra minunata. Daca cineva cunoaste un terapeut care foloseste hipnoza, mai ales din zona ardealului , va rog sa ma ajutate cu un nume, sau nr de tel.

    0
    0

  • raisajo pe 30 Oct 2008, 17:20
    bulimia

    Si eu sint in aceeasi situatie, 28 ani, cu doi copii, bulimica de la 14 ani. E o minune ca acesti copii sint sanatosi , nici cind eram gravida nu m-am putut abtine, e mai tare decit mine, imi controleaza viata. In obsesia de a arata mai bine, mai slaba am ajuns sa ma distrug complect. Dintii mi-s rosi(la dentist spun ca e vina sarcinilor) ce minciuna , cred ca un om nornal nu poate concepe ce ne facem noi cu mina noastra. E jenant si nu as recunoaste sotului meu sau oricarei persoane nici in ruptul capului, tenul incepe sa se distruga si el, sint constienta de toate si nu pot sa ma opresc. Oriunde ma duc, la masa,la restaurant , primu lucru controlez "buda", am vomitat in cele mai ordinare wc. Pt mine e totul sau nimic, ori maninc pina explodez, ori nu ma ating de nimic,, doar fructe si lucruri care nu ingrasa. sint din Oradea si singura mea speranta ar fi terapia prin hipnoza. E atit de grea boala asta ca pt mincarea e vitala, nu poti trai fara ea, de orice altceva poti..drog, alcool,, medicamente. E cea mai grava dintre dependente si e tratata cu superficialitate, mai ales in tara noastra minunata. Daca cineva cunoaste un terapeut care foloseste hipnoza, mai ales din zona ardealului , va rog sa ma ajutate cu un nume, sau nr de tel.

    0
    0

  • Dimofte Ramona pe 29 Oct 2008, 12:30
    nu mai suport aceasta boala!

    Am 22 de ani si locuiesc in Brasov. Sufar de bulimie de la varsta de 14 ani.Am fost internata in spital, unde am urmat tratamentul cu Fluoxetina, Xanax. Am beneficiat si de consiliere psihologica si psihiatrica, dar fara nici un rezultat. Am citit ca aceasta boala se poate trata in unele cazuri cu hipnoza. As fi interesata sa aflu mai multe despre aceasta metoda. Deasemenea va rog sa ma indrumati spre un medic din Brasov care foloseste hipnoza. Va rog din suflet sa ma ajutati!!!

    2
    0

  • diana campean pe 20 Sep 2008, 03:09
    tratament pentru bulimie

    Am 26 de ani, sunt consilier financiar si sufar de bulimie de la varsta de 17 ani. Locuiesc in Cluj Napoca si sunt foarte dornica sa incep un tratament serios impotriva acestei boli, V-as ruga sa ma indrumati catre un specialist care m-ar putea ajuta.

    0
    0

  • MANGEAC DANIELA pe 28 Iul 2008, 00:56
    bulimia

    Sunt mamica de 32 ani.Sufar de aceasta boala de la varsta de 18 ani.Am tot crezut ca o sa scap de ea,dar n-am reusit.Ce ma voi face cand fiica mea v-a creste si va putea intelege ce fac eu la toaleta? Va rog sa ma ajutati.

    2
    0

  • Deea pe 13 Mai 2008, 20:09
    Sanatatea

    Intr-adevar sunt multe adolescente care nu sunt multumite de aspectul lor fizic si de aceea unele se infometeaza sau altele isi produc voma sau chiar fac exercitii fizice pana la epuizare ceea ce nu e bine, aceste metode in loc sa imbunatateasca sanatatea o inrautateste, fetele devenind anorexice,bulimice sau au crize de stomac sau alte chestii urate.De aceea va spun ca daca intr-adevar vrei sa slabiti evitati pe cat posibil prajelile,dulciurile,grasimile alimentele grase, si mancati peste, fructe, salate, faceti si putzina miscare ca nu strica dar nu va epuizati ptr ca asa nu o sa rezolvati nimic.....shimbati-va stilul de viatza si o sa vedeti ca o sa aveti rezultate uimitoare...poooop ID-ul meu este pysyk_salbatik17 daca cineva vrea sa discute cu mn...poooop:*:*:

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod