Activitatea fizica implica, in egala masura, consum si acumulare de energie. Ambele situatii sunt la fel de necesare unei vieti sanatoase. In plus, activitatea fizica este cea care iti incarca bateriile si compenseaza lipsa de energie.
Nu vreau sa incep aici o teorie care sa semene, in mai mare sau mai mica masura, cu cele pe care le-ai citit deja, dar, la mijlocul acestei "ciudatenii" prin care miscarea fizica aduce energie si tonus, se afla un intreg proces fiziologic, complicat si complex. Ceea ce trebuie sa tii minte este ca face bine!
Iata, mai jos, 20 de motive (unele amuzante) ca sa faci miscare:
1. Miscarea, executata constant, chiar la intensitate minima, diminueaza cu pana la 40% riscul de a face o maladie canceroasa.
2. Reduce tensiunea arteriala, prin mecanisme a caror eficienta se mentine timp indelungat (48-72 de ore).
3. Reduce riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare si a infarctului de miocard.
4. Reduce la jumatate riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
5. Reduce ceea ce medicii numesc "colesterol rau" si stimuleaza inlocuirea lui cu varianta "colesterol bun".
6. Activitatea fizica este un adjuvant pretios in lupta impotriva obezitatii.
7. Reduce cu 50% riscul de a face diabet de tip II.
8. Diminueaza riscul instalarii depresiilor si compenseaza tonusul psihic "prabusit la pamant".
9. Efectuarea de exercitii fizice scade considerabil riscul aparitiei osteoporozei, boala prin excelenta feminina.
10. Sustine si dezvolta forta musculara (si nu se stie cand iti trebuie...).
11. Atenueaza durerile de spate, prin tonifierea muschilor.
12. Compenseaza lipsa altor satisfactii si nevoi (nu ma gandeam la ceea ce te gandeai tu, nu ma gandeam la sex, ma gandeam la placerea de a manca ciocolata!).
13. Amelioreaza functia respiratorie.
14. Imbunatateste capacitatea de coordonare si stimuleaza reactiile reflexe (atat de importante in traficul infernal, la volan, de exemplu).
15. Imbunatateste tinuta si aliura (blugii si rochia aceea, pe care o iubesti, dar in care trebuie sa stai dreapta ca o lumanare, iti vor sta mult mai bine!).
16. Imbunatateste echilibrul.
17. Miscarea fizica te relaxeaza - pentru a le face pe plac celor care nu fac miscare, decat rar, voi recunoaste ca relaxarea vine dupa ce trece febra musculara...
18. Functioneaza ca "medicament" impotriva insomniilor, respectiv induce somn (insa doar atunci cand trebuie).
19. Diminueaza efectele stresului.
20. Dezvolta increderea in sine (cu toate avantajele care decurg de aici - si daca nu stii care sunt beneficiile increderii in sine, cauta in Eva.ro).
Un alt argument in favoarea exercitiilor fizice este acela ca o astfel de activitate incetineste si intervine eficient in lupta impotriva efectelor imbatranirii.
Americanii au prezentat un studiu realizat de catre oamenii de stiinta ai Facultatii de Medicina a Universitatii californiene Stanford, urmare a unor cercetari derulate timp de 25 de ani pe subiecti care au efectuat in mod regulat exercitii fizice.
Subiectii respectivi au suferit din cauza unui numar mai mic de afectiuni medicale, au avut o viata activa mai mult timp si s-au confruntat cu 50% mai putine riscuri de a muri in jurul varstei de 60 de ani, decat persoanele inactive. Concluzia a fost aceea ca beneficiile miscarii fizice regulate sunt chiar cu mult mai mari decat se considera in prezent.
Un secret: studiul a demonstrat ca beneficiile pe termen lung pentru organism apar de la minimum patru ore de miscare fizica pe saptamana. Eu cred ca merita!