Putine persoane sunt cele carora nu le este teama de controlul stomatologic... Aceasta deoarece foarte multi dintre pacienti apeleaza la sfatul doctorului doar in momentul in care problema dentara este mai mult decat evidenta si se manifesta printr-o durere acuta si greu de suportat. Tocmai de aceea, igiena orala este extrem de importanta, nu doar pentru a avea un zambet uluitor, cat si pentru o stare generala de sanatate cat mai buna.
O igiena orala precara poate genera o varietate de probleme dentare si chiar medicale, cum ar fi afectiuni ale gingiilor, abcese si infectii, afectiuni ale sistemului osos, boli cardiace etc. Prezenta periodica la cabinetul medical, pentru un control de specialitate, precum si pentru detartraj, poate preveni aceste probleme si complicatii.
Daca teama primeaza atunci cand este vorba despre vizitele la cabinetul de stomatologie, iata 10 motive pentru care este bine sa iti infrangi frica:
Potrivit unor studii americane, o persoana moare din cauza cancerului cavitatii bucale in fiecare ora a fiecarei zile...
Afectiunile gingiilor reprezinta infectii ale tesutului gingival si ale maxilarului, fiind una dintre cauzele principale ale pierderii dentitiei la adulti. Descoperita devreme, aceasta problema medicala poate fi tratata cu succes.
Daca pacientul nu primeste tratamentul adecvat, problema se poate complica, ceea ce poate duce la o faza avansata si mult mai grava a afectiunii. Insa igiena orala corespunzatoare, detartrajul, folosirea atei dentare, periajul de doua ori pe zi, precum si controalele medicale regulate sunt factori cheie in prevenirea afectiunilor gingiilor.
Studiile de specialitate indica existenta unei legaturi intre infarct sau atac cerebral si afectiunile gingiilor, aparute in urma unei igiene orale precare. Tocmai de aceea, un control de specialitate si un detartraj la fiecare 6 luni ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si a danturii tale si, de asemenea, pot reduce riscul aparitiei unei boli de inima si/sau a unor atacuri cerebrale.
Avand in vedere faptul ca afectiunile gingivale reprezinta principala cauza a pierderii dentitiei la adulti, controlul stomatologic regulat, igiena orala adecvata, periajul dintilor si utilizarea atei dentare sunt vitale pentru a-ti pastra dantura intacta pentru cat mai mult timp posibil. O dentitie sanatoasa si completa presupune realizarea in conditii optime a functiei de mestecare a alimentelor, ceea ce duce, mai departe, la o buna digestie si o stare mai buna de sanatate.
Medicul tau stomatolog va putea detecta in timp util si in faza incipienta orice problema referitoare la dantura si gingiile tale. Descoperirea din timp a cariilor, a plombelor crapate sau fisurate si a sensibilitatii gingiilor face ca toate aceste probleme sa fie usor tratabile.
Insa daca acestea nu sunt tratate la momentul oportun, interventiile chirurgicale (pe canal sau tesutul gingival sau de indepartare a unuia sau mai multor dinti) pot deveni singurele optiuni viabile de tratament.
Doctorul poate vedea in ce masura ai grija de dantura ta prin examinarea periodica, precum si prin compararea fiselor completate la controalele tale anterioare. In cazul in care, din diferite motive, ai evitat sa mergi la cabinetul stomatologic, medicul specialist te poate aduce din nou pe drumul cel bun.
In cazul in care doctorul diagnosticheaza anumite afectiuni dentare, iti va oferi imediat un plan de tratament, care va presupune vizite regulate la medic, pentru monitorizarea acestor probleme. Discuta impreuna cu medicul stomatolog despre costurile financiare ale fiecarei proceduri, pentru a stabili apoi si modalitatile de plata.
Problemele dentare sunt unele dintre cele mai dureroase, dar si costisitoare afectiuni medicale. Iata un motiv in plus pentru care este bine sa te prezinti la cabinetul stomatologic la intervale regulate de timp (6 luni), pentru un control de rutina si un detartraj. In acest fel, vei evita investirea masiva in proceduri medicale scumpe, care pot fi necesare din cauza igienei necorespunzatoare.
Medicul stomatolog poate indeparta aproape toate petele de tutun, cafea si ceai care apar, cu timpul, pe dantura. In timpul detartrajului, doctorul va conferi zambetului tau un luciu deosebit si, astfel, vei avea un zambet mai alb si mai stralucitor!
Studiile medicale de specialitate arata faptul ca aproape 85% dintre persoanele care au o respiratie urat mirositoare persistenta (termenul medical: halitoza) sufera din cauza unei probleme dentare, "responsabile" pentru acest lucru. O igiena orala buna este esentiala in ceea ce priveste prevenirea halitozei. Controalele periodice si detartrajul reprezinta cele mai bune modalitati de a avea si de a mentine o stare excelenta de sanatate a intregii guri.