10 cauze posibile ale starii de oboseala

Sunt zile in care te simti atat de obosit/a incat tot ce vrei este sa dormi. Care pot fi cauzele acestei oboseli? Stresul, obiceiurile alimentare nesanatoase, surmenajul si chiar anumite tratamente medicale iti pot fura din energie, provocand oboseala.

Nu trebuie sa confunzi oboseala cu somnolenta, desi deseori starea de oboseala este insotita de dorinta de a dormi si de lipsa de motivatie de a intreprinde orice alta activitate.

Exista cazuri in care oboseala reprezinta doar un simptom al unei probleme medicale care necesita tratament. De cele mai multe ori insa, oboseala este provocata de anumite obiceiuri, iar cateva schimbari in stilul de viata pot sa iti readuca pofta de viata.

Iata cateva dintre posibilele cauze care provoaca starea de oboseala.

1. Nu dormi suficient

Motivul poate fi unul evident. Lipsa de somn este cea mai frecventa cauza a oboselii. Oamenii de stiinta cred ca adultii trebuie sa doarma intre 7-9 ore pe noapte, insa fiecare este diferit si poate avea nevoie de mai multe sau mai putine ore de somn.

Sfat: Intocmeste-ti un program de somn. Obisnuieste-te sa mergi in pat la aproximativ aceeasi ora, astfel incat organismul sa se obisnuiasca sa doarma la o anumita ora. Recomandat este sa dormi 7-8 ore pe noapte.

2. Apnee in somn

Apneea este o intrerupere temporara a respiratiei. Persoanele care sufera de apnee in somn se opresc din respirat in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult.

Fiecare intrerupere te trezeste pentru un moment, insa este posibil sa nu constientizezi. Rezultatul: desi ai petrecut 8 ore in pat, nu ai dormit suficient si te vei trezi obosit.

Sfat: Daca esti supraponderal incearca sa pierzi cateva kilograme si renunta la fumat. Opteaza de asemenea pentru un dispozitiv CPAP care te va ajuta sa respiri mai usor in timpul noptii.

3. Nu mananci suficient

Mesele sarace sunt o alta cauza evidenta a starii de oboseala. De asemenea, o posibila problema poate consta si in alegerea gresita a alimentelor consumate. Daca iti incepi ziua cu gogosi, nivelul de zahar va creste si va cobori rapid, dand o stare de epuizare.  

Sfat: Mare atentie la alegerea alimentelor pentru micul dejun. Acesta trebuie sa contina proteine, carbohidrati complecsi (de ex: oua si paine integrala). Aceasta combinatie iti va furniza energie pentru o perioada mai lunga de timp.

4. Anemie

Anemia reprezinta una dintre cauzele principale ale oboselii la femei. Anemie inseamna prea putine globule rosii in sange care sa transporte oxigenul din plamani la tesuturi. Exista multe tipuri de anemie, fiecare provocata de alte dereglari, de gravitate variabila. Anemia poate fi o consecinta a dietei sarace in fier si vitamina B12 sau un semnal de alarma pentru o boala mai grava.
Ca sa depistati adevarata cauza trebuie sa consultati un doctor. Este usor de diagnosticat printr-un simplu test de sange.

Sfat: Anemia este tratata in functie de cauza. Deficitul de fier, cea mai intalnita forma de anemie, poate fi tratat prin administrarea unor suplimente sau prin consumul de alimente bogate in fier (carne slaba, ficat, fasole, cereale).

5. Depresia

Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile. Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza. Daca starea de oboseala persista mai multe saptamana, este recomandat sa consulti un medic.

Sfat: Pe langa tratamentul oferit de un specialist, exista numeroase studii care arata importanta alimentatiei in starile depresive. Un rol foarte important in combarerea depresiei il are si miscarea. Orice fel de sport ajuta, chiar si o plimbare de 30 de minute in aer liber. La fel de eficienta s-a dovedit a fi si meditatia.

6. Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este cea mai frecvent intalnita boala a tiroidei, care apare in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Deficitul hormonilor tiroidieni poate afecta aproape toate functiile organismului.
Dintre simptomele afectiunii fac parte: oboseala, starea de slabiciune, durerile articulare, durerile si crampele musculare, sensibiliate la frig, constipatia, tegumente uscate, cefalee si menoragii.

Sfat: Terapia este stabilita numai de medicul specialist endocrinolog, dupa examenul fizic si de laborator care confirma diagnosticul.

7. Consumul de cafeina

Multi considera ca impotriva oboselii cafeaua este cel mai bun remediu. Cafeina este un stimulent si imbunatateste concentrarea in doze moderate. Cercetarile insa sugereaza ca o cantitate prea mare de cafeina poate da o stare de oboseala la anumite persoane.

Sfat: Incearca sa eviti cafeina, pe cat posibil (cafea, ceai, ciocolata si anumite bauturi si medicamente).

8. Infectii de tract urinar

Daca ai avut vreodata o infectie de tract urinar, probabil esti familiarizata cu senzatia de durere si de nevoie la baie. Insa infectia nu are intotdeauna simptome evidente, iar in unele cazuri oboseala poate fi singurul semn. Un test de urina poate detecta o posibila infectie.
    
Sfat: Prin tratarea infectiei, oboseala va disparea.

9. Afectiuni ale inimii

Starea de oboseala aparuta in timpul activitatilor de zi cu zi (precum curatarea casei) poate fi un semn ca inima ta poate avea probleme.
Daca observi ca iti este foarte greu sa efectuezi anumite actiuni care nu ti-au pus probleme pana in prezent, consulta un medic.

Sfat: Efectuarea anumitor schimbari in stilul de viata si tratamentul prescris de medic te va ajuta sa controlezi afectiunea si sa iti recapeti energia.    

10. Sindromul oboselii cronice

In cazul in care starea de oboseala dureaza mai mult de 6 luni si intervine in indeplinirea activitatilor de zi cu zi, este posibil sa suferi de sindromul oboselii cronice. Simptomele difera, insa cea mai frecventa este starea de epuizare inexplicabila.

Sfat: Cere ajutorul unui medic. Organismul va slabi tot mai mult daca nu ii dai ajutorul de care are nevoie.

In cazul in care suferi de o stare de oboseala usoara care nu are cauze medicale, exercitiile fizice iti pot fi de folos. Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca adultii sanatosi care experimenteaza stari de oboseala pot deveni mai energici cu ajutorul unui program usor de exercitii fizice.