Ai folosit toaleta? Spala-te pe maini!

Jumatate dintre persoanele care folosesc o toaleta nu se spala pe maini ulterior, spun statisticile din Romania. De ce este nevoie sa ne spalam si sa dezinfectam aflam de la dr. Corina Zugravu, medic primar la Institutul National de Sanatate Publica si Lector Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila.

Jumatate dintre persoanele care folosesc o toaleta nu se spala pe maini ulterior, spun statisticile din Romania. De ce este nevoie sa ne spalam si sa dezinfectam aflam de la dr. Corina Zugravu, medic primar la Institutul National de Sanatate Publica si Lector Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila.

 

Este evident ca problema nu este intalnita doar la noi in tara si ca de exemplu in SUA aproximativ 3 din 100 de oameni se spala efectiv cu apa si sapun cand ies de la toaleta. Insa, inainte de a ne uita in ograda vecinului este foarte important ca fiecare dintre noi sa constientizeze riscul la care se expune neaplicand cateva reguli simple si esentiale pentru igiena zilnica. Un studiu despre igiena romanilor care a fost realizat in 2008 arata ca o persoana foloseste:

  • intre 1-4 bucati de sapun/an;
  • mai putin de un tub de pasta de dinti/an;
  • un tub de deodorant/an.


Iar 68% dintre romani nu spala si nu dezinfecteaza vasele si suprafetele din bucatarie si baie in mod curent.

6 minute de spalat mainile: doar 50% din germeni distrusi


Iar cand ne referim la germeni, acestia sunt bacteriile, virusurile si ouale de paraziti, majoritatea fiind extrem de rezistenti si in mediul exterior. Si aici putem include: streptococi (provoaca boli), stafilococi (rezista 7 ore pe maini), salmonella (care rezista pana la 50 de zile in biofilmul toaletei), coliformi (E coli, Pseudomonas), rotavirusuri si paraziti (Giardia, oua de tenii, acestia fiind exceptional de rezistenti).


De retinut! Toti acesti germeni se pot transmite indirect, prin obiecte si suprafete, ne spune dr. Corina Zugravu care accentueaza faptul ca rezistenta lor este mai mare in conditii de umiditate si in prezenta resturilor organice si/sau anorganice (depunderi de saruri).

Solutia: curatenia si dezinfectia


Curatenia ajuta la indepartarea "murdariei" (resturi organice/anorganice) de pe obiecte, suprafete, persoane. Daca vei practica acest obicei cu regularitate vei reusi sa indepartezi 95% din microbi. Urmatorul pas care te va ajuta sa indepartezi 99-99,99% din microbi este deinfectia care are ca scop "scaderea numarului de germeni la un nivel la care nu mai reprezinta un risc pentru starea de sanatate", adauga dr. Corina Zugravu.

Atentie la toaleta!


Microbii iubesc umezeala si se instaleaza foarte usor sub marginea toaletei. Stiai ca prin fiecare scaun uman sunt eliminate 1.000.000.000.000 de bacterii. Desi 99,9% dintre ele sunt inlaturate prin tragerea apei, cele cateva miliarde ramase in urma sunt suficiente pentru a repopula toaleta in cateva ore.

De aceea, trebuie sa stergi cu regularitate scaunul, capacul, manerul si suprafata exterioara a vasului de toaleta cu un burete inmuiat in solutie dezinfectanta.

Nu ignora nici peria de curatat toaleta pe care ar fi indicat sa o schimbi mai des. Si pentru ca microbii ajung usor de pe maini pe orice obiect pe care il atingi nu uita sa speli clantele, robinetii, chiuveta, cada si faianta din jurul lor cu un burete inmuiat in solutie dezinfectanta.

Dar inainte de toate, obisnuieste-te ca dupa fiecare utilizare a toaletei sa te speli pe maini cu apa si sapun.

8 sfaturi pentru utilizarea deinfectantului


1. Toarna regulat dezinfectant in sifoane si in canalele de scurgere. Acesta va distruge microbii, va topi grasimile si va elimina mirosurile neplacute;
2. Acorda o atentie deosebita igienei olitei copilului. Dupa folosire spal-o cu apa cu detergent, apoi dezinfecteaz-o, clateste-o bine si las-o sa se usuce;
3. Microbii de pe podea pot fi usor colectati de copiii mici care se joaca pe jos. De aceea dezinfecteaza in mod regulat podeaua din camera copilului;
4. Jucariile din material plastic trebuie sa fie si ele curatate in mod regulat. Spala-le cu apa, dezinfecteaza-le si apoi clateste-le bine cu apa;
5. Curata regulat suprafetele, aparatele si ustensilele din bucatarie - mai ales cele care sunt folosite des pentru prepararea carnii, cum ar fi cutitele sau foarfeca speciala pentru transat carne.

Spala-le mai intai cu apa, stergeti-le cu o solutie dezinfectanta, apoi clateste-le cu apa;
6. Daca pastrezi cosul de gunoi sub chiuveta este mai bine daca dezinfectezi toata suprafata, in loc sa speli numai cosul;
7. Buretii si lavetele folosite la curatat sunt cele mai predispuse la mentinerea bacteriilor, chiar mai mult decat cosul de gunoi. Buretii raspandesc mai multe bacterii decat celelalte accesorii sau aparate din bucatarie, asa ca este foarte important sa-i dezifectezi si sa-i schimbi cat mai des. Inainte de o noua utilizare nu uita sa-i clatesti cu apa si sa-i lasi la uscat;
8. Rosturile dintre placile de faianta din bucatarie si baie aduna multa murdarie si sunt un suport pentru formarea mucegaiului. Spala faianta cu dezinfectant pentru a indeparta murdaria si pentru ca faianta sa isi recapete luciul. Lasa-l sa actioneze intre rosturi cateva minute, pentru a distruge bacteriile si mucegaiul.

De retinut!
Citeste cu atentie eticheta si recomandarile de utilizare a produsului pe care vrei sa-l folosesti! Inainte de folosire!

Stiai ca ...

 

  • Microbii pot fi agresivi – multi dintre ei pun in pericol sanatatea, provocand boli. Printre acestia se numara: e-Coli, Listeria, Salmonella, HIV, Virusul Gripei Aviare, Virusul A-H1N1;
  • In conditii optime de viata, bacteriile se pot multiplica de la 1 la 16 milioane in doar 8 ore;
  • In sistemul digestiv uman exista cel putin 50 de tipuri diferite de bacterii si cateva sute de specii.