7 motive pentru care dietele îți pun viața în pericol

Aproximativ 14% din populația adultă urmează o dietă nouă în fiecare an. Cu toate acestea, obezitatea afectează peste 50% dintre adulți. Dietele nu funcționează așa cum te aștepți, ci pot chiar să crească riscurile pentru sănătate.
Deși mereu apar noi variante de diete care promit tot mai multe lucruri, problema este că au un efect negativ asupra organismului. Potrivit specialiștilor, în anumite condiții dietele pot chiar să crească riscul de deces.

 
Iată principalele motive pentru care ar trebui să te gândești de două ori înainte de a adopta un regim alimentar drastic:

 
1. Gândirea pe termen scurt nu funcționează

Multe dintre dietele populare se bazează pe reducerea caloriilor, limitarea strictă a tipului de alimente consumate sau schimbări majore în stilul de viață. Probabil că vei remarca dispariția kilogramelor în plus, însă nu ai cum să menții acest tip de regim pe termen lung. Îți vor lipsi vitaminele și mineralele de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitățile cotidiene și a obține rezultate bune în plan personal și profesional. Dacă nu menții dieta, revenirea la stilul de viață anterior va afecta negativ organismul, dincolo de recuperarea kilogramelor pierdute.

 
2. Afecțiunile cardiovasculare

Este benefic pentru funcționarea inimii să slăbești, dar creșterea în greutate este și mai periculoasă. Variațiile de greutate produse de dietele urmate dublează riscul de deces în urma afecțiunilor cardiovasculare.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că efectul de yo-yo al dietelor favorizează întărirea și îngustarea arterelor, ceea ce va face ca inima să lucreze mult mai intens.
Consecința va fi creșterea tensiunii arteriale.

 
3. Hipertensiunea

Deși slăbirea contribuie la reducerea tensiunii arteriale, recuperarea kilogramelor după încetarea dietei va produce o creștere a tensiunii. De asemenea, un ciclu repetitiv în care slăbești, te îngrași, iar slăbești și recuperezi din nou greutatea va diminua inclusiv efectul pozitiv al slăbirii asupra tensiunii. Din acest motiv nu te ajută deloc să urmezi regimuri pe termen scurt, ci trebuie să găsești o soluție pentru a menține greutatea ideală pentru o perioadă îndelungată.

 
4. Diabetul

Persoanele diagnosticate cu diabet sau prediabet sunt încurajate să slăbească pentru a ține sub control afecțiunea în mod eficient. Problema este că dacă obții un efect de yo-yo din cauza dietelor riscul de diabet va crește cu până la 78%, chiar și în condițiile în care nu erai predispus la această afecțiune.
Cercetătorii consideră că slăbirea urmată de îngrășare, în cadrul unui proces ciclic de regimuri drastice, afectează negativ metabolismul. Eliminarea grăsimii abdominale și recuperarea ei cresc foarte mult riscul manifestării diabetului. În plus, dacă „recuperezi” mai multe kilograme decât înainte de regim efectul negativ se va accentua.

 
5. Tulburările alimentare

Dietele extreme cresc șansele de a suferi de o tulburare alimentară. În cadrul studiilor realizate s-a observat că rata de manifestare a tulburărilor alimentare este mult mai ridicată în cazul persoanelor obeze care încearcă să revină la o greutate normală folosind dietele foarte restrictive. Nu este deloc util să-ți fie tot timpul foame și să te concentrezi exclusiv pe cântărirea alimentelor. Dacă te gândești prea mult la mâncare vei ajunge să ai o imagine negativă despre propriul corp sau despre consecințele unei greșeli, favorizând depresia, anorexia și bulimia.

 
6. Ciroza

Nu trebuie neapărat să bei foarte mult alcool pentru a avea probleme cu ficatul. Obezitatea și schimbarea constantă a greutății pot cauza leziuni la nivelul ficatului.
Organismul va stoca un exces de grăsime în ficat, iar funcționarea acestuia va fi compromisă. Dacă nu poți metaboliza grăsimile se poate ajunge la diabet de tip 2, ciroză sau insuficiență hepatică.

 
7. Constipația și calculii biliari

Reducerea totalului de calorii poate cauza modificarea nivelului de colesterol. Acest lucru poate crește riscul de calculi biliari, o problemă frecvent întâlnită în rândul persoanelor care practică dietele foarte restrictive. Organismul tău va funcționa optim atunci când consumi o varietate de alimente. Fibrele din fructe, legume și cereale integrale au un rol de bază în reglarea digestiei și menținerea colesterolului în limitele normale. Reducerea bruscă a totalului de calorii și evitarea unor categorii de alimente pot avea efecte secundare printre care starea de oboseală, epuizarea, amețeala, balonara, voma, constipația și crampele abdominale.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.