Este ideal să te informezi în detaliu despre orice operație pe care o vei face pentru a ști ce trebuie să eviți și care sunt metodele potrivite pentru a favoriza refacerea optimă a organismului. De asemenea, dacă ești vigilent ai putea reduce inclusiv timpul necesar de repaus pentru a-ți putea relua activitățile preferate cât mai curând.
Iată ce trebuie să faci pentru a avea șanse excelente să-ți revii după operație:
1. Întreabă medicul cum trebuie să te pregătești înainte de procedură
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că 77% dintre operații vor avea succes dacă pacienții respectă indicațiile privind modul în care trebuie să se pregătească pentru intervenție. Această grijă care poate însemna inclusiv o nouă rutină începe cu aproximativ o lună înainte de data intervenției.
Când s-au comparat rezultatele pacienților care au pus accent pe nutriție, relaxare și exerciții fizice cu 4 săptămâni înainte de operație cu cele ale persoanelor care s-au preocupat de aceste aspecte numai după procedură s-a constatat că perioada de recuperare a fost mult mai scurtă în cazul celor care au respectat programul început timpuriu.
2. Folosește puterea minții
În cadrul studiilor de specialitate li s-a cerut voluntarilor să-și țină brațul stâng în gips timp de 4 săptămâni. O jumătate dintre ei au fost ghidați pentru a-și imagina cum își mișcă încheieturile și flexează degetele, iar ceilalți nu au făcut deloc asemenea execriții în plan mintal. La finalul studiului toți voluntarii aveau mai puțină forță în brațul care fusese în gips, dar cei care au realizat exercițiile psihologice aveau o rezistență dublă.
În aceste condiții s-a dovedit că exercițiile în plan mintal pot grăbi recuperarea postoperatorie a pacienților.
3. Dacă ai o problemă mergi la același spital
Într-un studiu recent a fost analizată evoluția a 9 milioane de pacienți care au trecut printr-un bypass coronarian. Cei care s-au întors pentru a fi tratați la același spital în cazul complicațiilor apărute au avut un risc de deces cu 26% mai redus. Acest lucru este logic deoarece medicul care a realizat operația va înțelege mai bine de ce au apărut complicațiile și cum ar trebui tratate pentru a crește rata de supraviețuire și a reduce timpul necesar de recuperare.
4. Caută lumina soarelui
În cadrul unui studiu desfășurat de oamenii de știință de la Clinica din Cleveland s-a constatat că o cameră de spital luminoasă ajută pacienții să fie mai optimiști și să-și revină mai repede după operații. Expunerea redusă la lumina naturală intensifică starea de oboseală, pesimismul și accentuează durerile.
În plus, dacă nu există fluctuațiile obișnuite de lumină între zi și noapte, ci gradul de iluminare rămâne constant 24 de ore ritmul circadian al organismului poate fi afectat negativ, iar problemele de somn vor încetini recuperarea. În cazul în care camera de spital are transperante întreabă dacă le poți deschide în timpul zilei și încearcă să fii în contact permanent cu lumina naturală.
5. Relaxează-te fără medicamente
Potrivit psihologilor, conversațiile îi relaxează pe pacienți mai rapid decât medicamentele. În cadrul unui studiu realizat în Franța au fost comparate 50 de cazuri de pacienți care fuseseră operați recent la mână dreaptă și au primit medicamente speciale pentru a se relaxa cu alți 50 care trecuseră printr-o operație similară, dar care au utilizat puterea conversației pentru a avea o gândire pozitivă.
S-a constatat că distragerea atenției de la simptomele problematice și abordarea unor subiecte care nu aveau deloc legătură cu medicamentele sau spitalul în care se aflau pacienții i-au ajutat să se relaxeze cu 50% mai rapid decât recurgerea la tratamentul medicamentos, iar pulsul a scăzut cu 20%.
Profită și tu de vizitele celor dragi și fii la curent cu toate noutățile pentru a te asigura că te vei reintegra mai ușor în ritmul obișnuit al vieții.