Te simţi obosită, moleşită şi ai uşoare stări de leşin odată cu venirea primăverii? Poţi să dai vina pe astenie, o problemă frecvent întălnită în această perioadă. Iată ce soluţii ai ca să te revigorezi şi să alungi această stare!
Astenia de primăvară se caracterizează printr-o slăbiciune generală a organismului, însoţită de uşoare senzaţii de leşin, ameţeli. Explicaţia: iarna corpul nostru se adaptează la un stil de viaţă anume - frigul îl învaţă să îşi conserve energia, simte nevoia unor alimente mai consistente, însă nu găseşte întotdeauna în ele vitaminele şi mineralele de care are nevoie, aşa că se străduieşte să folosească din resursele proprii, care se cam epuizează exact pe la începutul primăverii, ne spune psihoterapeutul Lena Rusti de la Clinica Mentarex.
Simptome care anunţă astenia
- o stare de oboseală care diferă de oboseala zilnică
- o stare de slăbiciune aproape continuă
- senzaţia de lipotimie (starea de leşin)
- mişcările par a cere un efort suplimentar
- efortul intelectual este mai epuizant decât în mod firesc.
- ameţeli uşoare
- nesiguranţa în anumite mişcări
- o stare de tremur interior
- o stare de nervozitate
- te mobilizezi mai greu să duci responsabilităţile zilnice la bun final.
Atenţie! Din cauza acestor stări, pot să apară simptome conexe, cum ar fi: senzaţia de inutilitate, de depresie, mai ales dacă simptomele iniţiale sunt greşit interpretate, avertizează psihoterapeutul.
Soluţii ca să combaţi astenia
1. Cât mai multă mişcare în aer liber
Exerciţiile fizice efectuate în parc, alergările uşoare, plimbările sau orice activitate care-ţi pune sângele în mişcare luptă împotriva asteniei de primăvară.
2. Ai grijă la ceea ce mănânci
Deoarece organismul tău este sărăcit de vitamine şi minerale după o iarnă lungă, asigură-i nutrienţii de care are nevoie. Limitează consumul alimentelor grase, a prăjelilor, a produselor procesate, a dulciurilor din comerţ şi introdu în regimul tău zilnic cât mai multe legume, verdeţuri, rădăcinoase şi câteva fructe.
Alimentele crude sunt esenţiale pentru a asigura energie organismului, de aceea ai grijă să introduci în fiecare zi cât mai multe crudităţi. Dar, nu uita nici de grăsimile sănătoase şi carbohidraţii complecşi care sunt esenţiali pentru buna funcţionare a corpului.
3. Dormi cel puţin 7 ore pe noapte
Respectă programul de somn, încearcă pe cât posibil să te pui la somn la aceeaşi oră şi nu-ţi tăia din orele de somn. Organismul are nevoie de odihnă şi se reface pentru a-ţi asigura energia de care ai nevoie pe parcursul zilei.
4. Nu uita să te bucuri!
De lucruri mărunte, de locuri care îţi trezesc amintiri plăcute, de speranţe pe care vrei să le duci la împlinire.
5. Bea un ceai verde sau un smoothie verde dimineaţa
Ceaiul verde te revigorează şi te ajută să începi ziua în forţă. De asemenea, reţine că organismul are nevoie de enzimele din hrana crudă, deoarece ele reglează toate funcţiile organismului.
Amestecă frunze de spanac cu 1 măr sau 1 mango, 1 banană, 1/2 lămâie, 1 castravete mic, 2 beţe de ţelină şi apă (în funcţie de consistenţa dorită) şi consumă această băutură dimineaţa sau oricând te simţi lipsită de energie.