Prima mapare a ADN-ului rechinului alb a dezvăluit mutații care protejează acest animal de cancer și alte boli. Oamenii de știință speră că mai multe cercetări suplimentare ar putea ajuta la aplicarea constatărilor în tratarea bolilor cauzate de îmbătrânire.
Care este corelația dintre ADN-ul rechinului și tratarea cancerului și a altor afecțiuni?
Capacitatea rechinului alb de a-și repara propriul ADN a evoluat în moduri în care ADN-ul uman nu a făcut-o. Cercetarea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Save Our Seas Foundation Shark Research Centre, din cadrul Universității Nova Southeastern din Florida.
Însă ce conține ADN-ul rechinului alb?
Genele instabile ale oamenilor sunt cele care ne fac vulnerabili la bolile corelate cu înaintarea în vârstă și cancer. Rechinii există de foarte mult timp, iar ADN-ul acestora a evoluat astfel încât să se poată repara și să fie mai tolerant la daune.
Instabilitatea genomului este o problemă foarte importantă în cazul multor boli grave. Însă natura a dezvoltat strategii inteligente pentru a menține stabilitatea genomului la rechinul alb.Încă avem nenumărate lucruri de învățat de la aceste creaturi, inclusiv informații care ar putea fi utile pentru combaterea bolilor și cancerului și care ar putea îmbunătăți tratamentele pentru vindecarea rănilor la oameni.
Marele rechin alb există de cel puțin 16 milioane de ani, iar cel mai mare specimen poate ajunge până la 6 metri și cântări până la 3 tone.
Rechinul ADN-ului este aproape dublu cât ADN-ul uman, ceea ce înseamnă că sunt diferite lucruri în codul acestuia. Iar oamenii de știință speră să afle aceste secrete și să le folosească pentru a trata problemele pe care ADN-ul le rezolvă deja în cazul rechinilor. Această cercetare ar putea fi și un plus pentru reputația unuia dintre cele mai temute animale din natură. Marele rechin alb este un prădător de top, care trebuie respectat. Studiile arată, de asemenea, că rechinii sunt importanți și în lupta împotriva încălzirii globale, deoarece aceștia echilibrează numărul de creaturi mai mici, care produc mai mult dioxid de carbon, atunci când vânează.
Posteaza comentariu