11 lucruri pe care nu le știai despre transpirație

Știi care e diferența între deodorant și antiperspirant? Știi ce alimente te pot face să transpiri mai mult?
Aceste informații te pot ajuta să previi transpirația abundentă și să cunoști mai multe lucruri despre această problemă, care poate să fie supărătoare în unele cazuri. 


11 lucruri pe care nu le știai despre transpirație


1. Știi care e diferența între deodorant și antiperspirant?

Deodorantul nu blochează transpirația, ci împiedică formarea mirosurilor urâte. În schimb, antiperspirantul conțin metale precum aluminiul care blochează glandele sudoripare o anumită perioadă de timp. 


2. Antiperspirantul se aplică dimineața sau seara?

Majoritatea persoanelor îl aplică doar dimineața, însă potrivit specialiștilor acesta este mult mai eficient dacă este aplicat seara. Pentru o protecție maximă este recomandat să folosești antiperspirantul dimineața și seara, scrie publicația medicală webmd.com 


3. Antiperspirantul se aplică doar în zona axilelor?

Nu, el se poate aplica și în alte zone care au tendința să transpire, cum ar fi picioarele sau linia părului. Nu se aplică antiperspirant în zonele sensibile, cum ar fi în zona ochilor sau a organelor genitale.
Spray-urile antiperspirante sunt o soluție bună pentru transpirația picioarelor sau șervețelele antiperspirante pentru alte zone mai extinse ale corpului. 


4. Antiperspirantele pot cauza boli grave?

Nu există dovezi științifice care să demonstreze că folosirea antiperspirantului poate să favorizeze apariția cancerului sau a altor boli grave, scrie webmd.com În cazul în care vrei să folosești ceva mai sigur, poți să optezi pentru un deodorant care nu conține aluminiu. 


5. Bărbații transpiră mai mult decât femeile?

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni s-a constatat că greutatea corporală este factorul care determină o transpirație mai abundentă, astfel că nu are legătură cu genul.


6. Transpirația are miros delicat sau puternic?

Nici una, nici alta, deoarece transpirația ca atare nu are niciun miros. Însă, în momentul în care ea se combină cu bacteriile produse de glandele din zona axilelor începe să capete miros.
De exemplu, dacă ai transpira doar pe spate, probabil că nici măcar nu ai constata vreun miros. 


7. Transpirația poate să fie albastruie, verzuie sau gălbuie?

Potrivit specialiștilor, transpirația poate să capete toate aceste culori, dar se întâmplă foarte rar. Transpirația colorată sau cromhidroza este cauzată de existența unor pigmenți în glandele sudoripare. O altă afecțiune cauzată de transpirația abundentă se numește hiperhidroza, când se produce de 4-5 ori mai multă transpirație decât în mod obișnuit. 


8. Ce afecțiuni te pot face să transpiri mai mult?

Diabetul, hipertiroidismul, traumele la cap, obezitatea, degerăturile și menopauza sunt câteva dintre problemele medicale care pot să cauzeze o transpirație abundentă. 


9. Ce te poate ajuta dacă suferi de transpirație excesivă?

Pentru unele persoane dușurile dese și folosirea antiperspirantului nu sunt suficiente uneori. Dacă ai această problemă, trebuie să știi că există câteva tratamente care sunt folositoare.
Medicul poate să-ți prescrie un antiperspirant medical puternic, precum și o anumită medicație, dar s-au mai dovedit folositoare și alte tratamente: iontoforeza (aplicarea unui curent electric de intensitatea scăzută în băi de apă), infecțiile cu toxină botulinică, folosirea laserului sau a tehnologiilor de radiații cu microunde. 


10. Cum acționează injecțiile cu toxină botulinică în tratarea transpirației excesive?

Folosirea injecțiilor cu toxină botulinică de tip A împiedică transmiterea impulsurilor fibrelor nervoase către glandele sudoripare. Procedura durează câteva minute, efectul se face simţit în 2 - 10 zile şi persistă 7 - 12 luni.


11. Ce alimente te pot face să transpiri mai mult?

Alimentele și băuturile picante și fierbinți pot stimula glandele sudoripare să producă mai multă transpirație. De asemenea, mai există o afecțiune destul de rar întânită numită hipersudorpiație gustativă sau sindromul Frey.
Persoanele care suferă de această afecțiune pot să transpire indiferent de ceea ce mănâncă.