7 alimente care îți pot îmbolnăvi rinichii

Rinichii au un rol esențial în organism, acela de a curăța sângele și a elimina toxinele și excesul de lichid din corp. Întregul organism depinde de buna funcționare a rinichilor, de aceea este atât de important să ai grijă de sănătatea lor.
Unele alimente, chiar și cele sănătoase, pot fi nocive pentru rinichi atunci când sunt consumate în cantități mari sau mult prea des. Iată care sunt acestea:

Avocado

Deși avocado se numără printre cele mai populare alimente sănătoase pentru că oferă numeroși nutrienți, consumul unei cantități prea mari de avocado ar putea fi periculos pentru rinichi. Acest lucru este valabil în special dacă te confrunți deja cu afecțiuni ale rinichilor. Motivul pentru care se poate întâmpla acest lucru este faptul că avocado are un nivel ridicat de potasiu. Organismul nu poate supraviețui fără potasiu, dar o cantitate prea mare de potasiu în sânge poate duce la apariția unor probleme precum crampe musculare sau aritmie.

Carne roșie

Un consum prea mare de carne poate cauza probleme la nivelul rinichilor pentru că proteinele animale sunt dificil de metabolizat, ceea ce face ca reziduurile rezultate în urma metabolizării să suprasolicite rinichii.
O dietă bogată în proteine animale ar putea duce, de asemenea, la apariția calculilor renali, cunoscuți drept pietre la rinichi. Carnea conține cantități mari de purine, substanțe care stimulează producția acidului uric, principala cauză pentru apariția pietrelor la rinichi.

Sare

O alimentație sănătoasă ar trebui să includă maximum 2300 miligrame de sodiu pe zi (2,3 grame sau aproximativ o linguriță de sare). Dacă mănânci prea multă sare, rinichii tăi trebuie să funcționeze intens pentru a elimina excesul de sodiu, astfel că ar putea să ducă la retenția de apă și la creșterea tensiunii arteriale. Pentru a-ți menține rinichii sănătoși, ai putea adăuga ierburi aromate și condimente în preparatele tale în loc să pui prea multă sare. De asemenea, ar trebui să reduci consumul de alimente procesate precum supe la plic, pizza congelată, dressinguri pentru salate, chipsuri sau măsline verzi, care conțin de obicei multă sare.

Banane

Dacă te confrunți deja cu probleme de sănătate la nivelul rinichilor, o alimentație adecvată este esențială pentru a-i proteja.
Iar acest lucru înseamnă să limitezi consumul unor alimente precum bananele pentru că au o concentrație ridicată de potasiu, ceea ce poate fi dăunător pentru persoanele ai căror rinichi nu funcționează corect. Un adult sănătos ar trebui să aibă un aport zilnic de potasiu cuprins între 3500 și 4700 miligrame, iar o banană de dimensiune medie conține 537 miligrame de potasiu. În cazul în care suferi de o afecțiune a rinichilor, aportul de potasiu ar trebui să fie mai mic pentru că organismul tău nu poate filtra excesul de potasiu, ceea ce ar putea duce la probleme grave de sănătate.

Produse lactate

Produsele lactate sunt bogate în vitamine și nutrienți, dar prea mult lapte, iaurt și brânză ar putea să facă mai mult tău decât bine. Iar acest lucru se întâmplă din cauza cantității ridicate de fosfor conținută de aceste alimente și care ar putea să îți suprasolicite rinichii.
Mai mult, dacă rinichii tăi nu funcționează corect, nu vor putea să elimine excesul de fosfor din sânge, ceea ce poate duce în timp la subțierea oaselor și la creșterea riscului de fracturi.

Pâine din grâu integral

Pâinea din grâu integral este deosebit de sănătoasă și nutritivă, dar consumul unei cantități mari de pâine, în special de către cei care au deja probleme cu rinichii, ar putea să afecteze și mai mult sănătatea rinichilor. Cauza este cantitatea prea mare de fosfor și potasiu conținută de acest tip de pâine. O felie de pâine din grâu integral conține 70 mg de potasiu și 57 mg de fosfor, comparativ cu o felie de pâine albă, care conține 25 de mg din fiecare. Dar nu ar trebui să înlocuiești pâinea din grâu integral cu pâinea albă. Aceasta din urmă nu îți oferă suficienți nutrienți și are mai multe calorii.
Este de ajuns să reduci consumul zilnic de pâine integrală pentru a-ți proteja rinichii.

Portocale și suc de portocale

În timp ce portocalele sunt sărace în calorii și bogate în vitamine C, au în același timp un conținut ridicat de potasiu. O portocală medie are proximativ 240 mg de potasiu, iar un pahar cu suc de portocale poate conține până la 470 de mg de potasiu. Având în vedere aceste valori, consumul de portocale și suc de portocale ar trebui limitat, în special dacă rinichii tăi nu funcționează corect. Dacă nu vor putea elimina excesul de potasiu din organism, te-ai putea confrunta cu probleme serioase de sănătate.

 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă