4 ţări preferate de români pentru a-şi rezolva problemele de sănătate

În ultimii ani, tot mai mulţi români apelează la serviciile medicale oferite de medicii străini. Atât oamenii de rând, cât şi vedetele precum Teo Trandafir şi Şerban Huidu s-au lăsat pe mâna doctorilor din diferite ţări, în speranţa că se vor însănătoşi mai repede.

Potrivit ziarului Jurnalul Naţional, începând cu luna octombrie a anului trecut a intrat în vigoare Directiva europeană privind serviciile medicale transfrontaliere. Acest document asigură cadrul legal pentru garantarea drepturilor cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene.

Conform regulamentelor europene de securitate socială, asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate aflaţi pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE şi Elveţia beneficiază, în prezent, de trei tipuri de asistenţă medicală, notează sursa citată.

Primul tip este asistenţa medicală necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru UE, SEE şi Elveţia, prin intermediul Cardului European de Sănătate (CES) sau a Certificatului Provizoriu de înlocuire a cardului european (CIP). Al doilea tip se referă la asistenţa medicală planificată, prin intermediul documentului portabil S2 (fostul formular E112). Cel de-al treilea tip se referă la asistenţă medicală pentru asiguraţii care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE, prin intermediul documentului portabil S1 (care înlocuieşte formularele E106, E 109, E 120, E 121).



Românii bolnavi de cancer au luat, în ultimii ani, drumul Turciei, acolo unde se tratează la spitale precum Anadolu Medical Center din Istanbul. Această unitate medicală din Turcia este singurul spital din Europa afiliat Johns Hopkins Medicine, considerat, pentru al 21-lea an la rând, cel mai bun spital din SUA.

Principalele tipuri de cancer cu care se prezintă pacienţii români la Centrul de Radioterapie Oncologică Anadolu sunt cancerul la plămân (cu o pondere mai mare a numărului de pacienţi bărbaţi), de prostată (bărbaţi) şi cancerul la sân (femei).

 

„Pacienţii români ajung la Anadolu, în cele mai multe cazuri, în faze avansate ale bolii. Totuşi, în ultimii ani se observă o schimbare, pacienţii până în 50 de ani venind în faze mai timpurii, fiind conştienţi că diagnosticarea incipientă este importantă în tratare”, declară Prof Dr. Kayıhan Engin, coordonatorul Centrului de Radioterapie Oncologică.

În 2013 au fost examinaţi lunar peste 500 de pacienţi internaţionali la Anadolu, numărul acestora crescând cu 63% în ultimii 5 ani. Anadolu primeşte anual pacienţi din peste 30 de ţări, cele mai importante fiind: România, Bulgaria, Rusia, Azerbaijan, Irak, Kazakstan, Libia sau Georgia.

30% din pacienţii străini care vin anual la Anadolu sunt din România. Ţara noastră se situează pe primul loc în topul pacienţilor străini trataţi aici. În 2013, pacienţii români au făcut 5,200 de examinări, 1,580 dintre acestea fiind prima examinare. 60% dintre pacienţii români care au venit în 2013 la Anadolu s-au tratat în cadrul Institutului Oncologic. 27% dintre pacienţi s-au tratat în cadrul centrului de oncologie medicală, 23% în cel de radioterapie oncologică şi 10% în cel de chirurgie oncologică.



Aproximativ 50 de paciente din România au fost tratate în 2013 în cadrul departamentului de oncologie ginecologică. Cele mai întalnite cazuri la pacientele din România sunt cele de cancer de col uterin, cancer ovarian şi cancer de corp uterin. Principalele tipuri de cancer de natură urologică întâlnite la pacienţii români trataţi la Anadolu sunt: cancerul la prostata (la bărbaţi), cancerul la vezica urinară (întâlnit la femei şi bărbaţi) şi cancerul la rinichi (întâlnit preponderent la bărbaţi).

Peste 50 de paceinţi români au fost trataţi în cadrul departamentului de oncologie urologică în 2013.

Centrul Medical le asigură pacienţilor internaţionali şi servicii gratuite precum: transport de la/la aeroport, asistenţă 24/7 în limba maternă a pacientului, asistenţă pentru călătorie şi zboruri, cazare şi asistenţă pentru călătorii în Istanbul şi Turcia. De asemenea, pune la dispoziţie pacienţilor şi companionilor cazare în cadrul Anadolu Titanic Comfort Hotel, aflat în incinta campusului medical.

Anadolu este recunoscută la nivel European pentru specializări precum: Oncologie, Neurochirurgie, Transplant de Măduvă, Chirurgie Generală, Urologie, Cardiologie, Oncologie Ginecologică sau Fertilizare în Vitro. Anadolu dispune de tehnologie de ultimă oră în radioterapie oncologică, precum Cyberknife sau TrueBeam, în medicină nucleară – PET/CT, în transplant de măduvă – Flow Cytometry şi PCR, sau în chirurgie robotică – tehnologia Da Vinci. Spitalul dispune, de asemenea, de un departament de managementul durerii şi de nutriţie şi dietă, dar şi propria bancă de sânge, independentă de cea naţională.



Costul mediu al unei tratament de oncologie medicală (chimioterapie) la Anadolu se situează între 1,000 – 2,700 de euro. Un tratament de radioterapie ce cuprinde 30 de şedinţe atinge, în medie, 11,000 de euro. Un set de 1-7 şedinţe cu Cyberknife are un cost mediu între 7,000 – 8,500 de euro, iar un control PET/CT este aproximativ 1,000 de euro.

O altă ţară în care românii aleg să se trateze este Austria.

Spitalul AKH Viena (Spitalul Universitar din Viena), denumit de români şi „Unitatea medicală a vedetelor“, primeşte anual câteva mii de români, şi nu numai cei cu situaţii financiare strălucite. Există şi oameni de rând care preferă să se împrumute sau să-şi vândă bunurile ca să ajungă aici. Administratorii AKH spun că, pe zi, se internează până la zece pacienţi veniţi din ţara noastră.



Acest spital este al treilea spital ca mărime din lume şi unul dintre cele mai renumite. Salariile medicilor depăşesc cu mult situaţia celor din România: un stagiar primeşte 2.000 - 2.500 de euro, iar un profesor - doctor are un salariu de 4.000 - 5.000 de euro. Costurile suportate de un pacient aici nu sunt nici ele de lepădat: o zi de spitalizare, fără analize, operaţie sau tratament ulterior, costă 897 de euro, iar o operaţie poate ajunge până la câteva zeci de mii de euro. Spre exemplu, montarea unui stent costă între 2.000 şi 3.000 de euro, iar înlocuirea unei valve - între 14.000 şi 16.000 de euro. Preţul unei cure de chimioterapie variază între 1.000 şi 3.000 de euro, iar al unui tratament radioterapic complet, între 5.000 şi 17.000 de euro.

În Austria s-au tratat, în ultimii ani, personalităţi precum Teo Trandafir, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania, politicianul Monica Iacob-Ridzi şi Şerban Huidu.

O altă ţară în care se tratează românii este Franţa, unul dintre spitalele preferate fiind Pitie Salpetriere, aceeaşi unitate medicală unde a fost internată, la începutul acestui an, şi prima doamnă a Franţei, Valerie Trierweiler.

La acest spital, o înlocuire valvulară poate ajunge şi la 17.000-18.000 de euro, iar spitalizarea poate dura şi două săptămâni.

Medicii cardiologi din România recunosc că bolile valvulare ale inimii se tratează mai bine în străinătate, mai ales dacă sunt complicate din punct de vedere tehnic. Execuţia by-pass-urilor este, de asemenea, mai bună peste graniţă, notează România Liberă. În trecut, doctorul român Mihaela Bustuchină Vlaicu, care lucrează la spitalul Pitie Salpetriere, afirma că o zi de spitalizare în această unitate medicală costă aproximativ 1.000 de euro.



Potrivit ziarului Adevărul, şi spitalele din Ungaria sunt vizitate de pacienţii din România. De exemplu, notează sursa citată, o operaţie de cataractă într-o clinică din România costă în jur de 2.700 de lei. „O operaţie de cataractă, plus spitalizare, trei mese pe zi şi asistenţă 24 de ore din 24, costă aproximativ 1.000 de euro la un spital din Ungaria“, a spus, pentru Adevărul, reprezentantul unei agenţii medicale de turism.

Potrivit datelor oferite de reporterii de la Ştirile Pro TV, românii cheltuie anual, pentru serviciile medicale din străinătate, peste 15 milioane de euro.