Este normal să-ți fie foarte frig când ieși afară din casă în mijlocul iernii sau când ești la birou și aerul condiționat este pornit la maximum. Dar dacă îți este frig tot timpul, fără un motiv anume, ar putea fi un semn că organismul tău se confruntă cu unele probleme. Iată câteva dintre motivele pentru care simți că îți este frig:
Intoleranță la frig
"Sunt unele persoane cărora le este tot timpul frig", declară pentru self.com medicul de familie Neha Vyas. Sensibilitatea accentuată față de temperaturile scăzute este numită de medici intoleranță la frig și nu este o problemă în sine. Deși există unele afecțiuni care te pot face să simți frigul mult mai intens, acestea sunt însoțite adesea și de alte simptome.Hipotiroidism
Hipotiroidismul este afecțiunea în care glanda tiroidă nu produce un nivel suficient de hormoni tiroidieni, care au rolul de a regla metabolismul și care scade din această cauză. Din moment ce glanda tiroidă controlează anumite funcții metabolice, hipotiroidismul poate cauza diverse simptome, de la oboseală, creșterea în greutate, constipație, piele uscată, rărirea părului, stare depresivă, menstruație abundentă sau neregulată și o sensibilitate crescută la frig. Oboseala permanentă este unul dintre simptomele majore, astfel că atunci când te simți lipsită de energie și straturile multiple de haine nu îți țin de cald, ar trebui să vorbești cu medicul tău despre asta.Tratamentul pentru hipotiroidism presupune înlocuirea hormonului tioroidian cu unul sintetic, astfel că vei lua în fiecare zi o pastilă.
Anemie
Anemia apare atunci când sângele tău nu conține suficiente globule roșii care să transporte oxigen în corp. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul nu produce suficiente globule roșii, distruge prea multe globule roșii sau pierzi prea mult sânge, din diverse cauze. Rezultatul este o circulație mai proastă la nivelul membrelor și senzația de mâini și picioare reci. Alte simptome comune ale anemiei sunt slăbiciunea, oboseala, bătăi neregulate ale inimii, piele palidă, dureri în piept și dureri de cap. Există mai multe tipuri de anemie, dar cel mai des întâlnită este anemia feriprivă, adică lipsa de fier.
Atunci când nu ai suficient fier în sânge, nu poți produce suficientă hemoglobină, o proteină care permite celulelor roșii să transporte oxigen și dioxid de carbon. Pierderea sângelui în timpul menstruațiilor abundente poate provoca acest tip de anemie, la fel și sarcina, care determină creșterea cantității de sânge.
Tratamentul anemiei este determinat de cauza care a dus la apariția ei și poate fi sub forma suplimentelor de fier sau schimbarea alimentației.
Boala Raynaud
Boala Raynaud este o problemă de sănătate în care extremitățile corpului devin reci, se înroșesc sau se învinețesc, devin amorțite și dor atunci când îți este frig sau ești stresat. "Se întâmplă pentru că vasele de sânge se contractă", declară medicul.
În cazul bolii Raynaud, care afectează de obicei degetele de la mâini și de la picioare, dar poate apărea și la nivelul nasului, buzelor și urechilor, senzația de frig nu este una generalizată și nu apare tot timpul. "Persoanele care suferă de boala Raynaud prezintă simptomele când ies afară și e frig. Este un răspuns normal al corpului ca vasele de sânge să se contracte la frig, dar în acest caz este un răspuns exagerat", mai spune medicul. Și stresul poate determina aceeași reacție, organismul redirecționând o mare cantitate de sânge din zone precum mâinile și picioarele către inimă și creier. În acest fel ai mai multă energie și gândești mai limpede pentru a ieși din situația de stres, ceea ce este cunoscut drept răspunsul "luptă sau fugi".
Tratamentul include protejarea extremităților de frig și schimbări ale stilului de viață.
Anxietate sau atacuri de panică
Anxietatea este asociată adesea cu senzația de transpirație accentuată, dar uneori poate provoca și o senzație de frig. "Atunci când oamenii se simt anxioși, mâinile lor pot fi reci și încleștate", spune Dr. Besson. Iar dacă ai atacuri de panică, poți simți o senzație de frig în tot corpul. Toate aceste simptome sunt cauzate de răspunul luptă sau fugi, declanșat de stres, care modifică funcțiile normale ale corpului astfel încât să poți ieși dintr-o situație periculoasă.La fel ca și în cazul celorlalte afecțiuni care provoacă senzația de frig, și în acest caz sunt implicate mai multe simptome.
Cele mai proeminente în cazul anxietății sunt teama accentuată, bătăi rapide ale inimii, respirație dificilă. Tratamentul pentru anxietate poate include medicamente sau terapie.Nu dormi suficient
Somnul este esențial pentru reglarea temperaturii corpului. Dacă nu dormi suficient, te poți confrunta cu senzația că îți este tot timpul frig. Lipsa somnului îți afectează ritmul circadian. Acesta este un set de procese fiziologice cu o durată de 24 de ore, care reglează metabolismul, nivelul hormonilor sau temperatura corpului. Unul dintre efectele ritmului circadian este scăderea temperaturii corpului în timpul somnului. Dacă ritmul circadian este dereglat, în așa fel încât organismul consideră că ar trebui să dormi când ești treaz, poți simți că îți este frig ca urmare a faptului că "termostatul" intern este setat greșit. Ar trebui să dormi între șapte și nouă ore pe noapte.
Ai slăbit recent
Corpul folosește grăsimea pentru a păstra căldura. Prin urmare, dacă ai o greutate corporală mai mică, ești mai predispus să ți se facă frig. De asemenea, poți deveni mai sensibil la frig dacă ai slăbit recent. Iar în cazul în care ai slăbit pentru că urmezi o dietă cu prea puține calorii, metabolismul tău scade și capacitatea corpului de a regla temperatura nu mai este la fel de eficientă.
Acesta este motivul pentru care senzația accentuată de frig este unul dintre numeroasele simptome ale tulburărilor de alimentație precum anorexie sau bulimie.
Posteaza comentariu