15 alimente care scad cortizolul și inflamația din corp

Dacă te afli printe oamenii care în ultimii doi ani au trăit pe modul „luptă sau fugi”, e posibil să ai un nivel crescut de cortizol.
Stresul declanseaza productia hormonului numit cortizol, care ne poate tine intr-o stare constanta de alerta sau in acea senzatie de „lupta sau fugi” pentru a supravietui. „In cantitati adecvate, cortizolul regleaza aproape fiecare sistem din corpul nostru, inclusiv starea de spirit, metabolismul, functia imunitara, memoria si cognitia”, spune pentru MindBodyGreen Kibby McMahon, psiholog clinician si co-gazda a podcastului A Little Help For Our Friends. „Cu toate acestea, cortizolul poate avea efecte daunatoare asupra tuturor acestor sisteme daca nivelurile raman ridicate pentru perioade lungi de timp”.

De ce nivelul ridicat de cortizol este daunator


In primul rand, sa fii obsedata de nivelul de cortizol din corpul tau nu e un lucru bun; uneori cresterile acestui hormon pot fi o veste buna. „A avea niveluri ridicate de cortizol este un raspuns de adaptare al corpului”, spune William Davis, MD, cardiolog si autor al cartii Super Gut.
„De exemplu, dimineata avem nevoie de un nivel ridicat de cortizol pentru a ne trezi si a face fata situatiilor stresante”, adauga specialistul.

Cu toate acestea, mai spune el, „cand suferi de stres cronic repetitiv sau pe termen lung (probleme financiare grave, ingrijirea cuiva drag care e bolnav etc.), acest lucru poate duce la consecinte fiziologice”.

Unul dintre cele mai proeminente efecte secundare ale nivelului crescut prelungit de cortizol este cresterea in greutate, explica Davis, in special grasimea viscerala.
„Aceasta este grasimea care inconjoara organele, intestinele si ficatul si este grasimea inflamatorie”, spune el. „Grasimea viscerala duce la rezistenta la insulina si contribuie la boli precum hipertensiunea arteriala, bolile coronariene si diabetul de tip 2.” 
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod