Potrivit specialiștilor, un corp supus în permanență stresului poate să reacționeze în foarte multe feluri. Iată care sunt principalele semnale prin care corpul te poate anunța că este stresat și are nevoie de mai multă odihnă:
1. Apar probleme la nivelul pielii
Psoriazisul, acneea sau alte afecțiuni ale pielii pot să fie declanșate de stres. Cercetătorii au realizat mai multe studii care arată o legătură directă între nivelul ridicat de stres și apariția diverselor probleme la nivelul pielii.
2. Te confrunți cu fluctuații ale greutății corporale
Poate ai fost deja în situația în care nu ai reușit să controlezi greutatea corporală nici dacă ai asociat dieta cu multă mișcare. Specialiștii susțin că un nivel ridicat de stres poate să favorizeze acumularea kilogramelor în plus, deoarece crește producția de cortizol.
Dacă o persoană are un nivel crescut de cortizol va fi tentată să mănânce mai mult, corpul va produce mai puțin testosteron și va arde mult mai puține calorii, lucru care conduce la creșterea în greutate. Însă, există și situațiile în care stresul și anxietatea pot să favorizeze o slăbire bruscă, iar acest lucru este declanșat de nivelul crescut al adrenalinei în sânge. Adrenalina accelerează metabolismul, însă încetinește procesul de eliminare a grăsimilor din corp.
3. Răcești foarte des
Stresul generează o creștere a nivelului de cortizol, care are rolul de a opri inflamațiile în corp. Când o persoană este supusă la stres cronic, sistemul imunitar devine mai puțin sensibil la cortizol, ceea ce înseamnă că persoana respectivă va dezvolta mai multe inflamații.
Astfel, corpul este mai expus riscului de a se confrunta cu o răceli repetate.4. Te confrunți cu tulburări gastrointestinale
Tractul gastrointestinal este mult mai strâns legat de sistemul nervos decât se crede de obicei. Uneori, crampele abdominale și durerile de stomac pot să fie declanșate de un nivel ridicat de stres.
5. Te concentrezi cu dificultate
Persoanele foarte stresate pot să se confrunte adesea cu dificultăți de concentrare. Dacă ai observat că îți este tot mai greu să te concentrezi, poate ar fi mai bine să îți acorzi o pauză și să te odihnești mai mult. Când corpul este mereu sub tensiune își pierde eficiența și scade capacitatea de concentrare.
6. Îți cade mult păr
Stresul poate să aibă mare legătură cu căderea părului, astfel că dacă ai constatat această problemă este foarte important să găsești orice metode care te ajută să te relaxezi și să gestionezi eficient situațiile stresante.
7. Ai adesea dureri de cap
Acestea pot să apară adesea din cauza unei poziții neadecvate din timpul somnului, dar mai au legătură și cu tensiunea arterială prea mică sau prea mare, probleme la nivelul sinusurilor, precum și în timpul sarcinii. În unele cazuri, durerle de cap pot să fie declanșate de stresul emoțional la care ești expusă la muncă sau acasă.
Pastilele pot să te atenueze durerea de cap, însă dacă nu elimini cauza principală, ele își vor face apariția în continuare. 8. Ai un libidou scăzut
O persoană obosită și tensionată din cauza stresuui are de obicei o dorință sexuală scăzută. Cea mai bună soluție pentru a revigora viața de cuplu este de a găsi timpul necesar pentru o vacanță în doi.
9. Ai probleme cu somnul
Stresul poate să își pună serios amprenta asupra calității somnului. De aceea, este foarte important să apelezi la un specialist atunci când nici pastilele nu te mai ajută să dormi bine. Un alt lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este acela de a găsi motivul care îți tulbură somnul și să încerci prin orice mijloace să-l elimini.
10. Ai probleme cardiovasculare
Stresul influențează sănătatea inimii, iar specialiștii au demonstrat că o persoană care suferă de stres cronic este expusă unui risc foarte mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.