10 obiceiuri care îți pot afecta articulațiile

Tocurile înalte purtate zi de zi sau trosnitul degetelor sunt câteva dintre obiceiurile care îți pot afecta serios articulațiile. Află la ce trebuie să fii atentă ca să nu ai de suferit!
Anumite lucruri pe care le facem în fiecare zi ne pot afecta sănătatea articulațiilor fără să ne dăm seama. Iată la ce trebuie să ai grijă ca să nu ai probleme cu articulațiile:

1. Supraponderabilitatea

Încheieturile care fac legătura între oase sunt sensibile la greutățile mari. Fiecare kilogram în plus înseamnă de fapt 4 kilograme în plus pe care încheieturile tale trebuie să le suporte. Îți afectează și spatele și oasele bazinului și picioarele. Această uzură produce întinderi și rupturi care cauzează dureri. Atunci când ești supraponderal ești predispus și la inflamații ale tuturor încheieturilor, inclusiv ale mâinilor care pot deveni umflate, ridige și dureroase.


2. Tocurile înalte

Arată fabulos dar, cu cât sunt mai înalte, cu atât mai mare este greutate cara apasă pe degetele de la picioare. Mușchii trebuie să lucreze mai mult ca să țină genunchii drepți, ceea ce poate conduce la apariția durerilor.
Cu cât sunt mai înalte tocurile cu atât mai mare este și forța care apasă asupra genunchilor. Dacă porți tocuri înalte în fiecare zi, șansele de a face osteoartrită cresc exponențial. 


3. Trosnitul degetelor

Acel zgomot care îți face atât de multă plăcere provine de la mici bule care plutesc în lichidul din jurul încheieturilor tale. Dar, dacă ai acest obicei, ar fi bine să te oprești din a-l mai practica. Un studiu a arătat că trosnitul degetelor poate contribui la slăbirea forței de strângere, neceasară atunci când ridici sau cari ceva.


4. Transportarea unei greutăți mari în geanta de umăr

Indiferent dacă este o poșetă, un rucsac sau o geantă de curier, transportarea unei greutăți prea mari poate produce dureri de gât și de umăr. Purtarea unei greutăți mari pe umăr îți afectează echilibrul și mersul. Dacă ești obișnuit cu greutăți mari pe același umăr în mod uzual, aceast obicei îți va întinde mușchii în exces și îți va obosi încheieturile.
Dacă faci asta în fiecare zi, corpul tău nu va întârzia să ți-o arate.


5. Dormitul pe burtă

Poate că este bun împotriva sforăitului dar nu este bun pentru restul corpului. Atunci când stai pe burtă, capul se duce pe spate, comprimând coloana vertebrală. Capul tău va sta arcuit o lungă perioadă într-o singură direcție, ceea ce va crea mai multă presiune asuăra mușchilor și articulațiilor.


6. Timp insuficient alocat antrenamentelor de forță

După împlinirea vârstei de 40 de ani, oasele încep să se subțieze iar riscul ca aceastea să se rupă crește. Antrenând musculatura cu exerciții de forță, încetinești îmbătrânirea oaselor și le mărești durata de viață. Deci, nu vei avea doar mușchi mai puternici ci și oase cu o densitate mai mare. Împreună, ele îți conferă articulații mai puternice și scad șansele de a te răni.


7. Fumatul

Iată un alt motiv pentru care merită să renunți la fumat: articulațiile tale îți vor mulțumi. Nicotina reduce cantitatea de sânge care ajunge la oase și la discurile coloanei vertebrale.
De asemenea afectează capacitatea organismului de a asimila calciu și reduce cantitatea de estrogen, hormon necesar pentru sănătatea oaselor. 


8. Somnul insuficient

Dacă te întrebi cum îți poate afecta încheieturile lipsa de somn, un studiu a arătat că persoanele suferinde de artitră resimt dureri mai mari după o noapte nedormită sau cu un somn agitat. Una dintre teorii este că somnul insuficient determină apariția inflamațiilor în organism. În timp, acestea pot conduce la probleme ale încheieturilor. Deși mai sunt necesare cercetări suplimentare, asigură-te totuși că dormi suficient și bine noaptea.


9. Posturile incorecte

Corpul tău funcționează cel mai bine atunci când ai grijă de el. De aceea postura este foarte importantă. Atunci când stai în scaun, supui mușchii și încheieturile la o presiune foarte mare. Este la fel ca și cum ai frâna mereu brusc mașina, în loc să frânezi progresiv.
Ține spatele și umerii drept!


10. Prea mult timp în fața computerului

Problema nu este doar postura incorectă ci faptul că o menții prea mult. Și asta îți obosește mușchii foarte tare și pune presiune pe discurile coloanei vertebrale. Fă pauză macăr o dată pe oră, ridică-te și dezmorțește-te câteva minute.