Usturoiul, recomandat hipertensivilor

Usturoiul este mai mult decat un aliment, fiind folosit inca din antichitate in scopuri terapeutice. Doar 12 saptamani de tratament cu suplimente pe baza de usturoi pot fi de un real folos hipertensivilor, reducand semnificativ riscul de atac de cord sau infarct.
Usturoiul este mai mult decat un aliment, fiind folosit inca din antichitate in scopuri terapeutice. Doar 12 saptamani de tratament cu suplimente pe baza de usturoi pot fi de un real folos hipertensivilor, reducand semnificativ riscul de atac de cord sau infarct.

Oamenii de stiinta australieni sustin ca hipertensiunea poate fi controlata prin adaugarea unui supliment cu usturoi la tratamentul prescris de doctori.

"Exista un numar mare de pacienti care, in ciuda tratamentelor, nu reusesc sa controloze hipertensiunea. Cu ajutorul suplimentelor pe baza de usturoi am reusit sa reducem tensiunea arteriala. Studiul ne-a aratat ca usturoiul poate fi folosit cu succes impreuna cu tratamentul pentru hipertensivi,
" explica dr.
Karin Ried, Universitatea din Adelaide, Australia, citat de DailyMail.

In timpul studiului efectuat pe un grup de 50 de persoane cu hipertensiune, participantilor li s-a administrat capsule cu 960 mg de extract de usturoi. Dupa 12 saptamani, pacientii au inregistrat o reducere semnificativa a tensiunii arteriale.

Specialistii cred ca efectul antihipertensiv consta in faptul ca usturoiul stimuleaza productia de oxid nitric (NO) si hidrogen sulfurat (H2S), substante care "relaxeaza" vasele de sange. La studiu au fost folosite suplimente pe baza de usturoi, iar cercetatorii sustin ca este posibil ca usturoiul gatit sau in stare naturala sa nu aduca aceleasi beneficii. In cazul usturoilui gatit, temperaturile ridicare distrug alicina, ingredientul activ din usturoi.


Aceasta descoperire este importanta, sustin cercetatorii, avand in vedere ca o scadere a tensiunii arteriale inseamna si o reducere a bolilor cardiovasculare. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul medical Maturitas.


Numarul tinerilor hipertensivi este in crestere


Potrivit statisticilor, hipertensiunea apare la 3 sferturi din persoanele in varsta si, in 9 din 10 cazuri, boala este incurabila. Ingrijorator insa este faptul ca numarul tinerilor hipertensivi este in crestere.

Hipertensiunea arteriala afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial, in jur de 20% din populatia adulta, in timp ce in Romania, in prezent, peste 40% din populatie este hipertensiva, iar rata de control a tensiunii arteriale este de doar 18%.

Reprezinta de asemenea un important factor de risc cardiovascular si este responsabila pentru mai multe decese decat alti factori, cum ar fi hipercolesterolemia, diabetul zaharat sau fumatul.
Studiile arata ca pana si o reducere de 2 mmHg a tensiunii arteriale sistolice scade riscul de evenimente cardiovasculare severe, cum ar fi atacurile de cord si cele cerebrale cu 7-10%.

Valorile normale ale tensiunii trebuie sa se incadreze la tineri: 130/85 mmHg sau 135/85 mmHg; adulti: 140/90 mmHg sau mai mica; diabetici: 130/80 mmHg si maxim 130/85 mmHg.


Hipertensiunea poate fi controlata

 
Tensiunea arteriala trebuie redusa cel putin pana la valori de 140/90 mm Hg si chiar la valori mai mici, daca sunt bine tolerate, la toti hipertensivii. La diabetici si la pacientii cu risc inalt si foarte inalt (pacientii cu accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta renala, proteinurie) tensiunea tinta trebuie sa fie sub 130/80 mm Hg.

S-a dovedit ca o scadere de 2 mm Hg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 14% a riscului de accident vascular cerebral.
O scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mmHg, poate fi obtinuta prin reducerea sodiului (sarii) din alimentatie si prin reducerea greutatii corporale.