Intr-o lume in care aspectul exterior primeaza, psoriazisul nu mai este doar o boala, ci o adevarata infirmitate, cu implicatii fizice, psihice, sexuale si de natura sociala. Bolnavii sunt stigmatizati in principal din cauza lipsei de informatii despre aceasta afectiune, care nu reprezinta un pericol pentru cei din jur, chiar daca este perceputa ca atare prin aspectul complet inestetic.
Ce este si cum arata?
Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, cu ameliorari si agravari periodice, caracterizata prin aparitia unor pete rosii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tenta argintie, usor detasabile.
In unele cazuri, regiunile afectate produc mancarimi intense sau usturimi. Afectiunea se poate extinde pe tot corpul, tabloul fiind unul impresionant. Pe langa faptul ca pacientii trebuie sa invete sa faca fata bolii atat fizic cat si psihic, ei au de luptat si cu prejudecatile celorlalti. Majoritatea persoanelor nu-si pot ascunde teama si reticenta fata de un bolnav de psoriazis fara sa stie ca de fapt psoriazisul nu este o boala contagioasa.
Conform statisticilor, psoriazisul este o boala care afecteaza 1,5-3% din populatie, atingand fara discriminare toate clasele sociale. Psoriazisul afecteaza, in general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, zona lombara, zona de insertie a parului la nivelul scalpului) sau unghiile, dar poate afecta oricare alte zone ale corpului.
Unghiile pot avea un aspect patat, se pot ingrosa sau se pot desprinde de patul unghial, lasand doar un rest de unghie la baza acesteia. De asemenea, psoriazisul poate fi insotit de afectarea articulatiilor, caz in care vorbim de psoriazis artropatic sau artrita psoriazica, care poate determina deformari definitive ale articulatiilor si ingreunarea miscarilor pana la imobilizare completa.