În cadrul strategiei de prevenție și de evoluție mai lentă a bolii Alzheimer au fost identificate remedii utile pentru a lupta eficient împotriva acestei afecțiuni. Este vorba despre acțiuni simple, dar cu un efect rapid pentru conservarea funcțiilor cognitive pentru o perioadă cât mai îndelungată.
Iată ce poți face pentru a evita progresul rapid al bolii:
1. Activitatea fizică
Exercițiile fizice stimulează circulația normală și sunt la fel de importante pentru masa musculară ca și pentru creier. „Pentru persoanele care au factori de risc pentru boala Alzheimer este foarte imortant să facă mișcare. În acest mod vor fi diminuate inflamațiile de la nivelul creierului, fiind stimulată circulația sângelui și oxigenarea optimă. Mișcarea este un factor esențial pentru a preveni diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială, cei trei factori majori care cresc riscul de Alzheimer.
În plus, exercițiile fizice stimulează dezvoltarea de noi neuroni și încetinesc micșorarea creierului care are loc odată cu înaintarea în vârstă”, explică dr. Stephen Rao, neuropsiholog din Cleveland. Contează foarte mult să faci mișcare cel puțin 30 de minute de minimum 3 ori pe săptămână.
2. Odihna suficientă
„Obținem din ce în ce mai multe indicii cu privire la legătura dintre odihna suficientă și progresul bolii Alzheimer. Somnul este principalul interval în care sunt eliminate toxinele de la nivelul creierului și al sistemului nervos central. Încearcă să dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte și, dacă nu reușești, dormi și în timpul zilei pentru a ajunge la acest total”, recomandă dr. Pierre Tariot, director al Institutului Banner din Phoenix, Arizona.
3. Meniul adecvat
Există numeroase diete care susțin că pot întârzia apariția bolii Alzheimer sau determină o evoluție mai lentă în cazul unui astfel de diagnostic. „În general, un meniu sănătos pentru organism ca întreg este util și pentru creier.
Nu este vorba despre diete foarte stricte sau eliminarea unor categorii de alimente, ci de un meniu echilibrat, util în primul rând pentru sistemul cardiovascular, care transportă sângele spre creier. Dieta mediteraneană este o alegere ideală pentru că furnizează organismului grăsimi benefice și are drept efect reducerea tensiunii arteriale”, spune dr. Tariot.
4. Gestionarea stresului
Cortizolul, numit și „hormonul stresului”, poate afecta negativ creierul, în special partea care procesează rezolvarea problemelor complexe și emoțiile puternice. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că stresul reduce nivelul proteinei numite klotho, care este utilă pentru eliminarea toxinelor de la nivelul creierului. „Anxietatea ocupă un spațiu considerabil în cadrul creierului, în sensul că preia controlul și creierul nu mai poate crea amintiri. Încearcă meditația, yoga sau acupunctura pentru a te relaxa sau pur și simplu redu volumul de activitate zilnică.
Dacă aceste metode nu funcționează trebuie să ceri ajutorul unui terapeut cât mai repede pentru că altfel nu vei putea înlătura acea ceață care nu permite funcționarea normală a creierului”, spune dr. Elise Caccappolo, profesor de neuropsihologie.
5. Socializarea
„Singurătatea este un factor de risc pentru Alzheimer. În cadrul studiilor efectuate s-a observat că persoanele care sunt integrate în cadrul unei familii și au prieteni se îmbolnăvesc mult mai rar”, spune dr. Rudolph Tanzi, profesor de neurologie de la Harvard. În cadrul unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea Rush s-a constatat că adulții în vârstă de peste 65 de ani care sunt activi din punct de vedere social au un risc cu 70% mai redus de a suferi de Alzheimer. „Când vorbești cu ceilalți trebuie să te gândești la răspunsul potrivit și să-ți reglezi reacțiile în funcție de context.
În astfel de momente circulația sângelui spre creier este reactivată”, potrivit dr. Caccappolo.
6. Periajul și folosirea aței dentare
Igiena orală riguroasă este un factor esențial pentru optimizarea funcțiilor creierului. „Unele dintre bacteriile prezente la nivelul creierului provin din gingii. Aceste bacterii pot ajunge și la inimă și cauzează inflamații, distrug neuroni și pot fi o cauză a declanșării bolii Alzheimer”, potrivit dr. Rao. În cadrul studiilor efectuate s-a constatat că pentru fiecare dinte pierdut există un declin al funcțiilor cognitive.