Acneea si varsta adolescentei sunt conditii intre care exista o legatura incontestabila, atat in perceptia publicului cat si in activitatea medicilor dermatologi. Desigur, acneea vulgara este o afectiune ce caracterizeaza in cea mai mare parte perioada adolescentei, insa adultii pot fi si ei afectati de aceasta conditie ce are un impact important asupra confortului psihologic si a imaginii de sine a persoanelor afectate.
Iata deci ca ne putem afla in situatia ca, dupa ce am depasit cu succes perioada agitata a adolescentei, sa constatam ca la varsta de 30 de ani ne apar cosuri. Statisticile indica faptul ca aceasta este de fapt o problema relativ frecvent intalnita, aproximativ una din cinci persoane prezentand acnee la varsta adulta, femeile fiind mai afectate decat barbatii.
Din punct de vedere medical, acneea din perioada adolescentei este denumita acnee vulgara si trebuie deosebita de rozacee, o afectiune ce apare la varsta adulta. Acneea vulgara poate insa sa afecteze si adultii, fie ca o prelungire a acneei din adolescenta fie cu debut de novo dupa varsta de 25 ani.
Cum arata acneea?
Leziunile caracteristice acneei sunt comedoanele, asa-numitele puncte albe sau negre de la nivelul pielii, fie ca vorbim despre fata, gat, piept sau spate, acestea fiind zonele cele mai frecvent afectate. Comedoanele reprezinta acumulari de sebum, keratina, detritusuri celulare si bacterii la nivelul foliculului pilo-sebaceu.
Leziunile primare pot evolua, in urma inflamatiei produse, catre aparitia de papule, pustule (asa-numitele cosuri cu puroi) si chiar noduli sau chiste, leziuni profunde ce se pot vindeca cu aparitie de pigmentari (pete) reziduale sau diverse tipuri de cicatrici.
Care sunt cauzele?
Chiar si la varsta adulta pot aparea fluctuatii hormonale care sa induca aparitia acneei. Androgenii sunt hormonii incriminati iar nivelul lor poate varia in timpul menstruatiei, ovulatiei, sarcinii, perimenopauzei sau chiar in cursul administrarii anumitor tipuri de pilule contraceptive. Femeile pot observa aparitia acneei in aceste circumstante.
Acneea adultului afecteaza predominant femeile, dar nici barbatii nu sunt scutiti, in aceste situatii fiind vorba de obicei de o prelungire a acneei din adolescenta.
Produsele cosmetice folosite pot fi un alt motiv de aparitie a acneei la adulti. O gama neadecvata tenului, constituita din produse comedogenice, cu baze uleioase, poate determina aparitia acestei afectiuni.
Anumite medicamente sau terapii hormonale pot sta de asemenea la baza aparitiei acneei, de aceea este util sa intrebati medicul despre efectele secundare ale medicamentelor administrate daca observati aparitia sau agravarea acneei in timpul unui anumit tratament.
Ereditatea joaca de asemenea un rol important. Tenul gras, seboreic, este un tip de ten predispus la aparitia acneei si se mosteneste. De asemenea, daca unul dintre parinti a avut acnee, riscul unei persoane de a dezvolta acnee la varsta adulta este mai mare.
Anumite afectiuni, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, pot declansa aparitia acneei la adulti. Daca observati modificari de greutate, pilozitate asociate este indicat sa va adresati medicului, pentru o evaluare endocrinologica.