8 efecte adverse ale antibioticelor

Românii iau antibiotice "după ureche", arată un studiu al Ministerului Sănătăţii care atrage atenţia că peste jumătate din români au luat antibiotice în ultimele 12 luni. Trebuie să le cunoşti efectele adverse şi să te gândeşti de două ori înainte să le iei!

Românii iau antibiotice "după ureche", arată un studiu al Ministerului Sănătăţii care atrage atenţia că peste jumătate din români au luat antibiotice în ultimele 12 luni. Trebuie să le cunoşti efectele adverse şi să te gândeşti de două ori înainte să le iei!

 

1. Distrug flora bacterienă benefică în intestin. Antibioticele distrug agenţii patogeni, dar şi bacteriile bune, cele care echilibrează flora intestinală.
2. Alergii în rândul copiilor şi nu numai.

Copiii până la 1 an sunt sensibili şi pot dezvolta uşor alergii la medicamente sau alimente. Unele studii susţin că administrarea antibioticelor la vârste foarte mici poate produce apariţia astmului infantil.
3. Fluoroza. Antibioticele pot determina fluoroza – pătarea danturii la nivelul incisivilor.
4. Scad imunitatea prin distrugerea bacteriilor probiotice care nu se mai pot înmulţi.
5. Favorizează apariţia candidei, o ciupercă aflată în aparatul digestiv, care se înmulţeşte atunci când se dezechilibrează pH-ul, lucru pe care îl face tratamentul cu antibiotice.
6.
Perturbă flora bacterienă a copilului, în cazul administrării pe perioada alaptării, deoarece antibioticele trec în laptele matern.
7. Creează bacterii rezistente prin tratament îndelungat şi repetat care vor fi mult mai greu de tratat după aceea.
8. Un antibiotic nepotrivit poate duce la apariţia stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente.

 

De reţinut! Antibioticele acţionează asupra bacteriilor, şi nu asupra virusurilor, iar administrarea lor în cazul unei simple afecţiuni de natură virală nu face altceva decât să sporească rezistenţa organismului la substanţa activă.

 

 

Alege antibioticele naturale


„Trebuie să ştim că există atât plante, cât şi produse naturale care au o mare putere antibiotică. Diferenţa dintre antibioticele de sinteză şi cele naturale este că cele din urmă nu dau reacţii adverse şi pot fi administrate nu doar în tratarea infecţiilor, dar şi în prevenirea lor.

De exemplu, infecţiile din sezonul rece sunt provocate în cea mai mare parte de virusuri, iar vindecarea pacienţilor se poate face şi fără antibiotice, motiv pentru care administrarea lor pentru semne minore de răceală este o modalitate de tratament greşită, la fel de eronată fiind şi administrarea preventivă”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie cu competenţă în apifitoterapie, Laboratoarele Fares Bio Vital.