Adevărul despre somn: îngrașă sau slăbește?

Care să fie adevărul despre somn? Oare el ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus sau, din contră, are un efect negativ asupra siluetei

Acestă întrebare ne pune în fața unei mari dileme: pe de o parte, toți nutriționiștii recomandă mișcarea ca o metodă foarte bună de a arde calorii și a ajuta corpul să se mențină în limitele normale sau să slăbească, pe de altă parte, privarea de somn sau somnul insuficient duce la îngrășare. Dilema este una falsă, ambele afirmații fiind adevărate, independent una de cealaltă.


Lipsa de somn creşte nivelul unui hormon care declanşează senzaţia de foame


Deși în timpul somnului, funcțiile organismului se încetinesc, iar consumul de calorii scade dramatic, totuși un somn odihnitor și de o durată potrivită te ajută să slăbești. Și asta pentru că, în stare de veghe prelungită, survin schimbări hormonale cu efecte directe asupra apetitului și a metabolismului.
Cei doi hormoni responsabili pentru reglarea funcționării metabolismului sunt leptina (care creează senzația de sațietate) și grelina (care declanșează senzația de foame). Atunci când somnul durează puțin sau ai un stil neregulat de odihnă, nivelul leptinei scade și cel ar grelinei crește, astfel că vei simți mai intens senzația de foame.


Lipsa de somn împiedică prelucrarea zaharurilor, favorizând depunerea lor


Tot ca urmare a lipsei de somn, nivelul cortizolului (hormonul stresului) începe să crească. Acesta condiționează corpul să înmagazineze mai multă energie pentru a avea rezerve suficiente pentru funcționare.
Corpul începe să stocheze mai multă energie pe care o preia din zaharurile pe care le consumăm și pe care o stochează sub formă de grăsimi. După doar câteva zile de somn insuficient, capacitatea corpului de a procesa insulina, hormonul responsabil cu transformarea zaharurilor în energie, scade considerabil, putând să se reducă cu până la 30 de procente. Organismul se va afla în dificultate în prelucrarea zaharurilor așa că le va înmagazina neprelucrate sub formă de grăsime.


Studiu: lipsa de somn şi persoanele cu predispoziţie la îngrăşare


Pentru persoanele cu predispoziție la îngrășare, lucrurile pot deveni și mai complicate, lipsa somnului putând fi chiar factorul declanșator pentru luarea în greutate necontrolat. În urma unui studiu al cărui subiect au fost 1000 de perechi de gemeni s-a constatat că subiecții care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte prezentau un indice de masă corporală mai mare față de cei care au dormit cel puțin 7 ore pe noapte.

Este foarte adevărat că dacă dormi cel puțin 7 ore pe noapte nu vei slăbi.
Însă durata somnului, alături de o dietă sănătoasă și un stil de viață activ, sunt cei mai puternici aliați ai tăi pentru a avea o sănătate foarte bună, o condiție fizică excelentă și un corp cu care să te mândrești.

Reține însă că dacă somnul insuficient nu este bun pentru organism, nici excesul de somn nu este un lucru bun. Dacă dormi prea mult, te simți mereu obosită și ai o stare de somnolență este indicat să te prezinți la un control. De cele mai multe ori, acesta este simptomul unei afecțiuni ascunse.