Afecțiuni care nu permit conducerea auto

Pentru a obține sau reînnoi permisul auto, candidații sunt obligați să efectueze un examen medical specific. Există, în schimb, câteva afecțiuni care nu permit conducerea auto.

Condițiile medicale pe care trebuie să le îndeplinească orice persoană care dorește să obțină sau să reînnoiască permisul auto sunt prevăzute în Ordinul 1162/2010, care a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului.

Iată care sunt normele minime actualizate privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE (grupa 1) și care sunt afecțiunile care nu permit conducerea auto.

Afecțiuni care nu permit conducerea auto: Vederea


Pentru că aceasta este una dintre acele afecțiuni care nu permit conducerea auto, toți solicitanții unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.



Dacă există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistență medicală autorizată. La examinarea respectivă se acordă o atenție deosebită următoarelor:

  • acuitatea vizuală;
  • câmpul vizual;
  • capacitatea vizuală în condiții de luminozitate redusă;
  • sensibilitatea la lumină puternică și contraste;
  • diplopia;
  • alte afecțiuni oculare care periclitează conducerea în condiții de siguranță.


În cazul conducătorilor auto și al candidaților la obținerea permisului de conducere a unui autovehicul prevăzut în grupa 1, permisul poate fi acordat în "condiții excepționale" atunci când standardele de câmp vizual și de acuitate vizuală nu pot fi respectate; în aceste cazuri, conducătorul auto și candidații la obținerea permisului de conducere a unui autovehicul trebuie să se supună unui examen medical efectuat de o unitate de asistență medicală autorizată, pentru a demonstra că funcția vizuală nu este afectată și în alte moduri (inclusiv sensibilitatea la lumină puternică și contrast și vederea în condiții de luminozitate redusă).

Conducătorul auto sau solicitantul trebuie să se supună și unei probe practice pozitive efectuate de o unitate de asistență medicală autorizată.

Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central.

Atunci când se detectează sau se declară o afecțiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiția ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unități de asistență medicală autorizate.

Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis și care au pierdut în totalitate vederea la un ochi ori care utilizează doar un ochi (de exemplu în cazul diplopiei) trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,5 cu lentile de corecție, dacă este necesar.
Unitatea de asistență medicală autorizată trebuie să certifice existența suficient de îndelungată a stării respective de vedere monoculară pentru a permite adaptarea și că la ochiul respectiv sunt întrunite cerințele.

După apariția recentă a diplopiei sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea autovehiculului este permisă numai în urma unui aviz favorabil din partea specialiștilor oftalmologi și a experților auto.